USAs tverrpolitiske opprustning mot Russland

3
U.S. Army-kjøretøyer passerer den polske grensa ved Olszyna 12. januar 2017 på vei til sin nye base i Zagan

Av Manlio Dinucci.

De Forente Stater gjenopplever den samme situasjonen de befant seg i i 1995:  Det Hvite Hus prøver å redusere militærutgiftene, mens Kongressen prøver å øke dem.  En gang var Bill Clinton en fredens mann.  Det var republikanerne som var krigshissere, og noen demokrater.  I dag har bildet snudd.  Donald Trump er nå fredens mann, og de som hisser opp til krig er demokratene, sammen med noen republikanere.


Denne artikkelen til Manlio Dinucci ble først publisert på italiensk i Il Manifesto. Oversatt fra engelsk til norsk av Ingunn Kvil Gamst og publisert i Derimot.no.


Hver eneste dag angriper demokratene den republikanske Donald Trump for hans krigshissende uttalelser.  Allikevel har de gått sammen med republikanerne i Senatet og stemt for å øke Pentagons budsjett til 700 milliarder dollar i 2018.  Dette er 60 milliarder mer enn det Trump faktisk har bedt om. Hvis du legger til de 186 milliarder pr. år til veteraner og andre formål, vil USAs totale militærutgifter komme opp til 1000 milliarder.  Dette er en firedel av det totale føderale budsjettet.

De enstemmige stemmene i Senatets Armed Services Committee («the Committee») som besto av 14 republikanske senator, og 13 demokrater er avgjørende.  Komiteen understreker at «De Forente Stater må styrke sin avskrekking overfor russisk aggresjon.  Russland fortsetter å okkupere Krim, å destabilisere Ukraina, true NATO-allierte, krenke avtalen fra 1987 om mellomdistanse atomrakett-styrker (INF), og de styrker stadig Assad-regimet i Syria».

Videre beskylder Komiteen Russland for å drive med et «angrep uten like mot kjernen av våre interesser og verdier», spesielt gjennom «en aktiv, målbevisst kampanje for å undergrave det amerikanske demokratiets integritet».

Virkelig en skikkelig krigserklæring.  Med en tverrpolitisk allianse motiverer det til å styrke hele krigsmaskinen. Her er noen av utgifts-tallene for budsjettåret  2018 (som startet  1. oktober 2017):

 • 10,6 milliarder dollar til å kjøpe 94 F-35 bombefly; 24 flere F-35 enn Trump-administrasjonen hadde bedt om;
 • 17 milliarder til et «anti-missil-skjold» og militær aktivitet i verdensrommet; 1,5 milliard mer enn det Administrasjonen hadde foreslått;
 • 25 milliarder til å bygge enda 13 krigsskip – 5 milliarder mer enn det Administrasjonen hadde bedt om.

Budsjettet for 2018 er altså på 700 milliarder.  640 milliarder skal prinsipielt gå til å kjøpe nye våpen og til å opprettholde tallet på militært personell (som nå koster 141 milliarder hvert år på grunn av lønnsøkninger). De resterende 60 milliardene går så til militære operasjoner i Syria, Irak, Afghanistan og andre steder.  Videre er 1,8 milliarder avsatt til å trene opp og utstyre væpnede «formasjoner» under USA-kommando i Syria og Irak, og 4,9 milliarder til «Afghan Security Forces Fund».

U.S. Army-kjøretøyer passerer den polske grensa ved Olszyna 12. januar 2017 på vei til sin nye base i Zagan

Til «initiativet til sikring av Europa», det som Obama-administrasjonen lanserte i 2014 på grunn av «voksende russisk aggresjon i Ukraina» er det avsatt 4,6 milliarder i 2018.  Dette går til å øke tilstedeværelsen av væpnede styrker fra USA i Europa.  Videre er 500 millioner dollar blitt øremerket til å skaffe «dødelig assistanse» (dvs. våpen) til Ukraina.

Økningen i Pentagons budsjett finner vi igjen hos andre medlemmer i det USA-ledete NATO.  Ett av disse NATO-medlemmene er Italia, der militærutgiftene vil komme til å øke fra 70 millioner euro pr. dag ( i dagens valuta) til 100 millioner euro pr. dag.  Samtidig viser Pentagons budsjett hva de forbereder for Italia.  Viktig blant de mindre utgiftene, men ikke desto mer betydningsfullt, er 27 millioner dollar til Aviano-basen, nok et bevis på at de fortsetter å utvide med nye B61-12 atombomber, og 65 millioner til forskning og utvikling av programmet for «et nytt landbasert missil med middels rekkevidde, for å kunne  redusere kapasiteten som følger av russisk krenkelse av INF-avtalen».

