Israel skapte Hamas for å skade PLO

0
Hamas hadde aldri kunnet bli den organisasjonen den er i dag uten hjelp fra Israel de første 20 årene.

Av Pål Steigan.

Når israelske soldater meier ned forsvarsløse sivile og dreper eller lemlester dem, skylder Israels ledere og deres støttespillere i Norge på Hamas. Og Hamas er ganske visst en reaksjonær, islamistisk organisasjon. Men hvordan oppsto egentlig Hamas?

Er du klar over at det var Israel som hjalp en nokså isolert gjeng med palestinske islamister å bygge opp det vi i dag kjenner som Hamas?

Dette er ikke en konspirasjonsteori. Se bare hva den tidligere brigadegeneralen Yitzhak Segev, som var Israels militærguvernør i Gaza på 1980-tallet sa til en reporter fra New York Times. Han sa at han hadde hjulpet med å finansiere den islamistiske palestinske bevegelsen for å skape en motvekt til den sekulære og venstreorienterte PLO og al Fatah under ledelse av Yasser Arafat.

I boka Arab and Jew: Wounded Spirits in a Promised Land, ei bok han fikk Pulitzer-prisen for, skriver David K. Shipler:

“Den israelske militærguvernøren i Gaza, brigadegeneral Yitzhak Segev, fortalte meg en gang om hvordan han hadde finansiert den islamistiske bevegelsen for å skape en motvekt til PLO og kommunistene. ”Den israelske regjeringa ga meg et budsjett og de militære ga det til moskeene,” sa han.”

 I et intervju med den italienske avisa Corriere della sera sa i sin tid Yassir Arafat det samme. ”Hamas er skapt av Israel, som i statsminister Shamirs tid ga dem penger og 700 institusjoner, deriblant skoler, universiteter og moskeer. Også statsminister Rabin endte opp med å innrømme dette da jeg anklaget ham for det overfor (Eypts president) Mubarak.”

Til avisa L’Espresso sa Arafat:

”Hamas ble skapt med støtte fra Israel. Målet var å skape en organisasjon som var fiendtlig til PLO. De fikk penger og opplæring av Israel.”

Det samme har Washington Post skrevet.

Se denne videoen fra The Intercept:

Avner Cohen, som var en israelsk tjenestemann for religiøse spørsmål sa det samme til Wall Street Journal i 2009. Cohen er en tunisiskfødt jøde som arbeidet i Gaza i mer enn to tiår. Han sa:

”Jeg må beklage det, men Hamas er skapt av Israel.” Cohen opplevde sjøl hvordan Hamas på grunn av denne støtten vokste fram og skjøv de sekulære palestinske rivalene til side og vokste til å bli det vi kjenner som det militante Hamas.

WSJ skriver videre:

”Da Israel først kom over islamistene i Gaza på 1970- og 1980-tallet, var de opptatt av å studere Koranen og ikke å kjempe mot Israel. Den israelske regjeringa anerkjente forløperen til Hamas, som ble kalt Mujama al-Islamiya og registrerte organisasjonen som en veldedig organisasjon. De lot Mujama bygge opp et islamsk universitet og bygge mnoskeer, klubber og skoler.”

Cohen forteller om at han snakket med en islamsk lærd på søttitallet som advarte Israel mot å støtte Det muslimske brorskapet. ”Dere kommer til å angre dette om 20-30 år, sa han. Han hadde rett.”

Men om folk som Benjamin Netanyahu ser noen grunn til å angre dette, er ikke så sikkert. Ved å støtte islamistene lyktes Israel i å rasere den sekulære og venstreorienterte palestinske motstandsbevegelsen, og nå gir Hamas dem det perfekte alibiet for å massakrere palestinere og gjennom det også ødelegge det som måtte ha vært av humanistisk motstand i Israel.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.