Syria nedkjemper IS og sluttspillet begynner

14

Syria med støtte av sine iranske og russiske allierte har frigjort byen Abu Kamal på grensa til Irak, og dermed har IS tapt den siste byen i sitt kalifat. Samtidig har Syria nedkjempet de siste lommene med IS-krigere i Deir Ezzor. (Av en eller annen grunn uteblir jubelen i vestlige medier.)

Som vi har nevnt tidligere er dette et strategisk knutepunkt, både for kontrollen over Eufrat, men også for landforbindelsen mot Irak og videre mot Iran. Deir Ezzor-provinsen grenser til Irak og det eksisterer en plan fra iransk side om å bygge en olje- og gassledning gjennom denne landkorridoren og fram til Middelhavet.

Fra USAs og Israels side var det tenkt at de skulle etablere en korridor gjennom det nordøstlige Syria nettopp her. Denne planen har nå falt i grus, og det er ikke lenge før de siste restene av det såkalte kalifatet er utslettet.

Syriske styrker vender nå oppmerksomheten mot områder nær Golan-høydene der IS har etablert treningsleire og baser og der Israel har håpet at disse områdene skulle kunne bli en utvidelse av det israelskokkuperte området som en såkalt «sikkerhetsbuffer».

Syria er altså i ferd med å vinne krigen, og dermed kan også det politiske sluttspillet begynne.
Her er det Russland som har regien, mens USA er tvunget til å spille annenfiolin.

Først hadde Vladimir Putin et møte med Bashar al Assad der de to ble enige om premissene for en fredsløsning. Så gjennomførte Putin en timeslang telefonsamtale med Donald Trump der han orienterte den amerikanske presidenten om samtalene med Assad for så å diskutere muligheten for en amerikansk-russisk enighet om en politisk løsning. Han orienterte også Trump om sitt kommende møte med lederne for Tyrkia og Iran.

Trump på sin side sa til journalister etterpå at «vi snakket veldig sterkt om å bringe fred til Syria». Putin sa at en politisk løsning for Syria må bygge på prinsippene for suverenitet, territoriell integritet og sjølstendighet for Syria. Han sa også at Russland har tilbudt seg å være vertskap for en syrisk kongress for nasjonal dialog i Sochi.

Putin har også holdt telefonkonferanser med kong Salman i Saudi-Arabia, president al-Sisi i Egypt og statsminister Netanyahu i Israel. Alt dette understreker at seirene på slagmarka har banet vei for en avslutning av krigen og en politisk løsning som vil bevare Syria som sjølstendig stat og bety et nederlag for den stedfortrederkrigen Vesten, Tyrkia og oljediktaturene med Israel som hemmelig partner har ført siden 2011.

Hvilke kompromisser dette vil innebære gjenstår å se. Men USA har blitt tvunget til å sette seg i baksetet og godta at det er Russland som sitter i førersetet. Det betyr også at forsøkene på å framprovosere en krig mellom USA og Russland i Syria har spilt fallitt.

Norske styrker oppholder seg ulovlig i Syria. Det er kanskje på tide at Solberg-regimet også innser nederlaget og trekker de nosrke spesielstyrkene hjem.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Blir spennende å se hvordan Deep State og Saudi Arabia reagerer på seieren til Assad og Ryssland og nederlaget til IS-kalifatet. Får vi storkrig mellom Israel & Saudi Arabia mot Iran & Co?

  • Netanyahu er nok svær i kjeften, men jeg tror ikke at han har guts til å gå til krig mot andre enn forsvarsløse palestinere, fordi Israel har kanskje mest å vinne på «status quo».Går Israel til krig, er det trolig for å beholde Golan-høyden som de ulovlig okkuperer/har annektert, dersom Israel skulle motsette seg en fredelig løsning på dette.

