Kjempedemonstrasjon i Brussel

0
Fra massedemonstrasjonen i Brussel 16. mai 2018. Foto: PTB.

Brussel sentrum var fylt av demonstranter 16. mai 2018. Et sted mellom 55.000 og 70.000 mennesker gikk i gatene for å forsvare pensjonene mot regjeringas nedskjæringsplaner. Robert Vertenueil, generalsekretær for landsorganisasjonen FGTB, som arrangerte demonstrasjonen, sa at protestene har støtte fra hundretusener over hele landet. Det er neppe noen overdrivelse. FGTB har over 1,5 millioner medlemmer.

Å jobbe mer for å tjene mindre er hovedinnholdet i den belgiske regjeringas pensjonsreform. Pensjonsalderen skal gradvis økes og realverdien av pensjonene skal senkes. Demonstrantene krevde blant annet at man skal gå tilbake til 65 år som pensjonsalder og en minstepensjon på 1500 € i måneden.

Under massemøtet i forbindelse med demonstrasjonen var det fagforeningsledere samt politikere fra to partier som talte, nemlig de grønne og det marxistiske partiet PTB. PTB har gjort kampen for pensjonene til en av sine hovedsaker, noe som er en av grunnene til at partiet står så sterkt som det gjør.

Forrige artikkelNoura Erakat om Palestina og Israel på CBS
Neste artikkelRenasjonaliserer viktig britisk privatisert togstrekning
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).