Pakistan dumper dollar etter twitterstrid med Trump

5
China Pakistan Economic Corridor (CPEC) er et prosjekt til en verdi av 50 milliarder dollar og et viktig ledd i One Belt One Road-strategien.

Bare én dag etter at Donald Trump fordømte Pakistan for ikke å bekjempe terrorismen annonserte Pakistans nasjonalbank at den vil droppe dollar og i stedet bruke yuan i all samhandel med Kina.

Trump sa at USA ville holde tilbake 255 millioner dollar i hjelp til Pakistan fordi han mente at landet ikke er tilstrekkelig opptatt av å bekjempe terror.

ProPakistani skriver:

State Bank of Pakistan (SBP) has allowed traders of Pakistan and China to trade different goods and services through Chinese Currency, Yuan. Both public and private sector enterprises (i.e. both Pakistanis and Chinese) are free to choose CNY for bilateral Trade and Investment activities.
The central bank already provided various options to local and Chinese traders earlier but it has reiterated available options to traders of both countries. This is being done to facilitate them as the trade volume and value increases at a substantial level for building up China Pakistan Economic Corridor (CPEC)

CPEC er et flaggskip i forholdet mellom Kina og Pakistan og en betydelig byggestein i «silkevei og belte» (OBOR)-strategien. Det er et infrastrukturprosjekt med en prislapp på 50 milliarder dollar som strekker seg fra Kashgar i det vestlige Kina til havnebyen Gwadar på Pakistans kyst mot Indiahavet.

Lederen for det pakistanske parlamentets forsvarskomité, Mushahid H. Syed, svarte på Trumps tweet at den amerikanske presidenten er en «bølle» og «en uberegnelig leder av en fallende supermakt».

Når det gjelder terrorismen, er det ingen tvil om at Pakistans beryktede etterretningstjeneste ISI mer eller mindre skapte Taliban. Men ironien er at de gjorde det i full forståelse og samarbeid med USA. Samtidig er Pakistan et av de landene som har vært mest utsatt for islamistisk terror. Og USA har tatt seg til rette i landet gjennom å utføre droneangrep, flere enn i noe annet land bortsett fra Afghanistan.

Fra 2004 til slutten av 2017 har USA utført 429 droneangrep i landet og drept et sted mellom 2500 og 4000 mennesker, derav minst 424 sivile og av dem cirka 200 barn.

Med sine 200 millioner innbyggere er Pakistan verdens 6. største land. Ifølge en prognose fra Pricewater­­house­Coopers (PwC) kan Pakistan komme til å bli verdens 16. største økonomi i 2050, opp fra 24. plass i 2016.

Med sin egenrådige og aggressive politikk klarer altså USA å drive dette landet over i Kinas retning både økonomisk og militært. Ifølge kilder i USA skal Kina bygge en militærbase i den pakistanske havnebyen Jiwani nær grensa til Iran i Baluchistan-provinsen.

Det strategiske kartet på det asiatiske landmassivet endrer seg fort, og utviklinga går entydig i retning av en styrking av Kinas posisjon og en tilsvarende svekkelse av USA.
USA fører på 17. året en krig i Afghanistan. Forsyningene dit er avhengig av velvilje fra enten Russland eller Pakistan, og man kan ikke si at USA gjør sitt ytterste for å sikre velvilje fra noen av dem.

I 2016 var det i alt 100 land som hadde begynt å bruke yuan for en del av sin direktehandel med Kina, meldte Swift i oktober 2016. Også et så viktig land som Malaysia er i ferd med å gå over til å bruke yuan i handel med Kina. Det neste som kan skje er lansering av petroyuan som erstatning for petrodollar, og Wall Street Journal mener at det første avgjørende skrittet i den retninga vil komme i 2018.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Dumper dollar. Ikke rart det av mange årsaker og “amerikanske presidenten er en «bølle» og «en uberegnelig leder av en fallende supermakt»”

  Hmm… sammenliknelse. Han er den samme;) De fikk hva de røstet på men alternativet var nok ikke bedre…

  Donald Trump’s Meanest “The Apprentice” Moments

  https://www.youtube.com/watch?v=LJ6nOmAiwqo
 2. Avatar for baluba baluba says:

  “Fra 2004 til slutten av 2017 har USA utført 429 droneangrep i landet og drept et sted mellom 2500 og 4000 mennesker, derav minst 424 sivile og av dem cirka 200 barn.”

  Jeg mener å ha sett andre og større tall. Kriteriene USA har for bevisførsel her er alt for strenge. Det kan umulig bare være 200 barn. Tenk om det pakistanske folk hadde fått innsikt i at deres elite blir betalt for at USA kan teste ut droner på folket?

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Det er utrolig hva Trump klarer å få til. Fortsetter han i samme stil er vel USA snart isolert og dollaren verdiløs. Kan dette føre til en fredligere verden og til myk landing for USA? Med Hillary som president ville det nok ha vært helt annerledes.

 4. Avatar for baluba baluba says:

  Hva skjer med kronen da som er knyttet opp mot dollar? Kansje de fleste valutaene taper mot krypto? Det kan jo være en slags overordnet plan her? Hva sier dere folkens? Skal vi også starte hver vår kryptovaluta? Hver mann og kvinne, hver valuta. Hva blir resultatet av dette? pengetørke til bankene?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

 1. […] länder har redan meddelat att de ämnar övergå till Yuan som sin reservvaluta. Senast var det Pakistan som gick ut med nyheten dagen efter att Donald Trump twittrat om att Pakistan inte gör rä…. Snart är vi framme vid att Bretton Woods-avtalet endast är historia och att något nytt måste […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.