Motsetningene innad i USA-imperiet øker: Bryter EU ut av USAs grep?

13
Knut Lindtner

Av Knut Lindtner.

Motsetningen innad i den vestlige imperialismen skjerpes. Opphevelsen av Iran-avtalen er et indirekte angrep på USAs vasaller i Europa og særlig Tyskland vil bli rammet. Det samme gjelder de såkalte straffetiltakene mot Russland som rammer EU-statene sterkt. I tillegg kommer sanksjonene mot den store gassrørledningen fra Russland til Tyskland.

Selv om disse tiltakene begrunnes slik USA gjør, rammer de USAs undersåtter i Europa meget sterkt. EU ønsker å bygge opp sin egen utenrikspolitikk og sin egen Europa-hær, men dette er umulig så lenge de er medlemmer av NATO for der skal alle bevilgninger gå til NATO-hæren, dvs. til standardiserte våpenprogrammer som favoriserer USAs stor private våpenprodusenter.

Uttalelsene fra tyske politikere bekrefter en slik forståelse, men slike problemstillinger fremkommer i liten grad i våre medier. Motsetningene i dagens imperialisme vil måtte føre til en omstokking av allianser og militære/økonomiske/politiske forbindelser i tiden som kommer. Karl Marx skriver om dette i Det Kommunistiske Manifest, Lenin utdyper og klargjør denne mekanismen i boka Imperialismen, men seinere har også andre skrevet om dette, bl.a. i boka Globaliseringsfellen av Hans-Peter Martin og  Harald Schumann (2003).

Kapitalen er på jakt etter nye markeder i en knallhard konkurranse med andre (jungelens lov). Hele verden er blitt en markedsplass. Alle relasjoner omgjøres til handelsforhold, til forhold mellom kjøpere og selgere. I denne prosessen er nasjonale grenser og reguleringer et hinder. Kapitalen krever fri bevegelighet for seg og av varer og mennesker (arbeidskraft). Vi får voldsomme utslag i form av millioner migranter som i virkeligheten er en forflytting arbeidskraft og nedbryting av nasjonale og kulturelle grenser. Kriger blir instrumenter for å fremme denne prosessen.

Moralen blir også handelsvarer. Lobbyister selger «sannheten» eller overbevisninger til en pris, mediene blir instrumenter for påvirkning av menneskene og ikke sannhetssøkere.

Politikere går på kurs for å lære seg måter å snakke på som kan fremme egen karriere og oppleves i stadig større grad som representanter for sine personlige interesser og ikke for velgerne.

Alt dette gjenspeiles i språket som blir et kremmerspråk. «Du må selge deg selv», «Nei, det argumentet kjøper jeg ikke» (som om sannheten var til salgs), osv.

Det er i denne konteksten uttalelsene til tyske politikere må forståes. USA-imperialismen er på kollisjonskurs med EU-imperialismen og spørsmålet er nå ikke om, men når bruddet kommer.

Knut Lindtner

Først publisert på Derimot.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Europa er allerede kompromittert.

  Gjennom EU, Sentralbanksystemet og medlemsskapet i NATO, har Europa for øyeblikket, etter min mening, ikke mange valg.

  Politikere og Næringsliv er kompromittert gjennom deltakelse i organisasjoner som Bilderberg, European Council on Foreign Relations, Trilateral Commission og Frimurerlosjer.
  Pressen er kompromittert av etterretningsorganisasjoner, slik Udo Ulfkotte fortalte oss før han døde, og slik det er beskrevet i Operation Mockingbird.
  I bakgrunnen truer militante Stay behind styrker, slik vi opplevet i Italia med Røde Brigade.

  Får Eliten det ikke som de ønsker, gjennomfører de Falsk Flagg angrep, som i Norge 27/7-2011, da Norge truet med å avslutte bombing av Libya, trekke våre militære ut av Afghanistan, boikotte Israel og hadde rammeavtale med Russland om utvikling av deres Stockman-felt.

  Resultatet ble, støtte til kuppet i Ukraina, økonomisk, politisk og militær støtte til Jihadister i Syria og avvikling av rammeavtalen med Russland. Boikott av Israel har ingen hørt noe om siden.

  https://www.amfir.com/AmFirstInst/NonToolbarTopics/Black_Ops/2011-07-22_Oslo/Oslo-Utoya_7-22_False_Flag_Terror;_Part_2;_Miscellaneous_Explanations,_Questionable_Government_and_Establishment_Media_Behavior.html

 2. Avatar for INK INK says:

  @Dagfinn Klausen: Hva slags evidens (om noen) bygger du påstanden om terroren i 2011 på?
  Og hvem er forresten “Eliten” i denne sammenheng?

 3. Avatar for INK INK says:

  @Dagfinn Klausen. ??? Det var ikke akkurat noe svar…

  Jeg ba deg veldig enkelt bare begrunne noen ganske “sterke” påstander du kommer med. Det ville vært interessant å vite hvordan du begrunner dem - og det er ganske enkelt det jeg ønsker å oppnå, for å svare på noe av spørsmålet ditt. Men jeg tar til etterretning at jeg åpenbart ikke får noe svar.

  Til det illeluktende sitatet ditt er det litt fristende å svare med et i samme gate på god norsk mjøsdialekt, men jeg dropper det, siden det kanskje vil oppfattes som en fornærmelse, og det er ikke min hensikt.

  PS: Hvem jeg er har ingenting med saken å gjøre, her er det lov å være anonym, vettu.

 4. Avatar for INK INK says:

  Jøss, pleier du alltid å komme med fornærmelser og be folk forsvinne når de stiller spørsmål og ber deg begrunne noe?

  Jeg ble heller ikke så veldig imponert av den lenken.

 5. Avatar for Erland Erland says:

  Det er nok delte meninger om hvem som har noe å by på her. Det er du som er ufin :frowning:

 6. Avatar for Anki Anki says:

  Det er vel ganske mange som har gravd seg nedover i det kaninhullet. Garder, Jostemikk, Dammegård er noen eksempler. Så får folket gjøre sin egen research kjenne på hva som resonnerer. Min lampe varsler på “trente-på-xx-scenario-dagen-før/samme-dag.” Som et utgangspunkt. Derfra får man ta de fakta-bitene man har og se om man får et bilde av det.

 7. Avatar for baluba baluba says:

  Ja, er det ikke rart med alle disse tilfeldighetene når det gjelder øvelser rett før det skjer noe? Vi så det også i Frankrike og England.

 8. Avatar for Anki Anki says:

  Og 9/11 - ikke minst.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere