Kjempedemonstrasjon i Brussel

2
Fra massedemonstrasjonen i Brussel 16. mai 2018. Foto: PTB.

Brussel sentrum var fylt av demonstranter 16. mai 2018. Et sted mellom 55.000 og 70.000 mennesker gikk i gatene for å forsvare pensjonene mot regjeringas nedskjæringsplaner. Robert Vertenueil, generalsekretær for landsorganisasjonen FGTB, som arrangerte demonstrasjonen, sa at protestene har støtte fra hundretusener over hele landet. Det er neppe noen overdrivelse. FGTB har over 1,5 millioner medlemmer.

Å jobbe mer for å tjene mindre er hovedinnholdet i den belgiske regjeringas pensjonsreform. Pensjonsalderen skal gradvis økes og realverdien av pensjonene skal senkes. Demonstrantene krevde blant annet at man skal gå tilbake til 65 år som pensjonsalder og en minstepensjon på 1500 € i måneden.

Under massemøtet i forbindelse med demonstrasjonen var det fagforeningsledere samt politikere fra to partier som talte, nemlig de grønne og det marxistiske partiet PTB. PTB har gjort kampen for pensjonene til en av sine hovedsaker, noe som er en av grunnene til at partiet står så sterkt som det gjør.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Det er dette EU egentlig er, privatisering av statlige selskaper og innføring av markedsøkonomi litt etter litt. Nedskjæringene kommer ikke av at statene mangler penger, det ser man ved at den økonomiske elite blir rikere mens gruppene i og utenfor arbeidslivet blir fattigere. Det skjer en overføring av penger fra lavere samfunnsklasser til de rikeste samfunnsklassene. Jo lenger et europeisk land har vært medlem i EU, jo mer ligner det på USA. EUs direktiver dikteres av global storkapital.

    World Economic Forum, den økonomiske elite, er utrettelig i jaget etter maksimal profitt, de skal ha alle arbeidstakere til å arbeide mer for mindre lønn, med dårligere vilkår, pensjonsrettigheter og helseforsikring.
    Pensjonene reduseres, men husleie og prisen på strøm, vann og mat reduseres ikke, og mange pensjonister, spesielt minstepensjonister blir lidende på sine eldre dager.

    Dette skulle være en advarsel nok til nordmenn om å stå utenfor EU og få Norge ut av EØS, hvor de borgerlige partiene sammen med AP legger Norge inn under EU nesten bak ryggen på intetanende nordmenn, som vi så med Finanstilsynet som ble lagt inn under Brussel i ferietiden sommeren 2016. Nå skal regjeringen gjøre det samme med Datatilsynet, som de vil legge under EU’s personvernråd. De har bedt Stortinget om et hastevedtak om dette. Som vanlig har ikke dette nyhetens interesse hos NRK, en mett og trett norsk befolkning skal ikke vite at Norge snikes inn i EU.

  2. Avatar for baluba baluba says:

    Det kom frem i gammel-media for noen dager siden at det gikk så mye bedre nå i Norge. Fem kvartaler på rad hadde tallene gått opp- Veksten i Norsk økonomi fortsetter, stod det. Nå er et vel slik at fastlands- BNP beregnes etter folketallet slik at en liten nedgang i den enorme innvandringen som har vært automatisk vil få tallene på bedringens vei nær sagt uansett hva som skjer. Det kan godt også være eneste årsak. Kanskje vi skal spørre Cristine B Meyer?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere