Kerry: – Israel, Saudi-Arabia og Egypt ville at USA skulle bombe Iran

0

Den tidligere utenriksministeren i USA, John Kerry, sa på et møte i Washington at USAs tre viktigste allierte i Midt-Østen, Israel, Saudi-Arabia og Egypt, hadde lagt press på USA for å få amerikanerne til å bombe Iran forut for undertegnelsen av atomavtalen i juli 2015.

«Hver enkelt av dem sa til meg,» sa Kerry, «dere må bombe Iran, det er det eneste de kommer til å forstå.»

“I remember that conversation with President Mubarak. I looked at him and said: It’s easy for you to say. We go bomb them and I bet you’ll be the first guy out there the next day to criticize us for doing it. And he went: ‘Of course, ha-ha-ha-ha!’” sa Kerry “It was a trap in a lot of ways. But more importantly, Prime Minister Netanyahu was genuinely agitating towards action.”

Kerry sa ikke noe om når dette presset skjedde. Han ledet utenrikskomiteen fra 2009 og Mubarak ble avsatt i 2011. Kerry kritiserte president Donald Trump for å undergrave avtalen.

“That was a blatant over-simplistic political appeal to the American Jewish community. That’s all what it was, because most of those people hadn’t read the agreement.”

Michael Oren, tidligere israelsk ambassadør til USA, kritiserte Kerry for hans kommentarer og sa at

«Israel, i likhet med likesinnede regjeringer i Midt-Østen, forsto at en troverdig militær løsning fra USAs side var det eneste som ville kunne stanse den kjernefysiske trusselen fra Iran, enten militært eller diplomatisk.»

Det er vanskelig å lese dette som noe annet enn en nokså klar bekreftelse på det Kerry sa. Vi kan altså i dette tilfellet trygt gå ut fra at Israel og andre land ønsket at USA skulle bombe Iran, med de enorme konskvensene det ville ha fått.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– Norge har tilpasset sin lovgivning til EU
Neste artikkelDrepte Stalin Kirov?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).