Mens G7 sprakk var det full samling i Kina

0
Statslederne i SCO samlet under møtet i Qingdao i Kina. Møtet hadde vesentlig større suksess enn møtet i Quebec.

Vestlige medier er sjokkskadd etter den dramatiske splittelsen mellom USA og resten av G7 og har knapt fått med seg at det pågikk et annet og antakelig viktigere møte i Kina på samme tid. Det var Kinas og Russlands presidenter som gikk i spissen for den videre utviklinga av Shanghai Cooperation Organisation, SCO.

I Qingdao i Kina sa president Xi at ”Både president Putin og jeg mener at det omfattende strategiske samarbeidet mellom Kina og Russland modent, solid og stabilt.”

Det er første gang Xi snakker om dette som et strategisk partnerskap. Og han utdypet det videre slik: ”Dette er det sterkeste, djupeste og strategisk viktigste forholdet mellom to ledende land i verden i dag. Og det er forankret helt på toppen.”

Xi kalte også Putin sin ”nærmeste venn”.

En serie viktige saker sto på dagsordenen i Qingdao. Det var også et trepartsmøte mellom Kina, Russland og Mongolia der man ble enige om å etablere det som kalles Kina-Russland-Mongolia økonomiske korridor.

På møtet i SCO bla man enige om å løfte samarbeidet opp på et nytt nivå. Nå gjøres det kinesiske Bridge an Road Initiative til en del av politikken til SCO. Så langt har Kina investert 84 milliarder euro i SCO-landene, og mye mer skal det bli, skriver Pepe Escobar for Asia Times. Målt etter kjøpekraftsvektet BNP er SCO allerede litt større enn G7 ifølge Det intrnasjonale pengefondet (IMF).

Under SCO-møtet var det også gjort et arbeid for å trekke Iran tettere inn i samarbeidet. Russland, Kina, India, Pakistan, Iran og Afghanistan hadde fortrolige møter for å prøve finne løsninger på situasjonen i Afghanistan. Det er altså i Asia det skjer.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.