Et svekket USA bryter Iran-avtalen – Israel angriper Syria

33

Av Pål Steigan.

Som ventet erklærte Donald Trump 8. mai 2018 at USA for sin del sier opp atomavtalen om Iran og vil innføre et nytt sanksjonsregime. Og som ventet vakte dette begeistring i Israel, men knapt noen andre steder. Knapt før hadde Trump sagt sitt, så rettet Israel nye angrep mot Syria. USAs europeiske allierte er rystet over Trumps erklæring og Russland og Kina har kommet med en felles uttalelse om at de to landene står sammen om den.

Et svekket og mer isolert USA

Donald Trump innfridde altså sine løfter til Israel-lobbyen i USA og Benjamin Netanyahu, som har drevet en intens lobby for dette, er naturligvis fornøyd. Men det er et svekket USA som nå bryter atomavtalen. USAs europeiske allierte er kraftig uenige i dette avtalebruddet. Riktignok har Storbritannia, Tyskland og Frankrike forsøkt å komme Trump litt i møte ved å love nye sanksjoner mot Iran, bare USA lar være å si opp avtalen. Men Italia og andre europeiske land gjennomskuet dette spillet og var ikke villige til å ofre sine egne interesser og sin egen troverdighet på USAs alter.

Ved å bryte atomavtalen klarer ikke USA å komme tilbake til situasjonen før den ble inngått. Den gangen støttet ikke bare EU, men også Kina og Russland sanksjonsregimet mot Iran.

Det er utenkelig nå at Kina og Russland vil la seg presse til nye sanksjoner mot Iran. Iran spiller en altfor stor rolle i både Russlands og Kinas strategiske planer og forholdet mellom de tre landene er også nærmest for en allianse å regne. De bryter ikke den alliansen for å tekkes Trump. Sannsynligvis vil den tvert i mot forsterkes.

USAs vedtak om et nytt sanksjonsregime inneholder ikke bare sanksjoner mot Iran, men også mot land som fortsetter å samhandle med Iran, altså også mot USAs europeiske allierte. En skal ikke se bort fra at USA vil kunne true og tvinge EU til å være med på dette spillet, men i så fall blir det til en svært høy kostnad.

Faktisk forbereder EU seg på å skille lag med USA i denne saka. Unionen har utarbeidet planer for å beskytte interessene til europeiske selskaper, sier Maja Kocijancic, som er talsperson for EU i utenrikssaker.

Iran kan komme til å si opp

Det EU risikerer hvis de til sjuende og sist følger Trump, er at Iran erklærer avtalen for død og begravet. Landet har sagt at det vil opprettholde forpliktelsene i avtalen hvis EU fortsatt står ved den. I så fall er veien åpen for at Iran kan gjenoppta arbeidet med å skaffe seg atomvåpen.

Den nyliberale regjeringa til Rouhani, som gikk med på avtalen, vil bli svekket, og vil kanskje måtte gå av, og det vil være de konservative og mer nasjonalistiske kreftene i Iran som tar over. Og det vil være i et Iran som er betydelig militært og politisk styrket i Midtøsten de seinere årene, ikke minst fordi landet har vært med på å vinne krigen for å opprettholde Syria som en integrert og sjølstendig stat. Forholdet mellom Iran og Irak er styrket. Det samme er forholdet mellom Iran og Libanon ettersom Irans allierte Hezbollah nå har skaffet seg en svært sterk posisjon.

EU har tunge interesser i Iran

Alle store europeiske nasjoner har store investeringsplaner i Iran, planer som vil kunne bety store profitter for selskapene deres, og som landene har lagt mye arbeid og prestisje i. Det gjelder også Storbritannia, Tyskland og Frankrike, som altså var villige til å følge USA et langt stykke på vei.

Den tyske industrigiganten BASF, som er verdens største selskap innen kjemisk industri, har planer om å investere 12 milliarder dollar i Iran. Iran har signalisert et investeringsbehov på over 60 milliarder dollar fra utlandet og den kaka vil europeiske selskaper gjerne ha en stor del av. Storbritannia ser for seg investeringsmuligheter opp mot 600 milliarder dollar i Iran over de neste 10 årene, et marked som britiske selskaper sårt trenger.

