Varmere i Arktis enn i Italia

0
Kilde: Polar Portal

Mens Italia rammes av lave temperaturer og store snøfall melder verdens nordligste målestasjon om temperaturer 30 grader over normalen. På tross av at det fortsatt er arktisk natt over det nordlige Grønland måles det temperaturer på rundt 6 plussgrader. Det er danske Polar Portal som melder om dette. Den drives av tre danske forskningsinstitutter og formidler data og forskning om vær og klima i Arktis.

Klimaforsker og glaciolog Ruth Mottram skriver på Twitter at det antakelig er første gang det er redistrert så høye temperaturer på Kap Morris Jesup.

Når det er så høye temperaturer i polarnatta og så lave temperaturer lenger sør, forklares det med at den såkalte polarvirvelen, polar vortex på engelsk, har delt seg og beveget seg sørover. Dette skjer med ujamne mellomrom. Det forskes fortsatt på årsakene til at dette skjer, men det later til å ha sammenheng med endringer i måten jetstrømmene rundt jordkloden opptrer på. De polare jetstrømmene ligger i en høyde på 7–12 km over havet mellom 45–65° nordlig og sørlig bredde. Vindastigheten er som regel 45–65 m/s, men kan bli opptil 100 m/s. (Wikipedia.)

Forskning tyder på at jetstrømmene svekkes og at de vrir og bukter seg på en mer uforutsigbar måte enn tidligere. Dette kan føre til mer ekstremvær, sier enkelte studier.

Merkelig nok kan dette skyldes global oppvarming. Men det er klokt å innse at forskninga på dette er ganske fersk og at det er mye ved det globale værsystemet som ikke er grundig forstått.

Klimaforsker Jennifer Francis ved Rutgers University mener å ha funnet en sterk sammenheng mellom arktisk oppvarming og en større buktning av jetstrømmene.
Smelting av isen i Arktis øker hastigheten på oppvarminga fordi åpent vann absorberer mer varme. Og det igjen fører til mer issmelting. Temperaturen i Arktis øker dobbelt så raskt som ellers på jorda, og det reduserer den differansen som er motoren som driver jetstrømmene, sier Francis.

Det forskes også på hva slags sammenheng det er mellom endringene i jetstrømmene og værfenomenet El Niño, men det er fortsatt mye upløyd mark før forskerne har noe klart svar på hva slags sammenheng som eventuelt finnes.

 

Forrige artikkelOkkupasjonen av Guantánamo
Neste artikkelSvensk meningspoliti på krigsstien
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).