– Nupi-forskere feller knusende dom over Brende

0
Se som han stråler! Det med "honorable" kan vel diskuteres ...

«Børge Brendes innsats som utenriksminister var fraværende og svak». Slik oppsummerer en gruppe forskere Brendes fire år som sjef for Utenriksdepartementet. Dette kan vi lese i avisa VG. Nupi-forskernes analyse av Brendes virksomhet som utenriksminister er foretatt i en serie artikler i tidsskriftet  Internasjonal politikk, og VG oppsummerer konklusjonene slik:

  • Brendes innsats som utenriksminister er den svakeste siden Jan Petersen.
  • Han gjorde ikke noe forsøk på å utvide Norges utenrikspolitiske handlingsrom.
  • Han gjorde ikke noe for å styrke UD, hverken innad eller utad.
  • Han la seg ut med sitt eget apparat ved konsekvent å legge opp til mikromanagement og skylde på sine folk når han satt fast.

Det må vel sies å være nokså nær et karakterdrap!

Artiklene i Internasjonal politikk kan du lese her.

Forskerne sier altså at vi ikke har hatt en svakere utenriksminister siden Jan Petersen. Det betyr at de drømmer seg tilbake til da Jonas Gahr Støre skrev brev til «Dear Condi» eller da han sammen med Stoltenberg bestemte at Norge skulle bombe Libya sønder og sammen, eller til «sleip som en rev» Espen Barth Eide. Det sier litt om hva slags forbilder man har i Nupi.

Og kanskje er forskerne litt urettferdige. Børge Brende har oppnådd det som var hans fremste mål som utenrikspolitiker, nemlig en jobb som president for milliardærklubben World Economic Forum. Der har han et uvisst antall skattefrie millioner i årslønn, luksusbolig, utgiftskonto og et behagelig liv i alpebyen Davos. Så kom ikke å si at Børge Brende ikke har oppnådd noe.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPetroyuan lansert med et brak – er petrodollarens tid over?
Neste artikkelHvite hjelmer – PR-avdeling for død
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).