Mislyktes missilforsvaret i Saudi-Arabia mot houthigeriljaens rakett?

0
Kilde: New York Times

Den offisielle historien er enkel: houthigeriljaen forsøkte i november 2017 å treffe flyplassen i Riyadh med en rakett. Dette mislyktes på grunn av at det amerikanskproduserte missilforsvaret oppdaget den og skjøt den ned.

“Our system knocked the missile out of the air,” sa president Donald Trump fra presidentflyet Air Force One på vei til Japan.

Kilde: New York Times

Men kanskje er ikke historien så enkel. Kanskje mislyktes det dyre og avanserte USA-produserte missilsystemet å slå ut houthienes rakett. Det skriver New York Times. Avisas journalister har analysert det foto- og videomaterialet som foreligger, blant annet på sosiale medier, og har kommet til at den offisielle historien kan være usann.

Instead, evidence analyzed by a research team of missile experts appears to show the missile’s warhead flew unimpeded over Saudi defenses and nearly hit its target, Riyadh’s airport. The warhead detonated so close to the domestic terminal that customers jumped out of their seats.

NYT har forsøkt å få kommentarer fra tjenestemenn i Saudi-Arabia, men har ikke lykkes. Enkelte tjenestemenn i USA tviler på at missilforsvaret traff raketten i det hele tatt, og forsterker altså tvilen rundt den offisielle historien.

Undersøkelsen viser at houthiene har vokst seg sterke nok og profesjonelle nok til at de kan slå til mot strategiske mål i Saudi-Arabia. Dessuten viser den at det er grunn til å reise tvil om teknologien i missilforsvarssystemen, som jo er helt sentralt i USAs og deres alliertes forsvarsstrategier.

“Governments lie about the effectiveness of these systems. Or they’re misinformed,” said Jeffrey Lewis, an analyst who led the research team, which shared its findings with The New York Times. “And that should worry the hell out of us.”

Det er sannsynlig at ekspertene til NYT har rett, at houthienes rakett unngikk missilforsvaret og traff flyplassen. Raketten bommet imidlertid på målet, men ikke mye. Den var ifølge ekspertene meget nær ved å mose hovedbygningen på flyplassen. Dette er et strategisk skifte i den tre år gamle krigen mellom Saudi-Arabia og Jemen. Og det betyr også, som NYT skriver, at det er oppdaget store svakheter ved det avanserte missilforsvaret som USA og NATO bruker.

Samtidig kommer det meldinger fra Jemen om at houthigeriljaen har frigjort hele hovedstaden Sana’a.

Det er et stort skifte i den strategiske balansen på bakken, men det betyr samtidig at det er grunn til å frykte at Saudi-Arabia forbereder et stort flyangrep på den jemenittiske hovedstaden. Det vil i så fall forsterke den allerede katastrofale humanitære situasjonen i landet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.