Jerusalem: Ikke bare Trump, men også Bernie Sanders

5

Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad har med rette vakt sinne og frustrasjon over store deler av verden. Men for protokollen: Han var ikke alene i USA om denne beslutninga. Bak seg hadde han et samstemmig senat. 5. juni 2017 vedtok Senatet i USA med 90 stemmer å pålegge USAs president å flytte ambassaden til Jerusalem.

Det gjorde de ved å stemme for S. Res. 176.

Dette er en markering av hva man i Senatet kaller «femtiårsdagen for gjenforeninga av Jerusalem», eller som man i FN kaller den ulovlige okkupasjonen av Øst-Jerusalem. Sanders & co stemte blant annet for formuleringa:

…since 1967, Jerusalem has been a united city, and persons of all religious faiths have access to holy sites within the city.

Noen vil mene at det er en nokså sminket framstilling av virkeligheten. Det står også en sånn merkelighet som at Jerusalem har vært en hellig by i jødedommen i 3000 år, enda jødedommen helt opplagt ikke har eksistert som sådan i 3000 år. Ikke fantes det noe Jerusalem da heller. Israelske arkeologer har virkelig forsøkt å bevise at Bibelens ord er korrekte. Men når de graver i Jerusalem og bruker de mest avanserte teknikkene de har, finner de ikke noe spor av Davids tempel eller for den del noe spor av noen by før det niende århundre før vår tidsregning. Les denne interessante artikkelen i Haaretz.

Resolusjonen sier videre:

«Resolved,
That the Senate—

(1) recognizes the 50th Anniversary of the re-unification of Jerusalem and extends its friendship and hopes for peace to the residents of Jerusalem and the people of Israel;

(2) reaffirms its support for Israel’s commitment to religious freedom and administration of holy sites in Jerusalem;

(3) continues to support strengthening the mutually beneficial American-Israeli relationship;

Og avslutter med pålegget til presidenten om å flytte ambassaden.

(6) reaffirms the Jerusalem Embassy Act of 1995 (Public Law 104–45) as United States law, and calls upon the President and all United States officials to abide by its provisions.

Norsk venstreside har gjort Berni Sanders til sin helt, så vi tenkte at det kunne være greit å vite at også han står for en sionistisk politikk, og at han har stemt for ikke bare å oppfordre, men å pålegge Donald Trump å flytte ambassaden til Jerusalem

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det der med Bernie sanders er bare blåbær om man skal lete på “venstresidas” fyrtårn.
  Den regjering som pr.idag er den mest zionistiske av alle Europas stater er Syriza i Hellas som i militære saker,i basepolitikk og i energipolitikk fullstendig er juniorpartner for Israel.
  Israels militære trener i greske fjell som ligner iranske og alt gjøres istand til at Hellas skal være en base og oppskytningsrampe for den israelsk-amerikanske krigen mot Iran-Hizballah.
  Alt det der med “venstre” i Norge er internasjonalt i øyeblikket den totale bløff da alle disse erklærte fyrtårnene enten har sluknet eller ligger på kne foran zionisme og Nato/USA.
  Helt uhyggelig er historien om Syriza som er i bresjen for en total kontrarevolusjon som kun kan sammenlignes med de tyske sosialdemokratene i 1918-19: Ebert-Noske-Scheidemann.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

 1. Jeg er ikke enig med anerkjennelsen av Jerusalem som israelsk hovedstad, men å si at Jerusalem ikke eksisterte for 3000 år siden er vel en noe modifisert sannhet.