Den franske oljegiganten Total har alt investert en milliard dollar i Iran for å åpne adgangen til ikke minst neste fase av gassfeltet South Pars. De får følge av Royal Dutch Shell og BP.

I januar 2018 undertegnet Italia og Iran en kredittavtale verdt 5 milliarder dollar. Det er den største finansieringsavtalen mellom Iran og noe europeisk land.

Ideologi til side, EU og europeisk kapital kan ikke og vil ikke kaste bort så store profitt- og investeringsmuligheter for å støtte opp om USAs vaklende hegemoni. EU og europeisk kapital her problemer nok som det er, om de ikke også skal ofre seg enda en gang for USA.

USA vil nok prøve å tvinge dem til det, men det vil drive enda en kile inn mellom USA og deres europeiske allierte. På et eller annet punkt ryker det.

Israel ønsker krig, men hvem skal føre den?

Israel har igjen og igjen forsøkt å trekke USA inn i en krig mot Iran, og Netanyahu ser nok Trumps avtalebrudd som en delseier i den kampen. Men USA er ikke klar for å starte noen krig mot Iran. USA har tapt eller er i ferd med å tape alle de krigene de har satt i gang de seinere årene, og det er kriger mot langt svakere motstandere enn Iran. Iran er en stormakt og har nå mektige allierte. Antakelig har Iran allerede et antiluftskyts som nærmer seg Russlands S-400-missiler i kvalitet. Det vil si de har forgjengeren S-300, men de er antakelig oppgradert i det stille slik at de ikke står mye tilbake for sine etterkommere. Dette er et system som vil gjøre det svært kostbart for hvem som enn måtte prøve å angripe Iran fra lufta. Og Israel er nok smertelig klar over at dersom de skulle gå til full krig mot Iran, står Hezbollah i Libanon klar til å la det regne missiler ned over Tel Aviv.

Israel bombet mål i Syria umiddelbart etter Trumps tale, men ifølge syriske kilder skal to av missilene være skutt ned av det syriske forsvaret.

Saudi-Arabia er nok mer enn villig til å finansiere en krig mot erkerivalen Iran, men de klarer jo ikke en gang å nedkjempe sitt fattige naboland Jemen, enda så brutalt de går fram. Og i den krigen er de avhengige av leiesoldater fra blant annet Sudan for å holde det gående.

En krig mot Iran vil raskt kunne utvikle seg til å bli den storkrigen som har vært fryktet de siste fem-seks årene, en krig som vil sette hele Midtøsten i brann. Men Israel og USA har ikke lenger de kortene eller de fordelene de en gang hadde.

Ikke før hadde Trump holdt sin tale, så gjennomførte israelske fly nye bombeangrep mot militærbaser i Syria, skriver Jerusalem Post. Men Russland har advart Israel mot å fortsette for langt den veien. Russland har konkrete planer om å utstyre Syria med S-300-missiler, noe som i så fall vil bryte Israels overtak i lufta over Midtøsten. Er Israel villig til å risikere dette? USAs forsvarsminister Jim Mattis sa til senatets militærkomité at han mener at en militær konfrontasjon mellom Israel og Iran er blitt mer sannsynlig. Mattis er av dem som har advart Trump mot å bryte Iran-avtalen. Sjøl Washington Post skriver på lederplass at Trumps beslutning bringer USA nærmere en krig. Israelske etterretningskilder melder om betydelige vestlige militære bevegelser i Midtøsten i timene rundt Trumps tale. Krigsforberedelsene er åpenbare.

