USA er forbannet på at Tyrkia kjøper Russlands S-400 missiler

0
Tre batterier med de russiske S-400 missilene.

Det later til å være klart at Tyrkia skal kjøpe det avanserte S-400-missilet fra Russland. S-400 regnes som verdens mest avanserte antiluftskyts og det eventuelle kjøpet har ikke gått upåaktet hen i USA.

Talsperson for US State Department Heather Nauert sa på en pressekonferanse 3. mai 2018 at USA «har alvorlige bekymringer» når det gjelder kjøpet. Som NATO-medlem forutsettes det at Tyrkia kjøper «våpen som er kompatible med våpnene til andre NATO-partnere».

Assisterende utenriksminister Wess Mitchell advarer Ankara mot å kjøpe det russiske forsvarssystemet S-400 og truer med at det kan føre til at Tyrkia ikke får kjøpe det nye jagerflyet F-35. Han truet også med sanksjoner mot Tyrkia.

Det er jo litt av en trussel. Å bli nektet å kjøpe den flygende kalkunen til Lockheed-Martin. De flunkende nye norske F-35-kampflyene ruster. Årsaken er at de er levert med delvis feil overflatebehandling. Problemet omfatter absolutt alle F-35-flyene som så langt er levert fra produsenten Lockheed Martin.

Kanskje også Norge burde kjøpe noen S-400 slik at USA kunne nekte oss å kjøpe F-35?

Forrige artikkelOm å banne i venstresidas kirke
Neste artikkelCarla Ortiz tilbakeviser vestlige medier om Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).