Ukraina angriper pressefriheten

0
Ukrainske journalister utenfor de stengte kontorene til RIA Novosti. Foto: AFP.

Av Pål Steigan.

Det ukrainske sikkerhetspolitiet SBU har gjennomført ransaking av kontorene til RIA Novosti i Kiev arrestert journalist Kirill Vyshinky, og riksadvokaten i Ukraina har siktet ham for ”forræderi”. Dette skriver Radio Free Europe.

Pressefriheten har dårlige vilkår i Ukraina, noe også den maidan-vennlige nyhetskanalen Kyiv Post må innrømme på sine nettsider. Ifølge dem er 10 journalister blitt drept i Ukraina fra 2014. Hundrevis er blitt utsatt for trakassering og trusler eller er blitt regelrett banket opp. Det er registrert 85 angrep på kontorene til pressefolk. På indeksen til Reporters Without Borders rangerer Ukraina på 101-plass når det gjelder pressefrihet. Kyiv Post trøster seg imidlertid med at det står dårligere til i Usbekistan og Aserbajdsjan, men må innrømme at Ukraina ikke har noe å være stolte av når det gjelder journalisters arbeidsforhold.

Regimet i Kiev er så nazi-infisert at til og med mer enn 50 kongressmedlemmer i USA nylig skrev et brev der de uttrykte sin bekymring over det. Sikkerhetsorganene, politiet og hæren er spesielt sterkt infiltrert av militante nazister. Nazisten Vadym Troyan, som har bakgrunn fra den nazistiske Azov-bataljonen er for eksempel politisjef i Kiev-regionen, og i 2016 ble han dessuten oppnevnt til øverste sjef for nasjonalpolitiet i Ukraina.

OSCE har reagert på ransakinga av RIA Novostis kontorer og arrestasjonen av Vyshinky og nyhetskanalen Sputnik har gjennomført en internasjonal ringerunde for å høre kollegers oppfatning av dette der de blant annet har intervjuet en viss Pål Steigan fra Norge.

I dette intervjuet uttrykte jeg et håp om at vestlige journalister vil protestere på arrestasjonen, og jeg kan jo spesifisere det til Norsk journalistlag og deres leder Hege Iren Frantzen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.