Spanias regjeringsparti faller til tredjeplass

0

En ny meningsmåling i Spania plasserer Partido Popular (høyrepartiet i regjering) på tredje plass og bekrefter fremgangen til sentrum-høyrepartiet Ciudadanos (“Borgerne”). Partiet kan sammenlignes med En marche i Frankrike, Macrons parti.

Albert Riveras Ciudadanos ruver nå som den første politiske kraften på meningsmålingene, med 24,1%, mens PP faller tre poeng til 21,8% og faller til tredje plass, og gir dermed fra seg også andreplassen til fordel for PSOE (sosialdemokratene), som faller litt til 23,4%, mens Unidos Podemos (koalisjon mellom Podemos og Izquierda Unida) øker med 1,3 poeng.

Meningsmålingen ble gjennomført i januar, altså helt fersk. Ciudadanos har økt med 10 poeng siden parlamentsvalget i juni 2016. Derimot har PP mistet litt over 11 poeng siden 2016-valget, hvor de oppnådde 33% av stemmene.

Simple Lógica utfører månedlige meningsmålinger og peker på en klar tendens det siste året som viser at PP taper stemmer som går rett til “Borgerne”. Den politiske fakturaen for håndteringen av konflikten i Catalonia er meget høy for PP. Partiet kollapset med kun 4% av stemmene ved valget i Catalonia den 21. desember. Den yngre garden i PP deserterer det konservative partiet og flykter over til det høyre-liberale Ciudadanos.

Etter en uheldig og tvetydig håndtering av den politiske striden i Catalonia mistet Unidos Podemos mange stemmer ved valget den 21.desember, men er nå på vei oppover. Ledelsen i partiet, med Pablo Iglesias i spissen, sang et unisont mea culpa, og beklaget en klønete valgkamp og et meget skuffende valgresultat. De ligger nå på fjerde plass med 17.8% av stemmene.

Summen av prosentandelen av stemmer som går til PP og Cs er 45,9%, mens summen av PSOE og Unidos Podemos høster 41,2% av stemmene, så det har ikke skjedd noen venstredreining i det tradisjonelle partimønsteret, bare en omfordeling.

Blant politikerne er oppslutningen slik: Albert Rivera (Cs) 45,4%, Mariano Rajoy (PP) 26,8%, Pedro Sánchez (PSOE) 24,3%, Alberto Garzón (Izquierda Unida) 21,6% og Pablo Iglesias (Podemos) 14,5%.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFBI-agenter snakket om «hemmelig klubb»
Neste artikkelSkal vi la EU bestemme over norsk fossekraft?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).