Pakistan dumper dollar etter twitterstrid med Trump

0
China Pakistan Economic Corridor (CPEC) er et prosjekt til en verdi av 50 milliarder dollar og et viktig ledd i One Belt One Road-strategien.

Bare én dag etter at Donald Trump fordømte Pakistan for ikke å bekjempe terrorismen annonserte Pakistans nasjonalbank at den vil droppe dollar og i stedet bruke yuan i all samhandel med Kina.

Trump sa at USA ville holde tilbake 255 millioner dollar i hjelp til Pakistan fordi han mente at landet ikke er tilstrekkelig opptatt av å bekjempe terror.

ProPakistani skriver:

State Bank of Pakistan (SBP) has allowed traders of Pakistan and China to trade different goods and services through Chinese Currency, Yuan. Both public and private sector enterprises (i.e. both Pakistanis and Chinese) are free to choose CNY for bilateral Trade and Investment activities.
The central bank already provided various options to local and Chinese traders earlier but it has reiterated available options to traders of both countries. This is being done to facilitate them as the trade volume and value increases at a substantial level for building up China Pakistan Economic Corridor (CPEC)

CPEC er et flaggskip i forholdet mellom Kina og Pakistan og en betydelig byggestein i «silkevei og belte» (OBOR)-strategien. Det er et infrastrukturprosjekt med en prislapp på 50 milliarder dollar som strekker seg fra Kashgar i det vestlige Kina til havnebyen Gwadar på Pakistans kyst mot Indiahavet.

Lederen for det pakistanske parlamentets forsvarskomité, Mushahid H. Syed, svarte på Trumps tweet at den amerikanske presidenten er en «bølle» og «en uberegnelig leder av en fallende supermakt».

Når det gjelder terrorismen, er det ingen tvil om at Pakistans beryktede etterretningstjeneste ISI mer eller mindre skapte Taliban. Men ironien er at de gjorde det i full forståelse og samarbeid med USA. Samtidig er Pakistan et av de landene som har vært mest utsatt for islamistisk terror. Og USA har tatt seg til rette i landet gjennom å utføre droneangrep, flere enn i noe annet land bortsett fra Afghanistan.

Fra 2004 til slutten av 2017 har USA utført 429 droneangrep i landet og drept et sted mellom 2500 og 4000 mennesker, derav minst 424 sivile og av dem cirka 200 barn.

Med sine 200 millioner innbyggere er Pakistan verdens 6. største land. Ifølge en prognose fra Pricewater­­house­Coopers (PwC) kan Pakistan komme til å bli verdens 16. største økonomi i 2050, opp fra 24. plass i 2016.

Med sin egenrådige og aggressive politikk klarer altså USA å drive dette landet over i Kinas retning både økonomisk og militært. Ifølge kilder i USA skal Kina bygge en militærbase i den pakistanske havnebyen Jiwani nær grensa til Iran i Baluchistan-provinsen.

Det strategiske kartet på det asiatiske landmassivet endrer seg fort, og utviklinga går entydig i retning av en styrking av Kinas posisjon og en tilsvarende svekkelse av USA.
USA fører på 17. året en krig i Afghanistan. Forsyningene dit er avhengig av velvilje fra enten Russland eller Pakistan, og man kan ikke si at USA gjør sitt ytterste for å sikre velvilje fra noen av dem.

I 2016 var det i alt 100 land som hadde begynt å bruke yuan for en del av sin direktehandel med Kina, meldte Swift i oktober 2016. Også et så viktig land som Malaysia er i ferd med å gå over til å bruke yuan i handel med Kina. Det neste som kan skje er lansering av petroyuan som erstatning for petrodollar, og Wall Street Journal mener at det første avgjørende skrittet i den retninga vil komme i 2018.

Forrige artikkel”Neste og siste stopp Idlib”
Neste artikkelUSA sluttet seg til Saudi-Arabias plan om å styrte Irans regjering
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).