Ett enkelt kart viser ødeleggelsen av Jemens hovedstad Sana’a

0
Den unike gamlebyen i Jemens hovedstad Sana'a står på UNESCOs verdensarvloste, men reduseres nå til ruiner av Saudi-Arabias bombing.

Jemens hovedstad Sana’a har en helt unik arkitektur som har plassert den på UNESCOs verdensarvliste. Eller vi skulle kanskje si: har hatt en unik arkitektur, for Saudi-Arabias brutale krigføring (som også Norge støtter) raserer byen kvartal for kvartal.

Et kart som er basert på satellittbilder fra Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA viser hvordan hele byen er blitt gjenstand for saudiarabisk bombing. Krigen har nå pågått i over tre år, og Saudi-Arabia har drept tusener av sivile, har ødelagt sjukehus, skoler, vannforsyning, matvarelagre, markeder og annen sivil infrastruktur i det fattige nabolandet, og det uten at det såkalte «humanistiske verdenssamfunnet» har protestert med et ord.

Man har ikke bare latt være å protestere, Vesten leverer våpen til Saudi-Arabia og deres allierte i krigen og tjener grovt på disse menneskelige og materielle ødeleggelsene. Det gjelder også Norge og norsk våpenindustri. Det nye kartet fra ESA viser hvor omfattende bombinga har vært fra mars 2015 til mai 2017.

Ødeleggelsene er så omfattende fordi hele byen er rammet, sier Emmanuel de Dinechin fra ESA i et intervju med France 24.

En million mennesker i Jemen er nå rammet av den største koleraepidemien i historien.

Før krigen begynte i 2015 fantes det ikke kolera i Jemen. La det synke inn. Vår allierte Saudi-Arabia reduserer nabolandet til en grushaug og sørger for at mennesker dør av sult og kolera. Og våre sjøloppnevnte humanitære politikere er fullstendig tause.

Norge selger våpen til land som deltar i denne katastrofale krigen. En ny undersøkelse viser at bare 12 prosent av norske velgere ønsker at dette salget skal fortsette. Dette skriver VG.  Etter at Jemen-krigen startet har Norge femdoblet sin våpeneksport til de krigførende landene.

Sana’a før bombinga
Område i Sana’a etter bombinga. Saudi-Arabia ødelegger verdensarven.

 

Les artikler om krigen i Jemen på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHjelpeorganisasjonene og terroren: Å komme til dekket bord
Neste artikkelPalestinerne sørger etter Israels drap på 16 mennesker
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).