Fake news på speed: «Drept» journalist gjenoppsto fra de døde

9
Aftenpostens oppslag før det hele viste seg å være iscenesatt av ukrainsk etterretning. Mannen var verken skutt eller død.

Et par dager var main stream media full av historien om den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko var blitt skutt og drept i sin leilighet i Kiev. Slik som avisa VG, som skrev:

«Babtsjenko er en kjent regimekritiker, og har skrevet en rekke artikler for opposisjonelle medier, blant annet med sterk kritikk av Russlands president Vladimir Putin.

Ifølge politiet var det kona som fant ham skutt. Hun ringte da politiet, men ektemannen døde av skadene i ambulansen på vei til sykehus. Politiet mistenker at motivet for drapet er hans «profesjonelle aktiviteter».»

Eller BBC. Arkady Babchenko: Ukraine blames Russia for journalist murder

«Ukraine’s Prime Minister Volodymyr Groysman has accused Russia of being behind the killing in Kiev of the Russian journalist Arkady Babchenko.

«I am confident that the Russian totalitarian machine did not forgive him his honesty and principled stance,» the prime minister posted on Facebook.

A Kremlin critic, Babchenko was gunned down outside his apartment on Tuesday.»

Eller Aftenposten: De skjøt ham i ryggen da han kom hjem. Nytt dramatisk drap på Putin-kritiker i Kiev

Eller CNBC: Prominent Russian journalist who criticized Kremlin shot dead in Kiev 

Det var hundrevis av slike overskrifter, og hele tida var fortellinga at her var det Vladimir Putin som hadde sørget for å drepe en av sine kritikere. Som vanlig ble det ikke levert noe bevis for dette.Det tyske journalistforbundet stilte også et krav om at nå må Tyskland boikotte fotball-VM i Russland.

Og enda bedre:

Babtsjenko var verken skutt eller død!

Det hele var et stunt fra ukrainsk etterretningstjeneste i samspill med Babtsjenko. Som en annen Lasarus gjenoppstått fra de døde, opptrådte han lys levende på en pressekonferanse i Kiev der han både unnskyldte seg og takket ukrainsk etterretningstjeneste for en operasjon han påsto var nødvendig for å avverge et virkelig attentat. Ifølge Johannesevangeliet i Bibelen hadde Lasarus allerede begynt å stinke før han ble vakt til live igjen av Jesus. Hele saka Babtsjenko stinker vel så mye.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Nå mener VG at Russland kommer til å misbruke saken for alt det er verdt.
  VG bør undersøke hvor populær denne journalisten egentlig er i Russland, alle som er kritiske til Putin behøver ikke nødvendigvis å være journalistiske helter. VG kan feks begynne med å kreve håndfaste bevis før de blåser opp en sak. Litt anstendig håndverk må VG kunne lære av saken.

 2. Avatar for Svein Svein says:

  NRK starter sin omtale av saken med å skrive: "Ukrainske myndigheters skuespill rundt det angivelige drapet på journalisten Arkadij Babtsjenko, kan ha vært taktisk lurt. "

  Sier det meste om NRK

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Nrk fremstiller det som en heltedåd av Ukraina. Tor Bukkvoll ved FFI dveler dog ved landets videre troverdighet. Akkurat som om landets amerikanske marionettledelse skulle ha hatt et snev av noe slikt de siste årene?
  Tybring Gjeddes mistillit til nrks sleske ledelse, der kringkastingssjefen har tre mill i året for å anlegge slike sleipe triks, får seg nok enda en vekker?

 4. Avatar for Olaf Olaf says:

  Saken stinker, skriver Steigan. Dette var eksempel på en enkel og velbrukt metodikk for å røyke ut leiemordere til Kreml eller lakei-oligarkene til Putin, som planla å myrde journalisten. Og de lyktes - heldigvis. Les heller Gro Holms artikkel om antall drepte journalister i Russland og Ukraina, så vil du forhåpentligvis forstå hvem som mord-“bestiller nr. 1”. I Ukraina blir journalister, advokater og andre myrdet pga. korrupsjon. I Russland pga. politisk motstand + korrupsjon lokalt (begått av andre enn Putin oligarker). Våkn opp, Steigan. Forsøk å se verden slik den er. Men da mister du vel dine honorar fra Kreml.

 5. Avatar for Svein Svein says:

  Hva? Mottar Steigan honorar fra Kreml? Er dette kjent eller noe som foregår bare i ditt hode? Kanskje andre enn Steigan som trenger å våkne opp?

 6. Avatar for Olaf Olaf says:

  Når Steigan blogg er en av de ytterst få medier som anbefales av den russiske ambassade, og vi opplever at alt Steigan skriver om, i realiteten er et forsvar for “keiser Putin”, langt vekk fra den ungkommunisten han engang var. Og personlig kan jeg ikke forstå at det kan være andre ting enn bestikkelser som frister ham

 7. Avatar for baluba baluba says:

  Det har aldri kommet fnugg av understøttelse av noe han sier. Det lukter heller forsmådd narsisisme. Hvis du hadde hatet Steigan like sterkt hadde du vel ikke hatt ham på hodeputen eller vært her inne med stikkere slik vi ser hele tiden. La ham ha det godt med seg selv.

 8. Avatar for Svein Svein says:

  Det er andre ting enn penger som motiverer mennesker - det burde du kunne forstå. Man trenger ikke være enig med Steigan i alt, men han bidrar til et mer balansert nyhetsbilde. Å ha et mer balansert bilde på Russland er ikke det samme som å være Putin-dyrker. Ditt forsøk på stempling er usaklig og uredelig. Gult kort!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere