Frigjøringa av Deir Ezzor har stor strategisk betydning

7

Da den syriske hæren med allierte nedkjempet styrkene til IS i Deir Ezzor betydde det at terrororganisasjonen mistet sin siste større by. Men det betydde også mye mer. Deir Ezzor er senter i et område der Syrias viktigste oljekilder befinner seg. Byen er også et strategisk knutepunkt, både for kontrollen over Eufrat, men også for landforbindelsen mot Irak og videre mot Iran.

Deir Ezzor-provinsen grenser til Irak og det eksisterer en plan fra iransk side om å bygge en olje- og gassledning gjennom denne landkorridoren og fram til Middelhavet. Dette er en plan som regjeringa i Damaskus støtter, men som det har vært umulig å gjennomføre på grunn av IS-kontrollen over dette området.

Fabrice Balanche i Washington Institute for Near East Policy skriver om den geopolitiske betydninga av Deir Ezzor, og skrev i august 2017 at dersom Syria tok tilbake kontrollen over provisen, ville det også være et betydelig tilbakeslag for USAs strategi i området.

USA har basert seg på at de og deres allierte i SDF kunne overta området etter IS, men nå har det slått feil. De kurdiske styrkene, som er bærebjelken i SDF, virker heller ikke særlig lystne på å sette seg imot den syriske offensiven.

Frigjøringa av Deir Ezzor er altså av stor strategisk betydning. Den betyr at det er knapt noe igjen av det såkalte kalifatet til IS. Den betyr at Syria tar igjen kontrollen over sine viktigste oljefelter. Og den betyr at de viktige transportrutene øst-vest snart kan åpnes igjen, både for framtidige olje- og gassledninger, men også for vanlig landtransport til og fra Iran og Irak.

Kartet viser det som er igjen av «IS-kalifatet». Det meste av det er ørken. Det viktigste som står igjen er grensebyen Abu Kamal. Og det er dit den syriske offensiven nå retter seg.

Dette skriver almasdarnews. I kampen for å frigjøre grensebyen vil den syriske hæren og deres elitestyrker få støtte av den iranske revolusjonsgarden og av irakiske regjeringsstyrker over grensa. For ikke å snakke om at de vil få støtte av det russiske flyvåpenet.

Når IS er nedkjempet i Syria og Irak, vil det ikke være noe territorium igjen til dette «kalifatet», og hva er et kalifat uten territorium?

Seirene til den syriske armeen det siste året betyr at store landområder, som tidligere var under terroristenes kontroll, nå tas tilbake av Syrias legitime regjering. Når det ikke jubles over terroristenes nederlag i vestlige regjeringskontorer eller i media, så er det ganske enkelt fordi det er våre allierte som taper.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

  • Og klovnestreker. Førte det ikke til nok en krig med lidelse for et helt folk så kunne man dratt på smilebåndet.
   Nok en krig i emning. LIBANON.

   Kanskje kunne Norge bistå folket der i denne kommende krigen, eks. med suppeutdeling, for naturligvis kommer US-maffian med nye sanksjoner. Suppe, DET var vel ikke for mye å forvente, eller har den norske regjeringen gått tom for gryter? Tenker de stille opp i FN – eh; det hvite hus, og levere inn protester? Må de vente til hundretusener nye ofre er gravlagt? Man må jo tenke gå tjenestevei, og slett ikke forstyrre i utide.

   Som -b på moonofalabama.org konkluderer i sin artikkel idag 4.11.:
   «In their manic attempts to push back against perceived Iranian (and Russian) influence the Saudis and the U.S. have enabled Iran (and Russia) to gain better and more secure standing that they could ever have hoped to achieve otherwise. Why the Saudis think that their new adventure in Lebanon will have a different result is beyond me» (sitat slutt) –

   Nettopp lest, påvirket ;), så ingen mulighet til ikke å dele.
   Stakkars mennesker, nok en rå krig forrut, og alt de ønsker er FRED.

   En ting er sikkert, nå kommer Egeland og lurer på hvorfor jeg ikke sponser hans flyktninge-organisasjon med penger. Da svarer jeg: Du kan bidra til slutt på årsaken til kriger, ved å tale dine arbeidsgivere i FN midt imot, din slask! Husk kopi til Trump personlig, og renn Twitter ned.

 1. Det er vel nå ganske klart for kurderne og for andre at ingen (borsett fra Israel) støtter deres bestrebelser på å danne en egen stat. Dermed er kurderne ikke lenger villig til å ofre liv og helse for å nedkjempe IS for deretter å bli sviktet av sine allierte slik det (tilnærmet) skjedde i Kirkuk, eller rett og slett bli nedkjempet av sine allierte etter en militær seier mot IS eller mot Assad. USA har vel her i praksis undergravd sin allianse med kurderne. Det er som Henry Kissinger sier: USA har ingen venner, USA har bare interesser. Dette gjelder for kurderne og det gjelder også for oss i Norge.

 2. Gammel media, representert av nrk, har en bekymringsmelding om barna til disse terroristene vi støtter. Denne gangen er det i Østre Ghouta like ved Damaskus at tusenvis av barn er syke og sultne og de holder på å gå tomme for mat. For det kan vel ikke være Assads barn de er bekymret for? Unicef står angivelig bak dette utsagnet. Her er en gammel link om det samme. Vi ser hvem vi i vesten bryr oss om og ikke
  https://www.aftenposten.no/verden/i/yG0K/Slik-overlever-barna-i-Syrias-beleirede-byer

 3. Har akkurat vært på kino. Den store kinodagen i dag med filmer til halv pris. Stor reklame for propagandafilmen for de mye omtalte hvite hjelmene…..Kommer snart!
  Ja, ja. De er litt seint ute på vår lokale kino ser det ut for.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.