Militärmanöver mellan USA, Colombia, Peru och Brasilien med målet att förstärka inringningen av Venezuela

3

Av Dick Emanuelsson.

Den 13 november avslutades militärmanövern Amazonas.log. De ovan nämna länderna har som mål att ytterligare dra åt snaran om Venezuela, även om de nämnda länderna, med undantag för USA, dementerar anklagelsen.

Men vad finns i Amazonasregionen, som upptar en tredjedel av Sydamerika? År 2001 gjorde jag ett omfattande reportage [se länk nedan ] i Amazonas som jag följde upp 2004. Det ger en bra bakgrund till varför USA är allt mer angelägen att med hjälp av högerregimerna i Latinamerika lägga under sig världens lunga.


Dick Emanuelsson skrev i en årrekke for den svenske avisa Norrskensflamman, i dag Flamman, særlig om Sør-Amerika. Denne artikkelen er publisert på hans blogg og gjengitt med forfatterens velvillige tillatelse.


Den 15 juni 2003 hade Venezuelas president Hugo Chavez hissat en varningsflagg i den brasilianska staden Manaus, i Amazonas’ hjärta, mot dessa världsledares ambitioner:

– Med hot om intervention försöker de underkänna våra folks suveränitet och lagarna som länderna i Latinamerika stiftar. Några försöker internationalisera Amazonas. Varning! dundrade Chavez i Manaus, ”detta är imperialismen i dess mest brutala uttryck”.

Nyliberalismens drottning Margaret Thatcher uttryckte sig mer konkret än sin USA-kollega:

– Om inte U-länderna är kapabla att betala sina utlandsskulder, då kan de ju alltid sälja sina rikedomar, sitt territorium och sina fabriker.

Då, 2004, hade den dåvarande presidenten Alvaro Uribe ännu inte överlämnat de sju militärbaserna som Pentagon i dag förfogar över i Colombia. Flygbaserna Tres Esquinas, Larandia och Puerto Legízamo i länen Caquetá respektive Putumayo, Colombia, är samordnade med gigantiska radar- och satellitanläggningar i länen Guaviare och staden Leticia i Amazonasområdet.

I peruanska Amazonas finns det en stor militärbas i staden Iquitos där USA-instruktörer utbildar peruanska jägarsoldater för djungelstrid. Basen ligger bara tio timmar med båt från colombianska Leticia och 20 minuter med flyg. I dag 2017 förfogar USA över tio militärbaser i Peru, enligt den peruanske journalisten Gustavo Espinoza.

På den brasilianska sidan i staden Tabatinga, dit man kan promenera från Leticia, har stora satellitbaser byggts.

Ovanstående är en liten bakgrund till hur USA börjar återta mycket av förlorad mark med hjälp av den fosterlandsförrädiska politiska högern. Eller som kritikerna mot USA-planerna i Colombia uttryckte saken:

”FIRST WE TAKE BOGOTA, THEN WE TAKE AMAZONAS”

På denna plats mellan brasilianska Tabatinga, colombianska Leticia och peruanska sidan med staden Iquitos som närmaste militära bas vinner Pentagon allt mer terräng. Den 13 november 2017 avslutades en militärmanöver med Tabatinga som utgångsmål. Men USA:s strategiska mål är att lägga under sig «Världens Lunga» som dessutom förfogar över gigantiska naturresurser och metaller för USA:s militärindustri.
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Sitatet fra Margaret Thatcher oppsummerer godt hva Vesten delvis har drevet med med USA i front. Og sirkuset forsetter tils USA mister makten over det globale betalingssystemet er mitt bet…

 2. Avatar for SHO SHO says:

  U-landenes utlansskulder skyldes i stor grad at USA på 1970 tallet satt opp rentenivået, noe som skapte gjeldskrise i mange fattige land. (Rentenivået ble satt opp for å få stoppet stagflasjonen i USA, visse oljeanalytikere vil si at dette ble gjort for å skape krise i fattige land slik at deres oljeimport gikk ned, og slik at Saudi Arabia mfl da ble tvunget til å sette ned oljeprisen - USA kontrollerer verdens rentenivå mens Saudi Arabia kontrollerer verdens oljepris, det som skjedde var en maktkamp mellom disse to land).

  Noe av det viktigste for USA kan være å få kontroll over de enorme oljereservene i Venezuela. Det kan komme til å bli innført en form for ny-kolonialisme i hele Latin-Amerika på sikt.

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Ja enig/interessant og alt dette skjer med hjelp av makten over det monetære fiat penger systemet som skaper dollar uten substans i hva det nå må vare og som befolkninger ikke har kunnskap om:)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere