Trumps toprådgiver får millionstøtte fra Israel

0
Jared Kushner er Donald Trumps svigersøn og tjener penge på fælles investeringer med israelske milliardærer. FOTO: Dominique A. Pineiro/DoD Photo

Fra den danske avisa Arbejderen.

Jared Kushner, hjernen bag USA’s beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad, har stort økonomisk samarbejde med israelske milliardærer.

«Er du tilfreds med, at Donald Trumps nærmeste rådgiver i forhold til Mellemøsten modtager enorme mængder israelsk finansiering, samtidig med at han udformer amerikansk udenrigspolitik i forhold til Israel?»

Det er ikke godt for en mægler i mellemøstkonflikten at have så tæt økonomisk forhold til den ene part.
Lars Erslev Andersen

Sådan spørger den prisbelønnede amerikanske journalist Glenn Greenwald efter dagbladet New York Times seneste afsløring af, at mellemøstrådgiveren Jared Kushners ejendomsselskab i USA bliver holdt oppe af en kæmpeinvestering på 30 millioner dollars fra en af Israels største finanshuse Menora Mivtachim.

Pumpet ind i firma

Pengene fra Israel blev sat ind på Jared Kushners firmakonto, få dage før han ledsagede sin svigerfar Donald Trump på hans første officielle besøg i Israel. Pengene blev pumpet ind i 10 lejlighedskomplekser i Maryland, som Kushners firma Kushner Companies ejer.

>> LÆS OGSÅ: USA nedprioriterer FN’s Generalforsamling

Jared Kushner er arkitekten bag Donald Trumps Israel-Palæstina-politik, der i senest kom til udtryk i december måneds udmelding om, at USA flytter sin ambassade til Jerusalem.

>> LÆS OGSÅ: USA vil flytte ambassade

I april kom det frem, at Kushner Company i 2012 indgik en aftale med et medlem af den stenrige israelske Steinmetz-familie om at investere omkring 190 millioner dollars i snesevis af lejlighedskomplekser i New York.

Kushner Company har tegnet mindst fire lån i Israels største bank, Bank Hapoalim, som i øjeblikket bliver undersøgt af USA’s justitsministerium, efter påstande om at banken hjælper rige amerikanere med at snyde i skat.

Banken hjælper i øvrigt israelske bosættere på besat palæstinensisk område med at finansiere illegalt husbyggeri.

>> LÆS OGSÅ: Israel opsluger Palæstina

I starten af december afslørede det israelske dagblad Haaretz, at Kushner i flere år har ledt en fond, der sendte penge til ulovlige bosættelser på Vestbredden.

Kritik af Kushner

– Jeg synes efterhånden det er rimeligt, at folk spørger, om Kushners forretningsinteresser på nogen måde påvirker hans mellemøstpolitik, siger advokaten Matthew T. Sanderson, ekspert i etik og moral i Det Hvide Hus til New York Times.

Men Trumps pressetalsmand Raj Shah afviser sammenhængen.

– Trump-administrationen har stor tillid til dét job, som Jared bestrider for at øge fredsindsatsen. Han tager de etiske regler meget alvorligt og vil aldrig kompromittere sig selv eller administrationen, svarer Raj Shah.

>> LÆS OGSÅ: USA vil lukke palæstinenser-kontor

Herhjemme er Lars Erslev Andersen, seniorforsker i blandt andet USA’s politik i Mellemøsten ved Dansk Institut for Internationale Studier, ikke overrasket over afsløringerne af Kushners nære forhold til Israel.

– Vi har hele tiden vidst, at Kushner – og i øvrigt Trump – har et tæt forhold til folk i Israel, selv om Kushner har afviklet nogle af sine aktiviteter, så tjener han stadig penge på det, samtidig med, at han er mellemøstudsending, siger forskeren til Arbejderen.

Forskeren mener ikke, at det er godt for en mægler i mellemøstkonflikten at have så tæt økonomisk forhold til den ene part.

– Uanset at Kushner ikke gør noget decideret ulovligt, er det i høj grad et moralsk spørgsmål, om man kan være en upartisk mægler, siger Lars Erslev Andersen.

Han mener i øvrigt ikke, at USA nogensinde har været upartisk i spørgsmålet om Israel og Palæstina.

– Selv hvis Trump fandt en anden mellemøstrådgiver end Kushner, ville det ikke rokke ved USA’s tætte forhold til Israel, vurderer forskeren.

Forrige artikkelIntervju med CPU: «Kiev er et fascistisk regime som styrker sin stilling hver eneste dag.»
Neste artikkelKapitalismens krise – og reformismens