Oxfam: 82% av verdens inntektsvekst i 2017 gikk til de 1% rikeste

0
Fra omslaget til Oxfams rapport. Hun vil måtte jobbe hele livel for å tjene like mye som en toppsjef i motebransjen tjener på 4 dager.

Organisasjonen Oxfam skriver på sine nettsider at 2017 ga den største veksten i antall dollarmilliardærer i historien. Millardærene kunne notere seg at deres rikdommer samlet økte med 762 milliarder dollar på 12 måneder.

Denne økte rikdommen kunne ha fjernet global fattigdom sju ganger, skriver Oxfam. 82% av verdens inntektsøkning gikk til de 1% rikeste, mens de fattigste 50% fikk 0%.

Det tar i dag bare fire dager for en toppsjef i motebransjen til å tjene det som en tekstilarbeider i Bangladesh tjener på et helt liv. 42 milliardærer eier nå like mye som den fattigste halvparten av verden tilsammen.

Kvinnene kommer også svært dårlig ut. Ifølge World Economic Forum vil det ta 217 å fjerne inntektsgapet mellom menn og kvinner hvis tempoet fortsetter som nå. Oxfam sammenfatter sine funn slik:

  • Last year saw the biggest increase in the number of billionaires in history, one  more every two days.
  • There are now 2,043 dollar billionaires worldwide.
  • Nine  out of 10 are men.
  • In 12 months, the wealth of this elite group has increased by $762bn.
  • This is  enough to end extreme poverty seven times over.
  • In the period between 2006 and 2015, ordinary workers saw their incomes rise  by an average of just 2% a year, 20 while billiona ire wealth  rose  by nearly 13% a year  – almost  six times faster.
  • 82% of all growth in global wealth in the last year went to the top  1%, while the  bottom half of humanity saw no increase at all.
  • While billionaires in one year saw their fortunes grow by $762bn, women  provide $10 trillion in unpaid care annually to support the global economy.
  • New data from Credit Suisse means 42 people  now own the same wealth as  the bottom 3.7 billion people, and that last year’ s figure has been revised from  eight to 61 people owning the same as the bottom 50%.
  • The richest 1% continue to own more wealth than  the whole of the rest of  humanity.

 

 

 

 

Forrige artikkelBosnisk anklager: «Sverige er Balkans største våpenmarked»
Neste artikkelAndra stater måste lämna Syrien och dess folk ifred!
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).