USAs allianse med al-Qaida i Jemen

0

USAs deltakelse er helt avgjørende for den illegale krigen Saudi-Arabia fører mot Jemen, skriver Connor FreemanInformation Clearing House. Freeman skriver videre:

Det amerikanske militæret trener Saudi-Arabiske styrker. USA tanker koalisjonens krigsfly, ikke bare i lufta, men også på basene som finnes over hele regionen.
Oriana Pawlyk skrev i Military.com:

“Saudi Arabian coalition jets bombing Houthi rebel sites in Yemen increasingly turn to U.S. Air Force tankers for refueling support almost two years after the conflict began. Since April 2015, the Air Force has logged 1,778 tanker sorties for the operation, Air Forces Central Command spokeswoman Capt. Kathleen Atanasoff told Military.com on Tuesday. That includes 1,069 over the past year, an increase of 360, or 50 percent, from the 709 in the previous period. ‘These operations are ongoing, with aircraft refueling occurring daily,’ Atanasoff said in an email. The service’s tankers such as KC- 135 Stratotankers and KC-10 Extenders participated in 7,564 refueling ‘events’ with coalition aircraft, with ‘about 54 million pounds of fuel off-loaded in support of Saudi operations in Yemen,’ Atanasoff said.”

Donald Trump fortsetter Barack Obamas støtte til Saudi-Arabias folkemord i Jemen. Han har inngått en kjempekontrakt om å selge fly, skip, raketter, presisjonsstyrte bomber, klasebomber, osv.

Saudiene har imidlertid en annen sterk alliert i denne krigen, al-Qaida. Folket i Jemen blir ikke bare utsatt for sadistisk bombing fra lufta. På bakken blir de angrepet av sudanesiske leiesoldater, al-Qaida på den arabiske halvøya (AQAP) og den lokale utgaven av IS. Alle disse støtter koalisjonen.

I en artikkel publisert i The Hill, sa Gareth Porter og oberst Lawrence Wilkerson (tidligere statsminister Colin Powells stabssjef):

“U.S. intelligence and counter-terrorism officials have regarded AQAP as even more of a foreign terrorist threat to the United States than ISIS. It mounted efforts to bring down U.S. airlines three times between 2009 and 2012, and nearly succeeded twice.  But the Saudi/UAE war in Yemen has made them the most powerful indigenous armed group in southern Yemen, with more money, arms and territorial control than ever before. The Saudi-led coalition and the forces of the Saudi backed former regime have allied openly with AQAP and even fought alongside them. As a result of the war AQAP is now poised for the first time to compete for national power in Yemen.”

Når de er blitt spurt spurt om en begrunnelse for USAs engasjement i Saudi-UAE-krigen, har både Barrack Obama og Donald Trumps regjeringer sitert Authorization for the Use of Military Force (AUMF) fra 2001. Men den tillater militær handling bare mot de enhetene som begikk angrepene den 9/11. Med andre ord, militær handling er bare tillatt mot al-Qaida. Men nå blir den altså brukt som plattform for å føre krig mot dem som kjemper mot al-Qaida. Krigen er altså illegal etter USAs egne lover.

Gjennom sin støtte til Saudi-Arabias krig mot Jemen har USA bidratt til at al-Qaida faktisk har etablert sin egen stat i landet, slik Reuters beskrev det i 2016.

Her er et kart som viser al-Qaidas styrke og posisjon i Jemen i 2016:

Ingen andre norske medier har analysert og beskrevet krigen i Jemen like mye som steigan.no. Les mer her.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelIndonesia og islamsk radikalisering
Neste artikkelStoltenberg: Våre broer, veier og jernbaner må klargjøres for tunge militære kjøretøy
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).