VG til kamp for mer krigsforberedelser

8

Sjelden har vi sett et så klokkeklart forsvar for mer satsing på krigsforberedelser og opprustning enn det som lederskribenten i VG begikk 15. februar 2018. Lederatikkelen har tittelen Byrdefordeling, for det er det det handler om nemlig, solidarisk fordeling av nødvendige byrder, i hvert fall i VGs verden. Vi siterer:

«NATO beveger seg sakte i riktig retning når det kommer til pengebruk. Norge henger etter.»

(Riktig retning, det er mer penger til krig.) VG fortsetter i samme stil:

«Under forsvarsministermøtet i NATO tirsdag kunne generalsekretær Jens Stoltenberg fortelle at 15 av 29 medlemsland ligger an til å ha forsvarsbudsjetter som utgjør to prosent av BNP i 2024. Sikkerhetssituasjonen i Europa og verden krever en betydelig opprustning og fornying av vestlig militærmakt. Skal NATO beholde det teknologiske forspranget som alltid har vært en avgjørende for alliansens slagkraft og avskrekking, så må det skaffes betydelige mengder nye våpensystemer. Det krever økte budsjetter.

USA øker sine forsvarsbudsjetter, og forventer nå at de europeiske landene og Canada følger etter. Bare slik kan man unngå at skjevheten i byrdefordelingen øker. En skjev byrdefordeling tærer på alliansens samhold, spesielt på USAs vilje og evne til å garantere for Europas sikkerhet. Dette understrekes gang etter gang av amerikanske politikere fra begge partier, og budskapet har blitt ekstra tydelig under president Donald Trump. Økte forsvarsbudsjetter betyr økt sikkerhet, både militært og politisk. Det er en god investering.»

Og dette mesterverket av en lederartikkel avsluttes slik:

«Norge må øke forsvarsbudsjettene mer enn det regjeringen legger opp til. Ikke for å tilfredsstille et prosentmål, men fordi vi trenger økt militær kapasitet. Norge trenger en større og mer moderne hær, Jens Stoltenberg sier til Forsvarets Forum denne uken at vi bør ha enn fullverdig, mekanisert brigade som kan settes inn på kort varsel. Det er en ryddig og klok bestilling. Norge trenger også flere og bedre helikoptre, til spesialstyrkene og andre formål. Vi trenger mer og bedre luftvern, flere ubåter og langtrekkende presisjonsvåpen. Alle disse kapasitetene kan brukes både i NATO-sammenheng og til nasjonalt forsvar av Norge. At Norge av alle land i NATO, ikke kommer dit fordi vi går i feil retning på budsjettene når 15 av våre allierte er i ferd må nå målet om to prosent, forteller at Erna Solbergs regjering ikke prioriterer Forsvaret høyt nok.»

Pengene fra Lockheed Martin, Raytheon og Kongsberg Gruppen er sikkert overført til VGs konto allerede.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. “Pengene fra Lockheed Martin, Raytheon og Kongsberg Gruppen er sikkert overført til VGs konto allerede.” Ja de er medeier av VG (!)

  • Stoltenberg er ikke noe annet enn en selger for ovennevnte, og ja - lønna forplikter. Generalsekretær klinger sikkert bedre enn “salgskonsulent” og aksjonærer i Schibsted sitter også i Lockheed Martin. Det gjelder også oljefondet… Et synlig eksempel på dette er Fidelity som sitter omtrent i alle foretak som er aksjonærer i Locheed Martin - og oljeselskapene :wink: Snakk om å gråte/be for sin syke mor.
 2. Har det vært demonstrasjoner i Oslo? Jeg har ikke sett noen… Kanskje jeg må sette i gang en selv. Demonstrasjoner kan ha en viss effekt.

 3. Salgssekretæren for USAs krigsvåpen-industri, oops, generalsekretær for NATO skal det være, gjør sin oppgave bra for sine oppdragsgivere. Som er å få alle NATO land til å kjøpe så mye våpen som mulig fra USA. Rustningsindustrien er USAs største arbeidsgiver, halvparten av alle forskere og folk med teknisk utdannelse i USA er ansatt der. Det er også tusener av firmaer i USA som leverer materiell som rustningsindustrien ikke produserer selv, som metall, glass, kulelager, drev, aksler, elektrisk kabel og signalkabel, elektroniske komponenter, maling, lakk og kjemikalier etc.

  Det ser ut som det er vanskelig for USA å omstille krigsvåpen-industrien til sivil produksjon, all den tid sivil produksjon og kompetansen for den er overført til Kina i flere tiår nå. Krigsvåpen og krig er nå USAs største eksportartikkel, og har vært det lenge.

