Frykt for ny borgerkrig i USA

4

I en ny meningsmåling sier 31 prosent av amerikanske velgere at det er sannsynlig at det kan bryte ut borgerkrig i USA innen fem år.

I meningsmålingen, gjennomført av Rasmussen, sier flere demokrater (37 prosent) at de er redde for dette enn hva republikanere oppgir (32 prosent).

Hele 59 prosent av alle de spurte var bekymret for at Trumps motstandere skulle ty til vold. 53 prosent var bekymret for at de som misliker medienes kritiske dekning av Trumps presidentskap vil anvende voldelige midler.

Da det ble meldt om skyting i lokalene til avisen Capital Gazette i byen Annapolis, ble ugjerningen raskt satt i sammenheng med Donald Trumps negative ytringer om mediene. Rob Cox, en redaktør i nyhetsbyrået Reuters, sa at Trump hadde blod på hendene.

Men da saken utviklet seg, og mer kom fram om gjerningsmannen Jarrod Ramos, endret debatten seg noe. Det viste seg nemlig at mannen som drepte fem mennesker bar et nag mot avisen og hadde tapt et injuriesøksmål mot den. Ramos hadde drevet grov trakassering av en kvinne, noe avisen hadde rapportert om på en måte Ramos ikke satte pris på. Han gikk da til injuriesøksmål, men saken ble pælmet ut av rettsalen med beskjed fra dommeren at det ikke fantes et eneste bevis på at noe i artikkelen var usant.

Etter at mer informasjon om angrepet på Capital Gazette var blitt kjent, beklaget Rob Cox seg for å ha trukket forhastede konklusjoner.

Men den første reaksjonen fra Reuters-redaktøren sier noe om uroen og polariseringen i det amerikanske ordskiftet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Jaja Steigan. Hører mye snakkis om at du er Russland suporter. Greit det, men kommer det med hat mot motprten-USA innebygget i seg? Lukter svart\hvitt dette… Du sier mye smart å lager en god del bra repotasjer, men hold tonga rett i munnen! -Å bare_anntyde_ at borgerkrig i USA er på vei er smådrøyt… na? NB-ofc USA er the bad guy of the day, men det betyr ikke at vi har go for å tenke svart\hvitt. Mye bra MENNESKER i USA…

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Ulikheter gigantiske, fattigdom og en økonomisk krise som bare har begynt.

  The ShadowStats Alternate Unemployment Rate for April 2018 is 21.5%

  http://www.shadowstats.com/alternate_data/unemployment-charts

  Det blir ikke mindre fattigdom. Den saken er sikker. Dvs opplagt for slåssing og informasjonsteknologi endrer jo også spilleplanen. Og det må finnes grenser for hva folk tolererer. 21%…

  There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.

  Norge?:wink:

 3. The Guardian laget en reportasje fra Florda Keys etter orkanen Irma. der folk hevdet at denne katastrofen hadde bragt et dypt splittet nabolag sammen igjen. Det samme skjedde under brannene i California, så vi får vel bare håpe at naturen tar seg av det, før det er for seint.

 4. Avatar for SHO SHO says:

  USA har en viss tradisjon for borgerkrig. Borgerkrigen mellom nord-statene og syd-statene i perioden 1861-1865 var veldig blodig, og det henger vel fremdeles igjen en del bitterhet i USA i syd-statene.

  USA har et toparti system og man kan lure på om en konsekvens av et slikt sytem er at polariseringen i samfunnet blir ekstremt høy. I vår tid kan heller utfallet bli at USA isteden går i oppløsning, og feks deles opp 4-5 ulike land. USA var i sin tid med på å bombe og splitte opp Jugoslavia. Nå kan det være USA selv som står for tur.

  Hvis man er opptatt å bevare samhold i land så bør man ha en del ordninger som fanger opp misnøye og uenigheter på demokratisk vis. Feks at man i Norge feks lar befolkningen i Troms og Finnmark på demokratisk vis avgjøre om fylkene skal slås sammen eller ikke. Nå risikerer man derimot å skape stor og langvarig bitterhet i landets nordlige områder (og dette trolig bare for å iverksette EUs ønske om at alle land i Europa skal splittes opp i regioner hvor folk skal føle seg mer hjemme i sin region og i EU enn i nasjonalstaten).

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere