På randen av et atomvåpenkappløp i Midtøsten

1

Hvis EU skulle la seg overtale/tvinge (stryk det som ikke passer) av USA til å droppe sin støttet til atomavtalen med Iran, er det grunn til å regne med at Iran vil gjenoppta arbeidet med å skaffe seg atomvåpen. Landets viktigste motstander i regionen, Israel, har jo det, og landet har stadig truet med å gå til krig mot Iran. Ingen bør derfor bli overrasket om Iran tar sikte på å oppnå kjernefysisk likevekt med Israel.

Men skulle det skje, er det høyst sannsynlig at også Saudi-Arabia vil skaffe seg atomvåpen. 

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir sier ifølge AFP at hans land vil svare på en eventuell iransk atomopprustning med å skaffe seg sine egne kjernefysiske våpen. 

Nå er det ikke noe helt nytt i dette. Det er bare at Riyadh bruker et nytt påskudd for å fremme en politikk de har stått for lenge. 

Den britiske avisa Sunday Times hevdet i 2015 med støtte i regjeringskilder i USA at Saudi Arabia vil kjøpe atomvåpen fra Pakistan slik at det halshoggende diktaturet kan bli atommakt.

Saudi Arabia har finansiert mye av Pakistans atomvåpenprogram de tre siste tiårene, og er dermed i en sterk posisjon til å gjøre dette trekket.

En ledende britisk offiser sa til den britiske avisa at alle vestlige militære ledere går ut fra at Saudi Arabia har bestemt seg for å bli en atommakt.

Allerede i 2013 meldte BBC at en slik avtale kunne komme i stand, men da var det fortsatt bare en teoretisk mulighet. Nå er det ikke teori lengre. Lyder det ikke fristende: israelsk-sunni-sjia atomkappløp i Midtøsten? Hva kan gå galt?

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.