  Skal denne enorme industrien ha fulle ordrebøker, må USA ha pågående kriger hele tiden, og sørge for en høy militær spenning så mange steder som mulig i verden, for størst mulig våpensalg. En oppgave som Det Hvite Hus, Pentagon, CIA og kongressen tar høyst alvorlig.
  Jagland, generalsekretær i Europarådet har til oppgave å få så mange land som mulig inn i NATO, spesielt hvis de grenser til Russland eller Kina. Så fort et land blir medlem i NATO, skynder USA seg med å utplassere våpensystemer i landet, som da vil kjøpe mer våpen fra USA selv om de ikke er forpliktet til det i traktaten, våpenkjøp for milliarder fra USA hvert år.

  Den militære beleiringen av Russland er for å få Putin til å gi etter for presset, kaste kortene, og la Wall Street bankkartellene fortsette plyndringen av Russlands aktiva som de fikk lov til under Jeltsin.
  USAs krigsmaskin er den USA baserte globale storkapitalens jernneve.

  Det amerikanske forsvars (angreps)budsjettet er nesten 10 ganger det russiske forsvarsbudsjettet, og USA og NATO tilsammen bruker nesten 14 ganger mer enn Russland alene, og enda vil generalene har mer, og årelater den amerikanske økonomien til det er tredje verden tilstander mange steder i USA.

  Etter Manhattan prosjektet som fikk ferdig den første atombomben, har dypstaten som ble utviklet under det og det militære-industrielle komplekset, fått det stort sett som de vil. Nå med generaler i regjeringen, kan det minne om et slags stille kupp når Mattis får det som han vil i kongressen med det enorme angrepsbudsjettet som det er. NATO som nå er en integrert del av USAs krigsmaskin, skal på samme måte få medlemslandene til å heller bruke penger på krigsvåpen enn viktige samfunnsoppgaver.

 4. Avatar for ABC ABC says:

  Som nå Trump sa. Vi er en god kunde! Dvs, vi kjøper våpen og for beskyttelse i gjengjeld. I den pakken er forberedelsene for slåssing med Russland med. Problematikken blir jo når man begynner å bruke våpnene… Var det ikke steigan.no foresten som skrev noe om at USA hadde til år 2025 på seg max og etter det så var det nedtur militært også…

 5. Avatar for Ullern Ullern says:

  Bra oppsummert. Tiltredes. !-)

 6. Avatar for ABC ABC says:

  Krig er business men det man skal huske også er at Putin garantert har lært av Reagans kapprustning som ødela Sovjetunionen. Nå er det USA som ruster seg til konkurs samtidig som BRICS land skifter monetær system blant annet. Men det blir et sikkerhetspolitisk problem for Norge når ponzi fiat penger kort huset raser og dermed USAs militære overtak.

 7. I sine siste uttalelser uttrykker Stoltenberg bekymring for at den nye Europahæren ikke oppfører seg som en komponent av Nato.
  Tyskland er forsiktig med kjeften sin, men Macron vil ha dialoger med både Russland,Iran og Tyrkia. Fullstendig på kollisjonskurs med USAs strategidokumenter.
  Norge utvikler ubåter sammen med KruppThyssen. I Der Spiegel kunne vi lese at det i framtida er ment at disse nye ubåtene skal ha et blandet tysk-norsk mannskap.
  I det offisiell Norge er det ingen som til dags dato har problematisert at Norge kan komme til å revne i skrevet ved å ri både Nato og Europahæren samtidig.
  Lederskribenten i VG må være en godt betalt totaldust, men er det i spørsmålet om Nato-krigen mot Russland i det hele tatt noen dissens i Norge?
  “Venstresida” mobiliserer iallfall ikke mot den tredje verdenskrig.
  Lars Borgersrud skriver at Norges Kommunistiske Parti var det eneste parti på slutten av 1930-tallet i Norge som meldte at Norge var truet av Tyskland og ikke Russland.
  Lesning av Borgersrud viktige bøker får en til å tro at det offisielle Norge tenker seg en reprise.
  Her er det ingen partier som mobiliserer mot den amerikanske militære okkupasjonen av Norge. Absolutt ingen!

 8. Når jeg snakker med folk flest virker de totalt hjernevasket av mediene angående Russland. Det er nå opplest og vedtatt at russerne er en trussel. Ellers oppegående folk sier at vi er truet av russerne, hørte en høyt utdannet og godt betalt lege si en film fra andre verdenskrig var “relevant” ettersom russerne truer oss. Selvsagt ikke faktabasert. Det er skremmende. De herskende vet at folk flest ikke undersøker ting, og mediene blir verre og verre. Var innom en utdanningsmesse her en dag, og hvem sto plassert ved inngangen, beste plasseringen? “Forsvaret”. Selvsagt 50 prosent mannlige og kvinnelige krigere i full uniform. I krigen mot Russland er alle velkommen, menn, kvinner, tredje og fjerde kjønn. Venstresiden eksisterer ikke lenger.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere