FBI vil etterforske Clinton Foundation

0
Både de rødgrønne og de blå har øst hundretalls millioner kroner over til Clinton Foundation. Hvorfor?

CNN melder at amerikanske FBI nå aktivt vil etterforske påstandene om korrupsjon i forbindelse med Clinton Foundation. Det FBI vil undersøke er mistankene om at giverne til stiftelsen ble lovt politiske fordeler eller spesiell tilgang til daværende utenriksminister Hillary Clinton i bytte mot donasjoner til stiftelsen. Etterforskningen ledes av FBIs kontor i Little Rock, Arkansas.

Meldinga om etterforskningen ble først omtalt av den liberale nettavisa The Hill, som skriver:

The Justice Department has launched a new inquiry into whether the Clinton Foundation engaged in any pay-to-play politics or other illegal activities while Hillary Clinton served as secretary of State, law enforcement officials and a witness tells The Hill.

Pay-to-play kalles det, og det betyr, som man kan forstå, at giverne donerte store beløp til Clinton Foundation mot politiske gjenytelser, for eksempel i form av spesialbehandling fra utenriksministeren. I USA regnes dette som politisk korrupsjon.

Talspersoner for Clinton Foundation hevder at dette er bare en politisk forfølgelse fra tilhengere av Donald Trump, men kritikken av Clinton Foundation har vært der lenge og har vært gjenstand for kritisk behandling i aviser som New York Times og norska Dagbladet, som ikke kan beskyldes for å løpe Trumps ærend.

Norge, og særlig ved utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Børge Brende, har sammen med Saudi-Arabia vært blant de største bidragsyterne til Clinton Foundation. Enorme summer i norske skattekroner er blitt overført til Clinton Foundation, praktisk talt uten saksbehandling.

Dagbladet skrev i 2015 med støtte i Finansavisen at Norge har gitt 441 millioner kroner til Clinton Foundation, som angivelig skulle gå til bistand. I følge avisa er bare 10% gått til bistand, mens svært mye er gått til «administrasjon, reiser, lønninger og bonuser». 

Washington Post har sett på lista over bidragsytere til Clinton-stiftelsen. Avisa peker på at stiftelsen har reist hele to milliarder dollar siden starten i 2001, men at dette også har reist en del prinsipielle spørsmål om stiftelsens integritet. Det er litt spesielt at Clinton-stiftelsen fikk støtte fra utenlandske regjeringer mens Hillary Clinton var utenriksminister. Da var hun riktignok ikke formelt medlem av stiftelsen, men det gjør ikke så stor forskjell siden stiftelsen er et familieforetakende, noe som ble enda klarere da fru Clinton gikk av som utenriksminister og stiftelsen skiftet navn til Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation.

De aller største bidragsyterne til Clinton Foundation er Bill Gates, Fred Eychaner (Newsweb Corporation) og Frank Giustra. Bill & Melinda Gates Foundation er den største private stiftelsen i verden, og driver privat utenrikspolitikk i stor skala. Frank Giustra er en kanadisk storkapitalist, som blant annet har sterke interesser i den omstridte Keystone XL-rørledninga og i tjæresandindustrien. Hans Radcliffe Foundation er en kjent støttespiller for Clintons prosjekter. Den er involvert med International Crisis Group sammen med George Soros. 

Alle disse, samt Det nederlandske postkodelotteriet (?), har bidratt med mer enn 25 millioner dollar hver. For oss nordmenn blir det spesielt interessant når vi går til neste nivå av store givere, de som har bidratt med mellom 10 og 25 millioner dollar. Der finner vi blant annet Saudi Arabia, Norges regjering og den ukrainske oligarken Victor Pinchuk. 

Den rødgrønne regjeringa stilte en garanti på 800 millioner kroner for Clinton-stiftelsens veldedige arbeid, og Heikki Holmås fra SV sa at «– Vi jobber godt sammen med Bill Clinton og Clinton Foundation. Vi har pengene, og Clinton er knallgod til å samle folk for å skaffe bedre og billigere prevensjon til fattige kvinner.» 

Børge Brende fortsetter politikken til Holmås og har gitt 268 millioner til Clinton-stiftelsen, noe som fikk NRK til å spørre om dette er en investering for å få treffe den neste president Clinton når den tida kommer. 

Det underlige, eller mistenkelige om man vil, er at etter at Hillary Clinton tapte valget har donasjonene til Clinton Foundation tørket fullstendig opp. Dette gjelder også Norge. Hvis det skulle vise seg at FBI finner ut at det er hold i anklagene, brenner det også litt under føttene til Jonas Gahr Støre og Børge Brende.

 

Mer om Clinton Foundation.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA-allierte dokumenterte hvordan IS fikk flykte fra Raqqa
Neste artikkelUkrainas framtidige nazi-leder?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).