Ukraina angriper pressefriheten

0
Ukrainske journalister utenfor de stengte kontorene til RIA Novosti. Foto: AFP.

Av Pål Steigan.

Det ukrainske sikkerhetspolitiet SBU har gjennomført ransaking av kontorene til RIA Novosti i Kiev arrestert journalist Kirill Vyshinky, og riksadvokaten i Ukraina har siktet ham for ”forræderi”. Dette skriver Radio Free Europe.

Pressefriheten har dårlige vilkår i Ukraina, noe også den maidan-vennlige nyhetskanalen Kyiv Post må innrømme på sine nettsider. Ifølge dem er 10 journalister blitt drept i Ukraina fra 2014. Hundrevis er blitt utsatt for trakassering og trusler eller er blitt regelrett banket opp. Det er registrert 85 angrep på kontorene til pressefolk. På indeksen til Reporters Without Borders rangerer Ukraina på 101-plass når det gjelder pressefrihet. Kyiv Post trøster seg imidlertid med at det står dårligere til i Usbekistan og Aserbajdsjan, men må innrømme at Ukraina ikke har noe å være stolte av når det gjelder journalisters arbeidsforhold.

Regimet i Kiev er så nazi-infisert at til og med mer enn 50 kongressmedlemmer i USA nylig skrev et brev der de uttrykte sin bekymring over det. Sikkerhetsorganene, politiet og hæren er spesielt sterkt infiltrert av militante nazister. Nazisten Vadym Troyan, som har bakgrunn fra den nazistiske Azov-bataljonen er for eksempel politisjef i Kiev-regionen, og i 2016 ble han dessuten oppnevnt til øverste sjef for nasjonalpolitiet i Ukraina.

OSCE har reagert på ransakinga av RIA Novostis kontorer og arrestasjonen av Vyshinky og nyhetskanalen Sputnik har gjennomført en internasjonal ringerunde for å høre kollegers oppfatning av dette der de blant annet har intervjuet en viss Pål Steigan fra Norge.

I dette intervjuet uttrykte jeg et håp om at vestlige journalister vil protestere på arrestasjonen, og jeg kan jo spesifisere det til Norsk journalistlag og deres leder Hege Iren Frantzen.

Forrige artikkelSkripal, giftgass, hacking, doping – intens spenning, deretter den store stillheten
Neste artikkelMassakren på Gaza: Den åpenbare dobbeltmoralen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).