Vil Spania sette Catalonia under militær kontroll?

0

Spanias statsminister Mariano Rajoy har gjort alt klart for å oppheve Catalonias sjølstyre. Han har sikret seg støtte fra det sosialdemokratiske opposisjonspartiet PSOE til å utløse paragraf 155 i grunnloven, som vil sette regionen under direkte kontroll fra Madrid.

Men det gjøres også klart for unntakstilstand, ikke bare i Catalonia, men i hele Spania.

Avisa El Païs har snakket med militære kilder som sier at de militære styrkene gjøres klare til å ta over makta i Catalonia og eventuelt slå ned enhver motstand fra den 17.000 mann sterke katalanske politistyrken Mossos d’Esquadra eller andre som måtte finne på å reise motstand.

Denne planen har kodenavnet Cota de Malla, eller Brynjen. Denne planen har eksistert en stund, og den ble nesten iverksatt etter terrorangrepene i Barcelona. Nå er den på bordet igjen ifølge de militære. Men generalene sier at de ikke vil foreta seg noe som helst på egen hånd. «Det ville ha vært militærkupp,» sier de til den spanske avisa. «Vi foretar oss ingenting uten en politisk beslutning.»

Hvis hæren skulle gjennomføre Cota de Malla, ville de først av alt sikre alle strategisk viktige punkter i regionen, som kraftforsyning, havner og flyplasser.

Mariano Rajoy har sikret seg støtte fra de ledende landene i EU, siden både Emmanuel Macron og Angela Merkel støtter ham. Det gjør også de tyske sosialdemokratene og utenriksminister Sigmar Gabriel.

Rajoy har gitt Catalonias leder Carles Puigdemont frist til 19. oktober til å ta avstand fra den uavhengighetserklæringa han sjøl har undertegnet.

Partiene til venstre, blant annet Podemos, Izquierda Unida, En Comú og En Marea har undertegnet det de kaller Declaración de Zaragoza, der de foreslår at det innledes forhandlinger mellom den spanske staten og Catalonia. Pablo Iglesias i Podemos har også foreslått en ny og offisiell folkeavstemning i Catalonia.

Pablo Iglesias fra Podemos har innstendig bedt Rajoy om å ikke utløse paragraf 155.

Men hvordan vil disse partiene stille seg dersom det skulle bli et hardkjør fra Madrid og Plan Cota de Malla faktisk blir iverksatt?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUsikkerhet om Trumps Iran-politikk
Neste artikkelTyrkia og det strategiske landskapet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).