Med andre ord, De Forente Staters agenda inkluderer å stille opp atom-raketter i Europa, raketter som Pershing 2 og Cruise-raketter fra åttitallet.  Akkurat nå er disse stasjonert i Comiso i Italia.

Alt dette er det hva Senatet i USA annonserer, der de taler via enstemmig, tverrpolitisk avstemming i sin Armed Services Committee.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Når man ser på størrelsen av USAs militærbudsjett sammenlignet med andre land, så skulle man tro at befolkningen i USA er fullstendig paranoide hvis formålet med et slikt stort budsjett er for å forsvare selve USAs fastland. Et slikt stort militærbudsjett sammen med baser koden rundt, lukter av imperialisme. Dette er vel en offentlig sannhet som media ikke tør å nevne.

  Når USA har baser kloden rundt (noe som er veldig kostbart) så må det være fordi USA tjener på dette. I dagens situasjon er vel desperasjonen i USA sterkt økende pga USAs nedgang og Kinas oppvekst og Kinas snarlige overtakelse som verdens hegemonimakt.

  USAs økte aktivitet og basebygging i Norge er i denne sammenheng illevarslende, USA holder for tiden på å overta det norske forsvaret. Er norske politikere så naive at de tror at USAs mål i Norge utelukkende er for å beskytte den norske befolkning mot ytre farer? Norge risikerer å havne opp som atomslagmark i en storkrig mellom USA og Russland hvis ikke kursen snart legges om.

  • Halvparten av USAs forskere og folk med teknisk utdanning er i krigsvåpen-industrien eller rustningsindustrien som den også er kalt. Videre er mange firmaer i USA utenfor rustningsindustrien leverandører til den av deler som de ikke produserer selv, som metaller, kulelager, elektrisk materiell som kabler og elektronikk komponenter etc.

   Det er klart at en av USAs regjerings viktigste oppgaver blir da å skaffe denne industrien oppdrag. Det ved å bygge fiendebilder for befolkningen som rettferdiggjør bruk av en firedel av statsbudsjettet til krigsvåpen-industrien, og ha en rekke pågående kriger og konflikter gående rundt om i verden som sikrer denne industrien oppdrag.

   Etter 1945 og atombombene sluppet over Hiroshima og Nagasaki, har det vært USAs tidsalder, USA har tatt æren for å ha vunnet annen verdenskrig og skrevet historien om den, og USAs krigsmaskin har vært med å utvikle USAs handels-dominans og for å forsvare dollaren, og på veien ødelagt mange nasjoner og drept mange millioner helt frem til nå.

   USAs Wall Street bankkartell og amerikanske selskaper har også en stor fordel av å bruke USAs enorme krigsmakt til å presse verdenshandelen til å drive business på USAs premisser og betingelser, og sikre dollaren som verdens handels-valuta. Det var dette Eisenhower advarte mot i sin avskjedstale, mot det militære industrielle kompleks: rustningsindustrien, militæret, regjeringen, kongressen, corporate America (og presse og media).

   Nå er USAs verdenshegemoni på hell, dollaren forlates av flere og flere som handelsvaluta. Kina og Russland tar over, de vil fremme fredelig handel, USA må ha kriger til sin rustningsindustri. Ikke rart at flere og flere nasjoner vil heller samarbeide og gjøre handel med Kina og Russland enn USA. USA har derfor aldri vært mer farlig enn nå, og gjør alt for å ødelegge og sabotere for Russland og Kinas muligheter til å gjøre handel, og til å forme handelsavtaler og sammenslutninger som USA ikke kan diktere.

   USAs militære beleiring og sanksjons-krig mot Russland har til hensikt å prøve å tvinge Russland til å åpne sin økonomi slik at Wall Street bankkartellene kan fortsette å plyndre Russland som Boris Jeltsin tillot dem etter Sovjetunionens fall, noe som Putin stoppet. USAs flytting av sin krigføring til sørøst Asia er nok høyst sannsynlig for å prøve å ødelegge for Kinas nye silkevei, one belt one road, som i Myanmar. Spørsmålet blir, vil USA kollapse økonomisk og med det USAs krigsmaskin, eller vil de prøve å gjenopprette hegemoniet med en ødeleggende storkrig?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.