USA och EU beväpnar Israel

0

Av Gunnar Olofsson

USA-kongressen har beviljat 705 miljoner US dollar (5,9 miljarder kronor) i extra bidrag till Israels för ett avancerat missilprogram avsett att skydda landet inför nya krig mot palestinierna och Israels grannländer. Satsningen ingår i de 700 miljarder US dollar som USA i år lägger ner på sina olika militära aktiviteter runt om i världen. Med drygt 3 miljarder US dollar årligen är Israel en av de största mottagarna av amerikanskt militärt bistånd.


Denne artikkelen av Gunnar Olofsson ble først publisert på Jinge.se.


Enligt den israeliska tidningen Haaretz är Israel det land som under efterkrigstiden överlägset fått mest militärt bistånd av alla från de amerikanska skattebetalarna.

En av Obama-administrationens sista åtgärder var att bevilja Israel ett ”paket” med 38 miljarder US dollar (320 miljarder kronor) i militär upprustning för de närmaste tio åren. USA har alldeles nyligen inrättat en militärbas i Negevöknen i södra Israel – den första i sitt slag i regionen – för att kunna ”bistå” bättre på plats. Under hösten har USA också börjat förse Israel med ultramoderna F-35 stealth-bombare, med oanad kapacitet att sprida död och förödelse.

Även EU är nära allierat med Israel vad gäller vapenförsäljning och militärt samarbete. Medan EU-ledarna oroar sig för att palestinierna skall få tillgång till några moderna vapen att försvara sig med, gör man sitt bästa för hjälpa USA att rusta upp den israeliska krigsmakten. I en rapport, ”Arming apartheid”, utgiven av flera olika brittiska organisationer 2015, konstateras att Storbritannien enbart under 6 månader före det israeliska angreppet mot Gaza sommaren 2014 utfärdade licenser för vapenexport till Israel motsvarande nästan 7 miljoner pund (95 miljoner kronor).

Tyska Schleifring tillhandahåller komponenter till de dödliga Hermes-drönarna tillverkade av israeliska Elbit Systems. BAE Systems, världens tredje största vapenproducent och ägare av Bofors i Karlskoga och Hägglunds i Örnsköldsvik, tillverkar elektroniska komponenter till stridsflygplan och är ett av tre bolag som bygger de F-35-plan som skall ersätta F-16-planen. G4S förser Israels militär med övervakningsutrustning till murar, militärposteringar, fängelser och olagliga bosättningar. Allt som allt medverkar över 100 företag i militär export till Israel.

Handeln går också åt andra hållet. Israel är en av världens ledande vapentillverkare och 70-75% av produktionen exporteras till över 100 länder – varav många med dåligt rykte vad gäller mänskliga rättigheter. Israeliska vapen ses överallt i olika konflikter, och lanseras ofta som ”testade i strid” – det vill säga provade på palestinska kvinnor och barn.

Även Sverige importerar israeliska vapen. Kapseln för målstyrande bomber till Jas 39 Gripen har konstruerats av det israeliska företaget Rafael, liksom störsändare till korvetten HMS Gävle. Försvarets Materielverk har köpt kulspruteammunition, pansarbrytande projektiler, övningsammunition, eldrör och utbildningsutrustning till Leopardstridsvagnar från den israeliska militärindustrin. ITL Optronics Ltd har levererat så kallade Night Vision Goggles (”nattglasögon”) liksom laserpekare till kustrobotsystemet Hellfire.

Upprustningen av Israel kan bara resultera i fler och mer blodiga krig. Varje israeliskt anfall mot Gaza har varit ungefär dubbelt så förödande som det föregående. Israel är inblandat på de IS-allierade jihadisternas sida i kriget i Syrien och hotar Libanon med nya övergrepp. Om ingenting görs kommer den här våldsupptrappningen att fortsätta. Sveriges regering, med sin nuvarande plats i FN:s säkerhetsråd, har möjlighet och skyldighet att föra upp frågan på dagordningen, ta initiativ för avväpning av Israel och kräva att landet avvecklar sina kärnvapen. Åtminstone måste man avbryta det militära samarbetet med Israel och kalla hem den svenske militärattachén från Tel Aviv.

Forrige artikkelForutsigbare reaksjoner på en smertelig kritikk
Neste artikkelFaktaresistenta myter om angreppskriget mot Jemen