Russland, Kina, SCO

Bare siden krigen mot Syria startet i 2011 har den eurasiske alliansen til Russland og Kinas driv for de nye silkeveiene fått en sånn tyngde at det er svært vanskelig å stoppe dem. Stedfortrederkrigene i Ukraina og Syria har fått Kina og Russland til å bli økonomiske og militære allierte. De koordinerer sine innsatser og de har en rekke mekanismer for å gjøre dett. Et viktig instrument er Shanghai Cooperation Organisation (SCO), der også Iran er medlem og som nå spenner over mesteparten av Asia. Et annet instrument er Den asiatiske investerings- og utviklingsbanken, som nå gjør IMF og Verdensbanken rangen stridig vår det gjelder finansiering av utviklingsprosjekter. Perspektivene om investeringer i 1000-milliarder dollar klassen er ikke lenger noen opiumsdrømmer. Der er harde realiteter som allerede er underveis.

Iran er et integrert ledd i disse alliansene. Kina trenger iransk olje og gass og er Irans fremste handelspartner. Kina har bygd en jernbane til Iran som ledd i silkeveibeltet, og har svært konkrete planer om å fortsette derfra. Kinas National Machinery Industry Corp har undertegnet en avtale verdt 845 millioner dollar for å bygge flere jernbaner i Iran. Kinas største oljeselskap skal være med europeerne og investere i South Pars. Xi Jinping har signalisert en kinesisk vilje til å øke samhandelen med Iran til det tidobbelte det kommende tiåret, til 600 milliarder dollar.

Og triangelet Iran-Russland-Kina er helt sentralt i arbeidet for å skape et alternativ til petrodollaren. Samhandelen mellom de tre landene vil tre fullstendig ut av dollarsystemet og slå enda noen solide spikre inn i petrodollarens likkiste.

USA taper i dette spillet. USA har ikke vist evne til å svare på investeringsdriven og handelsdriven fra Kina med noe annet enn militær opptrapping og krig. USAs hegemoni smuldrer opp mens vi ser på, og landet ser ingen andre muligheter enn mer krig for å bevare det. Dette er faren. Det er et sterkt svekket USA som bryter Iran-avtalen, men en såret tiger er ikke nødvendigvis mindre farlig enn en som ikke er såret. Men er virkelig Donald Trump og hans rådgivere så blottet for innsikt at de vil utløse en krig mot Iran for å tekkes Israel?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Trumps Iranbeslut bygger på brittiska lögner om iranskt stöd till terrorismen och på Netanyahus lögner om Irans kärnvapenambitioner, vilka Trump hänvisade till i sitt tal. VIPS-gruppen av tidigare amerikanska underrättelsetjänstemän har gjort ett uttalande om Netanyahus Irandokument och hävdar att det redan tidigare bevisats att de bygger på israeliska förfalskningar. Se: VIPS to President Trump: Don’t Be “Played” By Bogus Evidence on Iran

  May 8 (EIRNS)–Veteran Intelligence Professionals for Sanity
  (VIPS) issued a memorandum yesterday warning President Trump not
  to make policy based on Benjamin Netanyahu’s half-ton of
  documents on Iran’s nuclear program, which are just a pile of
  rehashed lies going back to the disastrous George W. Bush
  administration.
  They should know; VIPS is led by respected former leaders of
  the U.S. intelligence community, many of whom quit their posts in
  principled opposition to the anti-Constitutional, war-mongering
  policies of the Bush and Obama administrations. They outline
  their argument in opening their memorandum to the President:
  "The evidence presented by Israeli Prime Minister Benjamin
  Netanyahu on April 30 alleging a covert Iranian nuclear weapons
  program shows blatant signs of fabrication. That evidence is
  linked to documents presented by the Bush Administration more
  than a decade earlier as proof of a covert Iran nuclear weapons
  program. Those documents were clearly fabricated as well.
  "We sent President Bush a similar warning about bogus
  intelligence–much of it fabricated by Israel six weeks before
  the U.S./U.K. attack on Iraq, but Bush paid us no heed. This
  time, we hope you will take note before things spin even further
  out of control in the Middle East. In short, Israel’s new
  damaging documents on Iran were fabricated by the Israelis
  themselves.
  "Executive Summary:
  "The Bush administration account of how the documents on
  Iran got into the hands of the CIA is not true. We can prove that
  the actual documents originally came not from Iran but from
  Israel. And the documents were never authenticated by the CIA or
  the International Atomic Energy Agency (IAEA).
  "Two former Directors-General of the IAEA, Hans Blix and
  Mohamed ElBaradei, have publicly expressed suspicion that the
  documents were fabricated. And forensic examination of the
  documents yielded multiple signs that they are fraudulent.
  “We urge you to insist on an independent inquiry into the
  actual origins of these documents. We believe that the renewed
  attention being given to claims that Iran is secretly working to
  develop nuclear weapons betokens a transparent attempt to stoke
  hostility toward Iran, with an eye toward helping justify pulling
  out of the 2015 nuclear deal with Iran.”
  Sixteen VIPS members and associates signed the memorandum
  for its Steering Group, among them such well-known figures as
  former UN Weapons Inspector for Iraq Scott Ritter, former CIA
  analyst and Presidential briefer Ray McGovern, and former Chief
  of the Criminal Law Division, Office of the Judge Advocate
  General, now-Virginia State Senator Richard Black.
  The full statement, headlined, “VIPS Call on Trump Not To
  Pull Out of Iran Nuclear Deal,” was published yesterday on the
  “VIPS Memos” page of {ConsortiumNews}.

 2. Avatar for Frimann Frimann says:

  “Men er virkelig Donald Trump og hans rådgivere så blottet for innsikt at de vil utløse en krig mot Iran for å tekkes Israel?” Det handler ikke om innsikt, men om ideologi og penger. Trump, og de fleste av hans rådgivere, er sionister. Så enkelt er det.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Jeg har lest at Saudi Arabia ønsker at Iran-avtalen skal brytes fordi Saudi Arabia trenger en oljepris på 88 dollar for at landet skal kunne klare å dekke sine utgifter. Det gjenstår å se om dette ønske nå innfris, altså om Irans oljeeksport vil falle kraftig fremover. Saudi Arabia har vel egentlig bare tre ting som landet kan eksportere: olje, gass og sand. (Evt finnes det mulighet for fremstilling av metaller i Saudi Arabia vhja billig energi slik det gjøres i Qatar hvor Hydro har en fabrikk). Det er mulig for Saudi Arabia på egenhånd å redusere sin oljeproduksjon for derved å presse oljeprisen opp i 88 dollar, men pga lavere eksportvolum blir inntektene på statsbudsjettet for små. Det spørs om ikke situasjonen i Saudi Arabia faktisk er på vei til å bli ganske desperat. Hva skal landet leve av etter oljen?

  Hva skjer hvis oljeprisen kommer opp i 88 dollar fatet? Tre ting kan da skje: stagnasjon i vestlig realøkonomi (transportkostnadene og anleggskostandene øker), gjeldskrise (dagens gjeldsnivå er på ca 330% av verdens BNP og det kan bli vanskelig å betjene all denne gjeld ved høyere oljepris) og også global finanskrise. Spesielt kan USA og EU være ille ute. Klarer Trump å kvele Irans økonomi kan resultatet bli en økonomisk katastrofe for USA og de vestlige land.

  (Kommentar: Iflg en håndregel fra en studie i IMF er det slik at en reduksjon i verdens oljeproduksjon på kun 1% fører til en stigning i oljeprisen på hele 50%)

 4. Artikkel, kan være nyttig lesetips fra Nrk
  Norsk utstyr til Israels atomvåpen

  Norske myndigheter hadde sterke mistanker om Israels dypt hemmelige atomvåpenplaner allerede i 1958 – før de godkjente salget av tungtvann til Israel.

  • Norge leverte et tilbud på bygging av Dimona-reaktoren – Israels atomvåpenreaktor – allerede i 1957. Tilbudet omfattet også et fullt utstyrt anlegg for produksjon av plutonium.
  • Norge har gitt israelske atomforskere adgang til all informasjon om produksjon av plutonium.
  • Norge forhandlet i 1960 med Israel om å låne ut den første brenselladningen fra den nye norske atomreaktoren i Halden. Israelerne ønsket å øve seg i utvinning av plutonium som denne brenselladningen inneholdt.
  • Norge har gitt Israel detaljert informasjon om bygging av underjordiske atomanlegg. Flere av Israels viktigste anlegg for produksjon av atomvåpen er bygget under jorden.


