USAs allianse med al-Qaida i Jemen

6

USAs deltakelse er helt avgjørende for den illegale krigen Saudi-Arabia fører mot Jemen, skriver Connor FreemanInformation Clearing House. Freeman skriver videre:

Det amerikanske militæret trener Saudi-Arabiske styrker. USA tanker koalisjonens krigsfly, ikke bare i lufta, men også på basene som finnes over hele regionen.
Oriana Pawlyk skrev i Military.com:

“Saudi Arabian coalition jets bombing Houthi rebel sites in Yemen increasingly turn to U.S. Air Force tankers for refueling support almost two years after the conflict began. Since April 2015, the Air Force has logged 1,778 tanker sorties for the operation, Air Forces Central Command spokeswoman Capt. Kathleen Atanasoff told Military.com on Tuesday. That includes 1,069 over the past year, an increase of 360, or 50 percent, from the 709 in the previous period. ‘These operations are ongoing, with aircraft refueling occurring daily,’ Atanasoff said in an email. The service’s tankers such as KC- 135 Stratotankers and KC-10 Extenders participated in 7,564 refueling ‘events’ with coalition aircraft, with ‘about 54 million pounds of fuel off-loaded in support of Saudi operations in Yemen,’ Atanasoff said.”

Donald Trump fortsetter Barack Obamas støtte til Saudi-Arabias folkemord i Jemen. Han har inngått en kjempekontrakt om å selge fly, skip, raketter, presisjonsstyrte bomber, klasebomber, osv.

Saudiene har imidlertid en annen sterk alliert i denne krigen, al-Qaida. Folket i Jemen blir ikke bare utsatt for sadistisk bombing fra lufta. På bakken blir de angrepet av sudanesiske leiesoldater, al-Qaida på den arabiske halvøya (AQAP) og den lokale utgaven av IS. Alle disse støtter koalisjonen.

I en artikkel publisert i The Hill, sa Gareth Porter og oberst Lawrence Wilkerson (tidligere statsminister Colin Powells stabssjef):

“U.S. intelligence and counter-terrorism officials have regarded AQAP as even more of a foreign terrorist threat to the United States than ISIS. It mounted efforts to bring down U.S. airlines three times between 2009 and 2012, and nearly succeeded twice.  But the Saudi/UAE war in Yemen has made them the most powerful indigenous armed group in southern Yemen, with more money, arms and territorial control than ever before. The Saudi-led coalition and the forces of the Saudi backed former regime have allied openly with AQAP and even fought alongside them. As a result of the war AQAP is now poised for the first time to compete for national power in Yemen.”

Når de er blitt spurt spurt om en begrunnelse for USAs engasjement i Saudi-UAE-krigen, har både Barrack Obama og Donald Trumps regjeringer sitert Authorization for the Use of Military Force (AUMF) fra 2001. Men den tillater militær handling bare mot de enhetene som begikk angrepene den 9/11. Med andre ord, militær handling er bare tillatt mot al-Qaida. Men nå blir den altså brukt som plattform for å føre krig mot dem som kjemper mot al-Qaida. Krigen er altså illegal etter USAs egne lover.

Gjennom sin støtte til Saudi-Arabias krig mot Jemen har USA bidratt til at al-Qaida faktisk har etablert sin egen stat i landet, slik Reuters beskrev det i 2016.

Her er et kart som viser al-Qaidas styrke og posisjon i Jemen i 2016:

Ingen andre norske medier har analysert og beskrevet krigen i Jemen like mye som steigan.no. Les mer her.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

  1. Takk for denne informative artikkelen om USA i Yemen. Den viser veldig klart slik jeg nå oppfatter det hvordan USA overalt trekker i trådene for å bygge opp fiendskap med Iran, en strategi som Mattis har lagt fram for lenge siden. Jeg kunne godt ha tenkt meg at noen skrev mer om det, og på hvilken måte NATO og Norge bidrar. Denne strategien tror jeg også har sammenheng med oppbyggingen mot Russland.

  2. Hva tror egentlig folk i Vesten? Tror man feks at USA og Saudi Arabia kriger sammen i Jemen og i Syria for å fremme demokrati og menneskerettigheter? (Saudi Arabia sitter vel til og med som leder av FNs menneskerettighets kommisjon eller noe slikt, så landet har tydeligvis god peiling på dette). Kanskje er det bare spørsmål om tid før USA og NATO må sende militære styrker til Saudi Arabia for å forhindre sammenbrudd i landet? For Europa med sin store import av olje og gass, sammen med blokaden av olje/gass fra Russland, er veldig sårbart for et sammenbrudd i Saudi Arabia. Det blir i såfall at NATO i praksis okkuperer Saudi Arabia for å sikre egen tilgang på olje. Og hva vil så Kina si til noe slikt?

  3. Etter som du nevner Syria kan jeg skyte inn at: Gammel media melder at «is kjemper for å beholde by i Syria.» Det gjelder den syriske byen albu Kamal. Her har IS omgruppert og tatt tilbake 40% av byen Fredag. Ved hjelp av hvem? SOHR(cia/mossad) er angivelig kilden.

  4. Det verste med denne krigen er den nye blokadenav havnene fra Saudi. Det sulter sakte ut folk samtidig som medisiner o.l. ikke kommer inn til landet. Vi må huske på at dette er et ørkenland som har begrensede små områder der det kan drives dyrking av mat. Hvor er de som ellers skriker så høylydt for barna i media? Egeland sa i går at rundt tretti av terroristenes barn holdt på å dø av sult i en beleiret by i Syria. Et godt valgt tema som eksempel på hva de bryr seg om. Dette har han greie på – eller har han det? Mange som husker Niger-saken og dermed mannens forhold til overdrivelser og løgn. Etterpå blir han merkelig nok sparket oppover.

  5. Ja, det er tydelig at det saudi-arabiske toppskiktet nå finner det nødvendig å ta rev i segla for at ikke korthuset skal rase i hop. Den nye unge og framskrittsvennlige kronprinsen i landet har fengsla et titalls korrupte militære og administrative sjefer og innført epokegjørende reformer: Nå skal endatil kvinner få lov å kjøre bil! Trump kan ikke finne sterke nok lovord for dette regimet og den kampen det fører for frihet, demokrati og menneskeretter. Det er tydelig at Saudi-Arabia nå får det som de vil ha det, og kan begynne sin offensiv med amerikansk politisk og militær støtte og med Libanons «flyktende» statsminister som alibi for en direkte militær innsats mot Hizbollah i Libanon, som utgangspunkt for en seinere offensiv mot Syria og Iran. Liksom Saddam Hussein på 1980-talet i Irak (også med amerikansk støtte), prøver ledera i Saudi-Arabia nå å mobilisere folket mot en ytre fiende for å redde det vaklende regimet i sitt eige land.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.