 2. Å sette Bernie Sanders i samme bås som Trump i Jerusalemspørsmålet er uklokt. At han er Israelsvennlig kan godt være; og burde strengt tatt ikke være noe problem i og for seg. Likevel er jeg enig i kritikken. Resolusjonen (176) er problemetisk, og jeg skulle gjerne sett et svar på spørsmålet, som også Julian Assange stillte ham 9. desember på Twitter. Jeg tviler på at Sanders er like kritisk som meg selv i synet på hvor alvorlig anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad er, men han støtter IKKE hva President Trump nå har gjort. Denne resolusjonen i Senatet blir ikke tolka uensarta, og man må forstå Herr Sanders dithen at Kongressvedtaket fra 1995, som denne er en bekreftelse av, ikke i seg gir rom for at USA skal handle unilateralt, ignorere de Forente Nasjoner som det rådende instrumentet for Fred i den gjeldende verdensordenen. At de Forente Stater, Kongressen og Senatet, har bestemt at de i møtet med det Internasjonale samfunnet skal stå på en linje som fører til anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, er en ganske annen sak. Det er ingenting i denne resolusjonen, eller fra kongressens vedtak i 1995 som tilsier at de Forente Stater skal undergrave den internasjonale fredsorden; rett og slett drite i diplomatiet. Dette er jeg ganske sikker på at Bernie Sanders er enig med meg i. At man har visst hvor de Forente Statene står i forhold til spørsmålet om anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, helt siden 1995, burde ikke være problemet. At de Forente Statene ikke har gått utenom de Forente Nasjoner, til tross for sin posisjon, burde tvert imot tolkes som at selv President Bush anerkjente, om enn i en ganske redusert forstand, verdensfreden, systemet for internasjonale avtaleverk og rettsorden, med andre ord de Forente Nasjoner. President Trump viser med den formelle anerkjennelsen av Jerusalem som hovedstad kjernen i America First ideologien, at man ikke anerkjenner noen annen verdensorden enn den Amerikanske, og følger opp linjen tilbake til prioriteringen av Chestertonkonsesjonen framfor Folkeforbundet etter Første Verdenskrig, enn videre bekrefter mistanken om at America First ideologien ikke er en annen en Charles Lindhbergs nasjonalsosialisme.

  Det er forøvrig riktig å si at Jødedommen, i sine mangfoldige former i dag, har gjennomgått mange faser, og til en slik grad at man vanskelig kan si at det finnes noen enhetlig linje; eller noen form for sann Jødedom. Kongerikene Israel og Judeas historiske roller er sant nok svært omdiskutert. Hvordan religionsutøvelsen har foregått i Jerusalem må man reise i tid for å kunne nærme seg si noe sikkert om, og selv det skulle ikke være nok. At Jerusalem har vært et kultsentrum fra seinest Bronsjealderkollapsen, 3200, 3300 år siden, er langt fra usannsynlig. Byen nevnes tross alt i Amarnakorrespondansen (Urusalem). Historiografien bør lære oss at vi ikke kan legge historiske argumenter til grunn for å koble blod og land, uavhengig av hvordan man tolker forholdet mellom legende og faktisk historie – men at forestillingene om et Verdensrike, en 12-stammekonføderasjon, inkludert frigjøringsbevegelser fra slavebaserte imperier og mer eller mindre fantastiske forestillinger om Fredsfyrster, kongenes konge, Xšāyathiya Xšāyathiyānām, har vært sentrale siden Xsassa-regimet, i det minste, Akkamenideriket. Om den Jødiske, Kristne eller Muslimske læren om Messias skal tas til inntekt for Imperialistisk ideologi, eller stå som Imperialismens motsats har vært et skillelinje i alle de tre dominerende utgavene av den monoteistiske religionen, ikke mellom de tre. Det blir uansett et svært fattig poeng å skulle redusere Jerusalems kultiske betydning. Viktigere er det å påpeke at den Jødiske blodlinjeideologien ikke ser ut til å holde vann, selv om det synes ha vært et ideologisk brennpunkt så lenge det har eksistert Jødedom. Det er dog upopulært å peke på at Askhenazijøder ikke usannsynlig har sin opprinnelse i det Jødiske storriket Kvazaria, hvor blodlinje ser ut til å ha hatt svært lite å si. Som mange Jøder er klar over er det større sannsynlighet for at Palestinere fra Levanten har større genetisk forbindelse til Jødene som måtte forlate Judea med diasporaen, enn typ Mona Levins slekt. Å undergrave at det er enorm forskjell på Bernie Sanders og Donald Trump er like usmart som å ignorere Jerusalems symbolske betydning, man bagatelliserer problemet med president Trumps unilaterale anerkjennelse ved å slå dem i hardtkorn.

  https://www.sanders.senate.gov/newsroom/press-releases/sanders-statement-on-trumps-plan-to-recognize-jerusalem-as-the-capital-of-israel

 3. «Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad» host…

  «I dag anslås antallet jøder i verden til å være ca. 14 millioner, hvorav de fleste bor i Israel (ca. 5,9 millioner) og USA (ca. 5,4 millioner).»

  At en så liten gruppe mennesker i sammenliknelse med andre grupper har fått så mye inflytande er imponerende men sikkert uklokt. Og konflikten Israel vs resten kommer ikke slutte bra. Israel kan vinne hundra krig men taper de et så er det over litt forenklet. Fred og kompromisser burde man diskutere men istedet så blir det mer krig. Kanskje ikke rart men….

  ‘Killing Palestinians popular in Israel around election time’
  https://youtu.be/Or5FzmA81dY

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.