Et stort flertall mot våpensalg til krigen i Jemen – Stortinget lar det antakelig fortsette

0

Norge selger våpen til land som deltar i den katastrofale krigen mot det fattige Jemen. En ny undersøkelse viser at bare 12 prosent av norske velgere ønsker at dette salget skal fortsette. Dette skriver VG.

Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat i begynnelsen av februer 2018.

1000 nordmenn, halvparten kvinner og halvparten menn, er spurt: «Synes du at Norge bør selge militært utstyr til landene som kriger i Jemen?»

  • 63 prosent svarer nei på spørsmålet om Norge bør fortsette å selge militært materiell til disse landene.
  • Kun 12 prosent svarer at salget bør fortsette.
  • 20 prosent svarer at de ikke vet.

Likevel tyder alt på at Stortinget vil la våpensalget fortsette når utenrikskomiteen skal stemme over dette 1. mars 2018.

Etter at Jemen-krigen startet har Norge femdoblet sin våpeneksport til de krigførende landene. Som VG skrev:

«I 2016 solgte Norge krigsmateriell til landene som deltar i den svært brutale Jemen-krigen for 319 millioner kroner. I 2014, før krigen startet, var eksporten på kun 56 millioner. Det fattigste landet i Midtøsten, Jemen, er rammet av en brutal krig der sivilbefolkningen er i fanget i en eskalerende, dødelig og menneskeskapt katastrofe.»

Dette gjør Norge til storprofitør på folkemord. Redd Barna og Changemaker har drevet en kampanje for å få de folkevalgte til å stoppe dette salget, men må trolig se på at stortingsflertallet vender det døve øret til bønnene deres.

Bombinga av Jemen har rammet inrastruktur, vannforsyning, matlagre, sjukehus og helseinstutusjoner. Blant resultatene av krigen er en hungersnød som truer millioner av mennesker og en omfattende koleraepidemi som rammer rundt en million mennesker. FN sier at hungersnøden i landet kan komme til å bli noe av det verste verden har sett på flere tiår.

Og denne katastrofen er ingen naturkatastrofe, den er menneskeskapt, og den er i første rekke skapt av Saudi-Arabia med USA og Israel som sentrale støttespillere. Men som våpeneksportør til de krigførende landene bærer også Norge et stort moralsk ansvar for denne situasjonen.

I USA har senatorene Bernie Sanders (D), Chris Murphy (D) og Mike Lee (R) reist et forslag om å bruke War Powers Act fra 1973 for å få slutt på USAs støtte til krigen i Jemen.

Det er altså en bevegelse å spore, men Saudi-Arabia har sterke lobbyister i Kongressen og våpenindustrien i USA selger våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia for milliarder av dollar, så de har ingen ønsker om at denne profitable krigen skal ta slutt.

Les mer om krigen i Jemen på steigan.no.

 

Forrige artikkelJan Balstad (Ap): – Frykter at EU-tilhengere skal få Norge inn i ACER
Neste artikkelLeif Sande: – Nå må vi få slutt på krigen i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).