Syria nedkjemper IS og sluttspillet begynner

0

Syria med støtte av sine iranske og russiske allierte har frigjort byen Abu Kamal på grensa til Irak, og dermed har IS tapt den siste byen i sitt kalifat. Samtidig har Syria nedkjempet de siste lommene med IS-krigere i Deir Ezzor. (Av en eller annen grunn uteblir jubelen i vestlige medier.)

Som vi har nevnt tidligere er dette et strategisk knutepunkt, både for kontrollen over Eufrat, men også for landforbindelsen mot Irak og videre mot Iran. Deir Ezzor-provinsen grenser til Irak og det eksisterer en plan fra iransk side om å bygge en olje- og gassledning gjennom denne landkorridoren og fram til Middelhavet.

Fra USAs og Israels side var det tenkt at de skulle etablere en korridor gjennom det nordøstlige Syria nettopp her. Denne planen har nå falt i grus, og det er ikke lenge før de siste restene av det såkalte kalifatet er utslettet.

Syriske styrker vender nå oppmerksomheten mot områder nær Golan-høydene der IS har etablert treningsleire og baser og der Israel har håpet at disse områdene skulle kunne bli en utvidelse av det israelskokkuperte området som en såkalt «sikkerhetsbuffer».

Syria er altså i ferd med å vinne krigen, og dermed kan også det politiske sluttspillet begynne.
Her er det Russland som har regien, mens USA er tvunget til å spille annenfiolin.

Først hadde Vladimir Putin et møte med Bashar al Assad der de to ble enige om premissene for en fredsløsning. Så gjennomførte Putin en timeslang telefonsamtale med Donald Trump der han orienterte den amerikanske presidenten om samtalene med Assad for så å diskutere muligheten for en amerikansk-russisk enighet om en politisk løsning. Han orienterte også Trump om sitt kommende møte med lederne for Tyrkia og Iran.

Trump på sin side sa til journalister etterpå at «vi snakket veldig sterkt om å bringe fred til Syria». Putin sa at en politisk løsning for Syria må bygge på prinsippene for suverenitet, territoriell integritet og sjølstendighet for Syria. Han sa også at Russland har tilbudt seg å være vertskap for en syrisk kongress for nasjonal dialog i Sochi.

Putin har også holdt telefonkonferanser med kong Salman i Saudi-Arabia, president al-Sisi i Egypt og statsminister Netanyahu i Israel. Alt dette understreker at seirene på slagmarka har banet vei for en avslutning av krigen og en politisk løsning som vil bevare Syria som sjølstendig stat og bety et nederlag for den stedfortrederkrigen Vesten, Tyrkia og oljediktaturene med Israel som hemmelig partner har ført siden 2011.

Hvilke kompromisser dette vil innebære gjenstår å se. Men USA har blitt tvunget til å sette seg i baksetet og godta at det er Russland som sitter i førersetet. Det betyr også at forsøkene på å framprovosere en krig mellom USA og Russland i Syria har spilt fallitt.

Norske styrker oppholder seg ulovlig i Syria. Det er kanskje på tide at Solberg-regimet også innser nederlaget og trekker de nosrke spesielstyrkene hjem.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBekjemp sykdommen. Ikke symptomene.
Neste artikkelMerkel fortsetter å tape etter sammenbruddet i regjeringsforhandlingene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).