   Saudi-Arabia er nok det største usikkerhetsmomentet her. Hva finner Salman på? Det ser ut som han samler makt hos seg selv gjennom å kvitte seg med potensielle konkurrenter internt i Saudi-Arabia. Kan gi mulighet for fred, men kan også bety at Salman vil vise styrke utover egne landegrenser? Men det kan hende at den økonomiske situasjonen i Saudi-Arabia er det som skaper fred på sikt? Krigene som Saudi-Arabia deltar gir store underskudd på budsjettet. På sikt må det kutte i egen velferd eller slutte/redusere krigføringen utenlands.

   • «Krigene som Saudi-Arabia deltar gir store underskudd på budsjettet.»

    I tillegg til vanvittige kostnader til krigføringen i Jemen og økonomisk støtte til den tapende part i Syria og Irak, så ble Saudi-Arabia med (på ordre fra Obama) på økonomisk krigføring mot
    Russland ved å øke oljeprodusjonen, og dermed senke prisen på olje.

    Hvordan gikk det?

    Obama trodde på vestens propaganda om at han var genial og tok æren for å ha knust den russiske økonomien.

    Men han tok seieren på forskudd. Den russiske økonomien ble rammet, og måtte omstille seg litt, men økonomien fortsatte å vokse, om enn ikke like fort som før. (Det viste seg at den russiske økonomien ikke var så avhengig av oljeintekter som de fleste trodde)

    Hans halshuggervenner i Saudi-Arabia derimot gikk tom for penger og måtte ta opp lån hos IMF, og konfiskere formuene til noen av landets rikeste mennesker og firmaer.

    Samtidig som de konfiskerer penger og verdier i hytt og vest så prøver landet desperat å skrape inn kapital med å love at det er helt trygt å investere der….

    Vi lover. Tro på oss. Det er helt trygt. Æresord!

  • Israel er sannsynligvis allerede i full sving med å samle allierte for et slikt angrep.
   Ref terroraksjonen i Egypt. Ingen har ennu tatt ansvar, men Mossad bruker ikke gjøre det.
   Det virkelige problemet oppstår imidlertid, når Israel begår et «False Flag», som medfører at USA ikke har annet valg enn å delta!
   Som 11. september, men sannsynligvis mere omfattende.

 2. Hvem kan anmelde og tiltale den norske regjering og storting for krigsforbrytelser i Syria? De kan vel ikke bare fortsette med sin forbryterske virksomhet som koster norske skattebetalere milliarder på milliarder av kroner?

  • Vel, med nåværende volum på innvandring og Nordmenns manglende evne til reproduksjon – hvem vet?
   Rundt år 2060 til 2080 vil det være flertall i Norge, for å ta opp dette viktige spørsmålet.
   I mellomtiden får vi prise oss lykkelige, hvis vi kan nyte langrenn, 17. mai og «Ja, vi elsker».

 3. «Av en eller annen grunn uteblir jubelen i vestlige medier.»

  Vi feirer vel ikke en krig vi har tapt?

  Inquissima haec bellorum condicio est: prospera omnes sibi indicant, aduersa uni imputantur
  Tacitus, Agricola 27:1 (98AD)

  (Seier i krig har 1000 stolte fedre, mens tap er foreldreløs…)

  MoA la igår ut en artikkel med en imponerende liste av medias spådommer om hvilken katastrofe det kom til å bli for Russland når de blandet seg inn og støttet den «tapende» part:
  http://www.moonofalabama.org/2017/11/russia-in-syria-military-failure-sets-off-intense-diplomacy.html

  Kommer media noengang til å innrømme hvor feil de tok?

  • «Kommer media noengang til å innrømme hvor feil de tok?»

   Sikkert ikke, men vestlig propaganda-media prøver å ta æren for hva Syria, Russaland, Iran, Hezbolla og Irak har fått til med å knuse IS..

   Norge var med på å ta den siste IS-bastionen i Irak:
   https://www.nrk.no/urix/norge-var-med-pa-a-ta-den-siste-is-bastionen-i-irak-1.13788014

   Hviken heltemodig innsats !

