Av Øyvind Andresen.
Hva er det egentlig Norsk Hydro driver med i Brasil?
Når det avsløres at multinasjonale selskaper ødelegger miljøet i sine omgivelser, har de alltid samme taktikk: Først benekter de at de er ansvarlige, helt til det er umulig å benekte fakta. Deretter prøver de å bagatellisere problemet, skylde på andre og/eller mistenkeliggjøre varsleren samtidig som bedyrer sitt samfunnsansvar, etikk og respekt for menneskerettighetene.
Det samme skjer nå med Norsk Hydros alumina-raffineri Alunorte i staten Pará i Nord-Brasil der utslipp fra fabrikken har forurensa drikkevannet til 400 familier i lokalsamfunnet Barcarena. Barn og eldre er blitt sjuke av drikkevannet.
Problemene oppstod etter et kraftig regnskyll 16. og 17. februar i år. Først sa Hydro de ikke var skyldige i noen utslipp, deretter har de gått fra skanse til skanse. Etter hvert innrømma selskapet lekkasjer; sa at det var en rekke kontrollerte utslipp, og at det ikke bare har vært regnvann i utslippene, og til Dagens Næringsliv 14/3 innrømmer Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg så at «vi ikke har full oversikt over situasjonen og hendelsesforløpet». Utslippene er altså likevel vært ute av kontroll.
Fabrikken har et stort rødslamdeponi med avfallsstoffer (se foto). Lokale miljømyndigheter har krevd halvering av produksjonen og stenging av deponiet. Selskapet har fått store bøter.
Aktivist drept
Det har lenge vært konflikter mellom lokalbefolkningen og Hydro. I fjor høst var det mange demonstrasjoner der aktivister blokkerte veier og brente bildekk. En av aktivistene ble 12/3 funnet drept . Det var Paulo Sérgio Almeida Nascimento fra organisasjonen CAINQUIAMA som ble drept av fire skudd, og han er den siste i en lang rekke av miljø- og urfolksaktivister som er tatt av dage i Brasil de siste årene. Nyheten om drapet kommer samtidig som Hydro allerede i flere uker er blitt hudfletta i Brasil.
– Hydro sliter med et betydelig omdømmeproblem i Brasil etter stadige nyheter om forurensing og utslipp fra Alunorte. Drapet på Paulo Sérgio har i tillegg vakt voldsomme reaksjoner, og flere organisasjoner vi samarbeider med har uttrykt bekymring over at norske investeringer kan ha vært med på å bidra til det som har skjedd, sier Kine Skogås Fristad fra Latin-Amerika gruppene på telefon fra São Paulo til Aftenposten 14/3.
– Uansett hva som ligger bak drapet, er det nå et massivt krav om at det må komme en offentlig gransking av det som er skjedd, sier Skogås Fristad.
Aftenposten skriver videre:
Avdødes advokat, Ismael Moraes, går langt i å antyde overfor den brasilianske storavisen O Globo at den tragiske hendelsen kan ha sammenheng med Paulo Sérgio Almeida Nascimentos kamp mot forurensing fra Hydros raffineri.
Han viser blant annet til at sikkerhetsvakter som arbeider for Hydro, ved ulike anledninger skal ha tatt seg inn i favelaen der 47-åringen bodde. Nascimento har tidligere bistått naboer av Alunorte med søksmål for å få stoppet det de mener er skadelig forurensning. Ingen av søksmålene har ført fram.
Verdens største alumina-raffineri
Fabrikken Alunorte er verdens største i sitt slag og omgjør råvaren bauksitt til alumina som igjen brukes til produksjon av aluminium. Det er spesielt Hydros egne aluminiumsverk som er avhengig av leveringer fra Alunorte, og dersom problemene på Alunorte i Brasil fortsetter, kan selskapet bli hardt ramma. Hydro er Sør-Amerikas største aluminiumsprodusent. Norsk Hydro eier også fem aluminiumsverk i Norge (Sunndal, Høyanger, Årdal, Husnes og Karmøy).
Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.