På randen av et atomvåpenkappløp i Midtøsten

0

Hvis EU skulle la seg overtale/tvinge (stryk det som ikke passer) av USA til å droppe sin støttet til atomavtalen med Iran, er det grunn til å regne med at Iran vil gjenoppta arbeidet med å skaffe seg atomvåpen. Landets viktigste motstander i regionen, Israel, har jo det, og landet har stadig truet med å gå til krig mot Iran. Ingen bør derfor bli overrasket om Iran tar sikte på å oppnå kjernefysisk likevekt med Israel.

Men skulle det skje, er det høyst sannsynlig at også Saudi-Arabia vil skaffe seg atomvåpen. 

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir sier ifølge AFP at hans land vil svare på en eventuell iransk atomopprustning med å skaffe seg sine egne kjernefysiske våpen. 

Nå er det ikke noe helt nytt i dette. Det er bare at Riyadh bruker et nytt påskudd for å fremme en politikk de har stått for lenge. 

Den britiske avisa Sunday Times hevdet i 2015 med støtte i regjeringskilder i USA at Saudi Arabia vil kjøpe atomvåpen fra Pakistan slik at det halshoggende diktaturet kan bli atommakt.

Saudi Arabia har finansiert mye av Pakistans atomvåpenprogram de tre siste tiårene, og er dermed i en sterk posisjon til å gjøre dette trekket.

En ledende britisk offiser sa til den britiske avisa at alle vestlige militære ledere går ut fra at Saudi Arabia har bestemt seg for å bli en atommakt.

Allerede i 2013 meldte BBC at en slik avtale kunne komme i stand, men da var det fortsatt bare en teoretisk mulighet. Nå er det ikke teori lengre. Lyder det ikke fristende: israelsk-sunni-sjia atomkappløp i Midtøsten? Hva kan gå galt?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMerkel: – Europa kan ikke lenger stole på USA for beskyttelse
Neste artikkelKlart for regjering i Italia?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).