   Ikke en eneste soldat fra Norge eller den gigantiske alliansen (under ledelse av USA) mot IS som består av 70+ land deltok (Bortsett fra Irakiske soldater, som får litt støtte fra Iran).

   Ellers kan det meldes at en Norsk NATO-soldat fikk litt panikk da han fikk en flis i fingeren fra en tannpirker, og ufrivillig fyllte hele NATO-bleien sin med urin og avføring.

   Dette kan høres litt dramatisk ut, men NATO-bleier er av verdens beste militære kvalitet, og man trenger ikke hverken tømme eller skifte bleien før man returnerer til et NATO-land.

   Den største faren for den modige soldaten er en infeksjon siden det har vist seg svært vanskelig å fjerne flisen siden den er så liten at det er bort imot umulig å få øye på den. Jo lenger flisen sitter i jo mer øker faren for infeksjon.

   Den gode nyheten er at Norsk Folkehjelp har startet en innsamligsaksjon for å kjøpe et elektronmikroskop som de vil slippe ned i fallskjerm for å redde soldaten.

   • ‘Not invaluable, but worthless’: Moscow laughs off UK claims of ‘major’ contribution to

    ISIS defeat
    https://www.rt.com/news/405043-russia-fallon-isis-syria/

    «The Russian Ministry of Defense has issued a scathing rebuke to a claim by UK Defence Secretary Michael Fallon that Britain has made a “major contribution” to “crippling” Islamic State in Syria and Iraq. As we come closer to the rout of Islamic State [IS, formerly ISIS/ISIL] by the Syrian Army, supported by the Russian Air Force, we are suddenly discovering that all these years, somewhere
    behind our backs it was Michael Fallon who did more than anyone to help defeat the terrorists,” Russian Defense Ministry spokesman Major General Igor Konashenkov said in a statement.»

    Den som ler sist ler best?

    Den patetiske vitsen Michael Fallon, som i lang tid har vært en av lederene i «Assad må gå»-koalisjonen, måtte selv gå på grunn av tafsing…

    Og:

    USAs utenriksminister hevder nå at alliansen han leder «mot» IS (sammen med blant annet Saudi-Barbaria, Norge og resten av syrias fiender, som av en eller annen grunn kaller seg for syrias
    venner) har frigjort 95% av områdene som IS kontrollerte i Syria (og Irak).

    USA prøver å ta 95% av æren for noe som Syria med støtte av Russland, Iran og Hezbollah (og Irak)har gjennomført. (Det minner litt om krigen mot nazi-tyskland der Sovjet gjorde 99%+ av jobben, og USA og Hollywood prøvde å ta 100% av æren).

 4. Det kan være en god strategi av Putin å «fortelle hele verden» at IS er bekjempet. Har da USA, Israel, SA ++ i det hele tatt noen argumenter igjen for å være militært tilstedeværende i Syria?

 5. Man forsøker altså igjen med pr triks å fortelle «verdensamfunnet» at man har vunnet over is, mens realiteten er at de ble fraktet ut. Hvilke heltemodige soldater? Det måtte ha blitt forhandlet om en eller annen form for kompensasjon/lønn til disse leiesoldatene for å få dem flydd ut til neste slagmark. Hver gang jeg ser noen barn/ungdommer med innsamlingsbøsse her hjemme får jeg vondt i meg av dem. Det er ikke godt å si hvor pengene går hen? Norsk folkehjelp «samarbeidet med us-aid i Syria. Mat og medisiner fra disse ble funnet i store mengder i leirene som terroistene/islamistene forlot.

 6. Is eller us? Det kommer an på øyet som ser. Egypt har tidligere tatt knekken på en del av disse krigerne. Det faller nok noen tungt for brystet. Og, by the way, hvem utløste bråket i Pakistan?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.