Jerusalem: Ikke bare Trump, men også Bernie Sanders

0

Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad har med rette vakt sinne og frustrasjon over store deler av verden. Men for protokollen: Han var ikke alene i USA om denne beslutninga. Bak seg hadde han et samstemmig senat. 5. juni 2017 vedtok Senatet i USA med 90 stemmer å pålegge USAs president å flytte ambassaden til Jerusalem.

Det gjorde de ved å stemme for S. Res. 176.

Dette er en markering av hva man i Senatet kaller «femtiårsdagen for gjenforeninga av Jerusalem», eller som man i FN kaller den ulovlige okkupasjonen av Øst-Jerusalem. Sanders & co stemte blant annet for formuleringa:

…since 1967, Jerusalem has been a united city, and persons of all religious faiths have access to holy sites within the city.

Noen vil mene at det er en nokså sminket framstilling av virkeligheten. Det står også en sånn merkelighet som at Jerusalem har vært en hellig by i jødedommen i 3000 år, enda jødedommen helt opplagt ikke har eksistert som sådan i 3000 år. Ikke fantes det noe Jerusalem da heller. Israelske arkeologer har virkelig forsøkt å bevise at Bibelens ord er korrekte. Men når de graver i Jerusalem og bruker de mest avanserte teknikkene de har, finner de ikke noe spor av Davids tempel eller for den del noe spor av noen by før det niende århundre før vår tidsregning. Les denne interessante artikkelen i Haaretz.

Resolusjonen sier videre:

«Resolved,
That the Senate—

(1) recognizes the 50th Anniversary of the re-unification of Jerusalem and extends its friendship and hopes for peace to the residents of Jerusalem and the people of Israel;

(2) reaffirms its support for Israel’s commitment to religious freedom and administration of holy sites in Jerusalem;

(3) continues to support strengthening the mutually beneficial American-Israeli relationship;

Og avslutter med pålegget til presidenten om å flytte ambassaden.

(6) reaffirms the Jerusalem Embassy Act of 1995 (Public Law 104–45) as United States law, and calls upon the President and all United States officials to abide by its provisions.

Norsk venstreside har gjort Berni Sanders til sin helt, så vi tenkte at det kunne være greit å vite at også han står for en sionistisk politikk, og at han har stemt for ikke bare å oppfordre, men å pålegge Donald Trump å flytte ambassaden til Jerusalem

Forrige artikkelGod presseetikk eller personhets, Anders Giæver?
Neste artikkelMediene i USA med sitt pinligste øyeblikk på lenge
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).