Den virkelige grunnen til at europeiske regjeringer ikke vil ta hjem sine Syria-terrorister

0
Britiske soldater fra spesialenheten SAS trente og hjalp terroristene i Libya. Skjermdump fra al-Jazeera.

USA ønsker at europeiske land skal ta hjem sine jihadister og stille dem for retten i hjemlandet. Det er det lite begeistring for i Europa, for å si det mildt. Også norske myndigheter har sagt at de foretrekker at jihadistene blir stilt for retten og dømt i Syria.

Hvorfor er de så redde for å få terroristene hjem?

Det er grunn til å spørre hva som er grunnen til at europeiske regjeringer er så lite interesserte i å få terroristene hjem og stille dem for egne domstoler. Skribenten Adam Garrie har sin tolkning av dette:

«Men det er en grunn til at europeiske land er redde for å stille sine hjemmeavlede Daesh-medlemmer for retten. Det er en høy sannsynlighet, ja, det er sikkert at mange slike tiltalte vil vitne under ed om hvordan vestlige regjeringer bidro til å gi dem trygg reise til Syria og Irak, samtidig som de også ga dem penger, våpen og narkotika.

I 2017, etter at en libysk borger som er bosatt i Storbritannia, sprengte en stor bombe under en overfylt konsert, oppdaget mange mennesker hvordan de britiske etterretningsorganisasjonene MI5 og MI6 sørget for sikker reise til og fra Libya for britiske innbyggere og borgere med bånd til det nordafrikanske land. Disse personene dro ikke til Libya for å kjempe for den legitime regjeringen, men de dro for å kjempe for al-Qaida-tilknyttede terroristgrupper. Ytterligere rapporter viste hvor mange av al-Qaida-medlemmene selv fikk spesiell militær trening av Storbritannias elite SAS-enheter.

I krigen i Syria og Irak i enda større enn NATO-krigen mot Libya, er antallet europeiske terrorister som er sendt til Midtøsten med samtykke og hjelp fra vestlige regjeringer mye større. Dette er tydeligvis noe som er en kilde til engstelse for vestlige regjeringer, fordi deres egne borgere misliker og frykter terroristgrupper som Daesh og al-Qaida. Derfor har disse regjeringene et klart motiv for å skjule sin medvirkning til å skape terrorisme i Midtøsten, ofte gjennom bruk av egne statsradikaliserte borgere.

Hvis de blir tatt for retten, vil slike personer nesten helt sikkert fortelle hele historien om hvordan deres egne vestlige regjeringer oppmuntret og hjalp dem med å komme til Midtøsten der de begikk forbrytelser mot menneskeheten. Dermed vil rettssaker mot  vestligfødte terrorister raskt snu seg til å bli rettssaker mot de vestlige regjeringene som er medkskyldige i forbrytelsene mot menneskeheten som deres takfiri-borgere begår og har begått i Midtøsten og Afrika.»

I 2012 avslørte BBC hvordan britiske SAS-soldater spilte en avgjørende rolle for å hjelpe jihadistene med å styrte Gaddafi.

Fra BCs avsløring. Kriger utstyrt med flere radior, noe som peker mot avansert koordinering av styrkene.
Forrige artikkelUSA tiltaler 13 russere for politisk innblanding
Neste artikkelPentagon: USA använder utarmat uran i Syrien och Irak
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).