Mediene i USA med sitt pinligste øyeblikk på lenge

0

Mediene i USA med CNN i spissen og MSNBC og CBS hakk i hæl, har gått på en ydmykende stjernesmell. Glenn Greenwald skriver i The Intercept:

«Friday (8. desember, vår merknad) was one of the most embarrassing days for the U.S. media in quite a long time. The humiliation orgy was kicked off by CNN, with MSNBC and CBS close behind, with countless pundits, commentators and operatives joining the party throughout the day. By the end of the day, it was clear that several of the nation’s largest and most influential news outlets had spread an explosive but completely false news story to millions of people, while refusing to provide any explanation of how it happened.»

Det hele begynte fredag morgen da CNN brukte 12 strake minutter på noe de kalte en eksklusiv rapport som angivelig skulle vise at WikiLeaks i september 2016 hadde gitt Trump-kampanjen, og Trump sjøl, hemmelig og spesiell adgang til epostene fra demokratenes server 4. september, eller 10 dager før de ble publisert på nettet. Dette skulle, i CNNs verden, bevise at det eksisterte en sammensvergelse mellom Trump-familien og WikiLeaks, og dermed implisitt mellom Trump og Russland, siden USAs etterretning betrakter WikiLeaks som en forlenget arm av russisk etterretning. CNN lanserte altså det som man i våre dager kaller en konspirasjonsteori, og det en av de helt fete.

CNN trodde de hadde et kjempeskup, en rykende pistol, som de åpenbart så på som det endelige beviset for Russia-gate.

Det var imidlertid én hake ved historien, og det var at den avgjørende eposten ikke var datert 4. september, men 14. september, og altså etter at WikiLeaks allerede hadde publisert disse epostene på nettet. Og dermed raste hele korthuset sammen. Ingen hemmelig bakkanal, ingen spesiell adgang. Bare rein, offentlig publisering som alle hadde adgang til. Konspirasjonsteorien ramlet sammen i all sin pinlighet, og ikke bare pinlig for CNN og liknende. Hele gjengen av såkalte pundits hadde kastet seg på denne saka, kommentert den og gjort maksimalt ut av den. Så var det altså bare «fake news».

Eller som Glenn Greenwald skriver:

«To begin with, it’s hard to overstate how fast, far and wide this false story traveled. Democratic Party pundits, operatives and journalists with huge social media platforms predictably jumped on the story immediately, announcing that it proved collusion between Trump and Russia (through WikiLeaks). One tweet from Democratic Congressman Ted Lieu, claiming that this proved evidence of criminal collusion, was re-tweeted thousands and thousands of times in just a few hours (Lieu quietly deleted the tweet after I noted its falsity, and long after it went very viral, without ever telling his followers that the CNN story, and therefore his accusation, had been debunked).»

For noen av oss er ikke dette så fryktelig overraskende. CNN er fake news. De har en lang og stygg liste med propagandabløff på sitt rulleblad. Men det er jo så gøy når de blir tatt så til de grader med buksene rundt anklene. Og hovedstrømsmediene er fulle av fake news hele tida. Greenwald har bare plukket et lite knippe for å gi oss eksempler, men det er utrolig mye mer for den som orker å jobbe med det:

  • Russland har hacket seg inn på strømnettet i USA for å ta fra amerikanerne oppvarminga i vinterkulda. (Washington Post)
  • Den anonyme gruppa PropOrNot har dokumentert hvordan viktige politiske nettsider er Kreml-agenter (WaPo)
  • WikiLeaks har en langvarig dokumentert forbindelse til Putin. (The Guardian)
  • Det er påvist en hemmelig server mellom Trump og en russisk bank (Slate)
  • RT har hacket C-SPAN og forstyrret deres sendinger (Fortune)
  • Russerne forsøkte å hacke valgsystemet i 21 stater (diverse nyhetsmedier som kopierte Homeland Security)
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelJerusalem: Ikke bare Trump, men også Bernie Sanders
Neste artikkelCheney, Rothschild og Murdoch vil stjele Syrias olje
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).