Vil Spania sette Catalonia under militær kontroll?

8

Spanias statsminister Mariano Rajoy har gjort alt klart for å oppheve Catalonias sjølstyre. Han har sikret seg støtte fra det sosialdemokratiske opposisjonspartiet PSOE til å utløse paragraf 155 i grunnloven, som vil sette regionen under direkte kontroll fra Madrid.

Men det gjøres også klart for unntakstilstand, ikke bare i Catalonia, men i hele Spania.

Avisa El Païs har snakket med militære kilder som sier at de militære styrkene gjøres klare til å ta over makta i Catalonia og eventuelt slå ned enhver motstand fra den 17.000 mann sterke katalanske politistyrken Mossos d’Esquadra eller andre som måtte finne på å reise motstand.

Denne planen har kodenavnet Cota de Malla, eller Brynjen. Denne planen har eksistert en stund, og den ble nesten iverksatt etter terrorangrepene i Barcelona. Nå er den på bordet igjen ifølge de militære. Men generalene sier at de ikke vil foreta seg noe som helst på egen hånd. «Det ville ha vært militærkupp,» sier de til den spanske avisa. «Vi foretar oss ingenting uten en politisk beslutning.»

Hvis hæren skulle gjennomføre Cota de Malla, ville de først av alt sikre alle strategisk viktige punkter i regionen, som kraftforsyning, havner og flyplasser.

Mariano Rajoy har sikret seg støtte fra de ledende landene i EU, siden både Emmanuel Macron og Angela Merkel støtter ham. Det gjør også de tyske sosialdemokratene og utenriksminister Sigmar Gabriel.

Rajoy har gitt Catalonias leder Carles Puigdemont frist til 19. oktober til å ta avstand fra den uavhengighetserklæringa han sjøl har undertegnet.

Partiene til venstre, blant annet Podemos, Izquierda Unida, En Comú og En Marea har undertegnet det de kaller Declaración de Zaragoza, der de foreslår at det innledes forhandlinger mellom den spanske staten og Catalonia. Pablo Iglesias i Podemos har også foreslått en ny og offisiell folkeavstemning i Catalonia.

Pablo Iglesias fra Podemos har innstendig bedt Rajoy om å ikke utløse paragraf 155.

Men hvordan vil disse partiene stille seg dersom det skulle bli et hardkjør fra Madrid og Plan Cota de Malla faktisk blir iverksatt?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

  • Den spanske borgerkrigen dreidde seg ikke om regionalt sjølvstyre, men om klassemotsetninger. Ingen av partene gikk med på at Katalonia skulle gå ut av unionen. Under republikansk styre hadde provinsen indre sjølvstyre, som i dag, men da en allianse av anarkister og trotskister tok makta der, gjorde sentralregjeringa i Madrid reint bord – med sovjetisk støtte.

  • Skilnaden er bare at Kosova var den fattigste delen av Serbia, mens Katalonia er den rikeste delen av Spania. I Kosova herska et gjennomført apartheidsystem, med diskriminering av den albanske flertalsbefokninga, sosialt, økonomisk og kulturelt. I det tidligere Jugoslavia hadde vi dessuten nettopp hatt en massakre i byen Srebrenica, der regulære serbiske styrker hadde tatt livet av 8000 muslimske gutter og menn. Det var tilløp til at det samme ville gjenta seg i Kosova. Derfor kunne NATO påberope seg naudrett i dette spesielle tilfellet.

    • Nei, fra rapporten til en kommisjon fra partiet SV som besøkte Kosova før uavhengigheit blei proklamert. Rapporten fins i dag i Arbeiderbevegelsens arkiv. Ingen ting i den artikkelen du her legger ved motbeviser eksistensen av et slikt system. Jeg har heller ikke sett at noen, uansett politisk ståsted, har prøvd å benekte massakren i Srebrenica.

     • Tja, nå har vel ikke USAs og NATOs bombeparti SV den aller største troverdigheten med å være med på globalistiske kriger og de vikarierende argumentene for å gå til krig, eller humanitær intervensjon som de liker å kalle bomber for fred. SV har vært med på alle Norges kriger etter den kalde krigen, og de er en trofast støttespiller for en globalistisk verdensorden. Og Støren, det er også morsomt å se hvordan du konsekvent bruker navnet Kosova i stedet for Kosovo. Dessverre har Norge anerkjent Kosovo men ikke Kosova. Hvis jeg kan tipse deg om litt av de geopolitiske begrunnelsene for å ødelegge Jugoslavia, vil jeg anbefale deg å for eksempel lese den veldokumenterte boken Nato’s Gamble: Combining Diplomacy and Airpower in the Kosovo Crisis, 1998-1999 av Diana Johnstone. Eventuelt kan du starte med å lese mitt sammendrag på http://sorryserbia.com/2012/natos-gamble/

 1. Catalonia vil aldri kunne få mer effektiv hjelp til å dytte oppslutningen om selvstendighet opp til bortimot 100% enn om Rajoy virkelig utløser paragraf 155. Da vil Rajoy rent midlertidig ha forhindret Catalansk selvstendighet, men han vil ha sådd spiren til Spanias endelikt. Folk vil slutte totalt opp om Catalonia, det vil bli kjempet geriljalignende gateslag, det vil bli generalstreik på generalstreik, og Catalonia vil få sin IRA og sin Hamas. Enkelte katalanere vil flykte. Det vil bli opprettet en eksilregjering. Spanias omdømme vil rakne fullstendig. Hvem vil ikke omfavne en underdog? Katalansk uavhengighet er noe som bør vurderes i akademiske termer i et sobert debattklima, og er det noe paragraf 155 vil fjerne for evig alltid fra uavhengighetsdiskusjonen, så er det akademiske termer og et sobert debattklima. Paragraf 155 vil åpne for knyttnevene, geværene, flaggene og svulstige slagord på begge sider. Assosiasjonene til fascismen vil i tillegg bli for nærliggende til ikke å spille en betydelig opinionsdannende rolle. Rajoy er en elendig taktiker. Han hadde én chanse til å bevare et forenet Spania, og den bestod i anledningen til å la være å gripe inn under folkeavstemningen. Hadde han latt folkeavstemningen gå sin gang, hadde det antagelig blitt en lite nei-flertall og da hadde saken stoppet der.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.