  Halden reaktoren
  Forskningsreaktor
  Haldenreaktoren er en forskningsreaktor som normalt opererer 50% av året, ved 18-20 MW, som er ca. 1% av effekten ved kjernekraftverkene i f.eks. Sverige. Tungtvannet i reaktoren koker ved en temperatur på 240°C, som gir et driftstrykk på ca. 33 bar (kg). Til sammenligning opereres kjernekraftverkene med et trykk opp til 150 bar og temperatur på 330°C.

  Reaktorhallen er sprengt ca. 100 meter inn i Månefjellet, og hallen har et volum på 4500 m³. Over reaktorhallen er det 50 meter fjell og det er støpt en betongkappe rundt inne i reaktorhallen. Reaktorhallen er stengt når reaktoren er i drift, og systemene inne i reaktorhallen overvåkes og styres fra kontrollrommet.
  Brenselet i Haldenreaktoren kjøles ved naturlig sirkulasjon. Prinsippet er det samme som for en kaffetrakter, hvor vannet sirkulerer fordi det oppvarmede vannet er lettere enn det kalde vannet.
  https://www.ife.no/no/ife/detaljer/hrp/detteerhrp

 5. Boken “Israel and the bomb” er skrevet om dette temaet.
  Det har blitt 8 år med arkivsøk, blandt annet i Norge , og i begynnelsen av boka står det nevnt den norske kontakten
  og hans privatsamling :
  Odd Karsten Tveit

  Odd Karsten Tveit Collection, Oslo, Norway.
  https://nsarchive2.gwu.edu/israel/archives.htm

  https://nsarchive2.gwu.edu/israel/documents/document.htm
  https://nsarchive2.gwu.edu/israel/documents/before/index.html
  https://nsarchive2.gwu.edu/israel/documents/reveal/

 6. Mye skjer. Ingen debatt. Mediene tyst.
  Lover ikke bra.

  Vi har tidligere blitt fortalt at Investeringer i Verdiskapende virksomhet i Norge er farlig (vil medføre inflasjon). Høres ut som propagandamessig BS.
  Vi blir nå fortalt at det er for arbeidskrevende å administrere Fondet. Mere propagandamessig BS?

  Forbereder Staten seg på å selge seg ut i Statoil?
  Forbereder Staten seg på en privatisering av Fondet?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

22 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

33 KOMMENTARER

 1. […] Irans ställning i världen har förstärkts. Irans ställning i världen har förstärkt under senare år. Landet har hållit sin del av JCPOA-överenskommelsen. Man har bra relation i Irak, och milis från Iran har gjort viktiga insatser för att bekämpa ISIS i Irak, i samarbete med Irak. Irak har också gjort viktiga insatser i legalt samarbete med Syrien i den avgörande kampen mot terrorismen i Syrien. Samarbetet med Kina och Ryssland är intimt. Man samarbetar i försvarsorganisationen Shanghai Cooperation Organisation (SCO). Pål Steigan påpekar att Kina behöver olja och gas från Iran, och Kina är landet största handelspartner. Kina har byggt en järnväg till Iran som en del av den Nya Silkesvägen och har konkreta planer på att bygga vidare. Kinas National Machinery Industry Corp har undertecknat ett avtal på 845 miljoner för att bygga fler järnvägar i Iran. Kinas största oljebolag ska investera i South Pars tillsammans med europeiska bolag. Xi Jinping har signalerat att Kina vill tiodubbla handeln med Iran under de närmaste 10 åren, upp till 600 miljarder dollar. Det nära samarbetet mellan Iran, Ryssland och Kina är centralt i arbetet på att skapa ett alternativ till petrodollarn. Pål Steigan […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.