Frykt for at EU-lovforslag «vil ødelegge internettet slik vi kjenner det»

0

Av Ivar Austbø.

Brukerskapt innhold på internett, som memer, remikser og parodier bygget på eksisterende åndsverk, kan forsvinne dersom et nytt EU-lovforslag om opphavsrett blir virkelighet, ifølge eksperter. Noen går så langt som at lovforslaget vil ødelegge internettet slik vi kjenner det. Dette melder BBC.

Forslaget det gjelder er artikkel 13 i opphavsrettsdirektive.

Loven skal ha som formål å beskytte rettighetshavere mot at folk bruker deres åndsverk uten tillatelse.

Men motstandere advarer ifølge Sky News om at loven vil kreve at alt innhold som legges ut på internettet overvåkes og potensielt slettes hvis det likner et eksisterende opphavsrettsbeskyttet åndsverk.

Kampanjen Copyright 4 Creativity sier at forslaget kan «ødelegge internettet slik vi kjenner det».

De oppfordrer alle til å skrive til representanter i Europa-parlamentet for å få dem til å stemme imot loven.

Jim Killock, leder i den britiske Open Rights Group, sa til BBC: «Artikkel 13 vil skape et «Robo-copyright» regime, der maskiner ødelegger alt de identifiserer som i brudd med opphavsretten, på tross av forbud mot lover som innebærer generell overvåking av nettbrukere».

Han legger til at selv om maskiner er gode på å identifisere at for eksempel en Beyonce-sang blir lagt ut, så kan de ikke foreta noen kulturell bedømmelse av hva kreative mennesker gjør som lar dem forstå parodier og «memer» bygget på eksisterende opphavsbeskyttet materiale.

Killock sier også at EU ønsker samme typen regime overfor ekstremisme, hatprat og alt de kan komme unna med straks de har fått det på plass overfor beskyttelse av opphavsrett, noe han mener vil være katastrofalt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.