Oxfam: 82% av verdens inntektsvekst i 2017 gikk til de 1% rikeste

3
Fra omslaget til Oxfams rapport. Hun vil måtte jobbe hele livel for å tjene like mye som en toppsjef i motebransjen tjener på 4 dager.

Organisasjonen Oxfam skriver på sine nettsider at 2017 ga den største veksten i antall dollarmilliardærer i historien. Millardærene kunne notere seg at deres rikdommer samlet økte med 762 milliarder dollar på 12 måneder.

Denne økte rikdommen kunne ha fjernet global fattigdom sju ganger, skriver Oxfam. 82% av verdens inntektsøkning gikk til de 1% rikeste, mens de fattigste 50% fikk 0%.

Det tar i dag bare fire dager for en toppsjef i motebransjen til å tjene det som en tekstilarbeider i Bangladesh tjener på et helt liv. 42 milliardærer eier nå like mye som den fattigste halvparten av verden tilsammen.

Kvinnene kommer også svært dårlig ut. Ifølge World Economic Forum vil det ta 217 å fjerne inntektsgapet mellom menn og kvinner hvis tempoet fortsetter som nå. Oxfam sammenfatter sine funn slik:

 • Last year saw the biggest increase in the number of billionaires in history, one  more every two days.
 • There are now 2,043 dollar billionaires worldwide.
 • Nine  out of 10 are men.
 • In 12 months, the wealth of this elite group has increased by $762bn.
 • This is  enough to end extreme poverty seven times over.
 • In the period between 2006 and 2015, ordinary workers saw their incomes rise  by an average of just 2% a year, 20 while billiona ire wealth  rose  by nearly 13% a year  – almost  six times faster.
 • 82% of all growth in global wealth in the last year went to the top  1%, while the  bottom half of humanity saw no increase at all.
 • While billionaires in one year saw their fortunes grow by $762bn, women  provide $10 trillion in unpaid care annually to support the global economy.
 • New data from Credit Suisse means 42 people  now own the same wealth as  the bottom 3.7 billion people, and that last year’ s figure has been revised from  eight to 61 people owning the same as the bottom 50%.
 • The richest 1% continue to own more wealth than  the whole of the rest of  humanity.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Disse kvinnene er det liksom godhetsapostlene Winfrey, Rihanna og Solberg skal berge gjennom mer av det samme, kapitalisme. Kapitalisme er og blir et system for MENN, som trives best i en utgruppe-setting. I en slik setting kan psykopater og narsissister stort sett få holde på som de vil, uten inngruppe-kontroll.

  “Jeg gjør et forsøk på å beskrive denne kjønnsulikheten i uttrykk (strategi) i boka: Det handler om ulikheten i pådrivet på ulike arenaer: Menn har statistisk høyere show-off-behov, som fører til mer synlighet i utgrupper, store arenaer, toppstillinger osv. Kvinner er akkurat like gode, eller bedre, til å debattere, men føler/kjenner seg mer hjemme i inngrupper. Statistisk slår dette ut i aviser og offentlighet. Jeg er overbevist om at vi snart har et fag som heter evolusjonær sosiologi, som vil revolusjonere faget. Formål: Øke friheten for begge kjønn.” - Terje Bongard

  Vi kunne ha fjernet kapitalismen mange ganger gjennom inntektsøkningen til den 1% rikeste i året som har gått. Faktisk koster ikke kapitalismens avskaffelse mer enn litt i overkant av 50 millioner kroner.

 2. Tanken om vestens universelle menneskerettigheter blir nokså kvalmende i lys av kapitalismens realiteter!

  - Kirken, menneskerettigheter og dogmer, av Terje Tvedt

  Holdt på å skrive universale menneskerettigheter, og det er vel slik vestens ledere ser det, som om menneskerettighetene er en slags boks med universalmiddel man kan spraye på de stedene hvor man mener det er rusk/rust i maskineriet, så vil det hele løse seg av seg selv.

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Ja og litt mas… En stor variabel som spiller inn mener mange er pengersystemet som er gjeldsbasert og som har i og med korrupsjonen, teknologiutvikling og null i rente politikken resultert i en spekulasjons økonomi. Resultatet er at et fåtall blir rikere og at resterende blir gjeldslaver kortsiktig. Men ser man historisk på fenomenet fiat penger så er det konflikter som er på menyen-og jubelår… Galskap * Galskap* 1000000…

  Så mange vet hva som er feil og hva som komma skal men vi bare forsetter…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere