Ukraina: Maidan 2.0 under oppseiling?

8

Det pågår en beinhard maktkamp i Ukraina og det ser ut som om sjokoladeoligarken president Petro Porosjenko ligger tynt an. Tusener av demonstranter hadde samlet seg til demonstrasjon foran parlamentet Verkhovna Rada 17. oktober 2017 i noe som minte om en ny versjon av Maidan. 

Situasjonen virket en stund dramatisk fordi det også var utplassert militært artilleri på plassen. Siden ble det sagt at dette var et tilfeldig sammentreff.

Men at demonstrantene ønsker å fjerne presidenten er det liten tvil om. Og det virker som de har sterke støttespillere. 

Demonstrasjonen ble arrangert av Mikheil Saakashvili, tidligere president i Georgia og tidligere guvernør i Odessa. Som meldt tidligere er Saakashvili fratatt sitt ukrainske pass, men har returnert som en illegal utfordrer til presidenten. 

Foruten tilhengere av Saakasjvilis parti Nye krefter deltok også Julija Timosjenkos parti , samt den fascistiske organisasjonen Svoboda og en del andre grupper i demonstrasjonen.

Den russiske nettavisa Gazeta hevder at demonstrantene ble støttet av medlemmer av nasjonalgarden og politistyrken i Kiev.

Saakashvili sa under demonstrasjonen at «Så lenge vi har Porosjenko blir det ingen farmgang.» Og han ba presidenten om å gå av.

Noen tusener demonstranter foran parlamentet i Kiev er ikke et nytt Maidan, men det kan bli til det dersom støtten til demonstrantene er sterk nok i Vest og blant oligarkene. Det at Saakashvili har fått holde på så lenge, kan bety at kretser i Washington er leie av å drive intravenøs støtte til Porosjenko-regimet, og ønsker seg en ny lakei i preseidentpalasset.

Saakashvili ville aldri ha kunnet opptre slik han gjør hvi han ikke hadde hatt noen form for støtte i Washington og/eller blant en del av oligarkene i Ukraina. 

Akkurat som på Maidan i 2014 forut for statskuppet, har demonstrantene satt opp teltene som et tydelig signal på at de ikke har tenkt å gi seg med det første.

Dette skriver den USA-sponsede Radio Free Europe.

Det Ukraina som kom ut av statskuppet i 2014 er nesten som en «failed state» å regne. BNP er nærmest halvert, ikke minst på grunn av tapet av Donbass og den meningsløse krigen mot utbryterne. Det er dette bunnløse sluket Erna Solberg og Børge Brende har pøst hundrevis av millioner norske skattekroner ned i. De fant antakelig ikke noe fornuftig å bruke dem til i Norge, så da syntes de det vel var like greit å dele dem ut til et regime der tjuvene sitter ved makta.

IMF melder stadig om at Ukraina må gjennomføre såkalte reformer for å kvalifisere til nye lån. Men i det korrupte politiske miljøet i Kiev er det ingen som har autoritet til å gjennomføre noen reformer.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Høyre Sektor var og er også på plass.
  Saakashvili sier at han ønsker å få fjernet loven som gir RADA-medlemmer immunitet mot straffeforfølgning, å få satt sammen en antikorrupsjons-komité samt å gjøre valgene mer transparente. Slik det har vært ved i Ukraina veit man kun hvilket parti man stemmer på men velgerne har ingen aning om hvem som blir de ulike partiers representanter i RADA før etter valg.
  I morra, den 19/10-17 skal RADA stemme over ovennevnte men dette vil trolig ikke la seg gjennomføre idet det kun er anslagsvis 50-70 RADA-representanter tilstede der nå(se på RADA-TV live) og det vil sannsynligvis heller ikke dukke opp flere til i morra p.g.a demonstranter, politi og militæret.

 2. Mikhail Saakashvili sier at Poroshenko er ansvarlig for «poverty and humiliation.»

  Det kan da vel ikke stemme?

  Poroshenko er europas rikeste statsleder, og har bare blitt rikere selv om han styrer europas fattigste land.

  Ifølge Erna & Siv tjener alle på at de rike blir rikere… (Trickle-down economics)..

  Er det noe galt med den teorien?

  Jeg lurer litt på hvordan sjokoladekongens formue stadig vokser når han mistet sitt største marked (Russland) for sjokoladen?

  (Og lovet ikke Poroshenko å selge alle sine firma når han ble president? Hvordan gikk det med den lovnaden?).

  Går pengene fra Norge og IMF rett inn på hans konto?

  Nå eier jo også Poroshenko Ukrainas største begravelsebyrå, så hans økende formue kan jo ha noe å gjøre med at han tjener penger på at folk blir drept som følge av hans krigføring…?

  • Og ellers i andre nyheter ble det rapportert om at det nylig ble oppdaget gravitasjonsbølger for første gang.

   Forskerene antok at det var to objekter (nøytronstjerner) med ekstrem tetthet som kolliderte.

   Men ifølge anonyme kilder jeg har tilgang til i astronomimiljøet var skuffelsen å regne som styrke 9 på Richters skuffelse-skala – da det viste seg at det bare tungvekterene Erna Solberg og Petro Porosjenko som ga hverandre en skikkelig bjørneklem…

   Men forskerene hadde rett i at begge objektene er ekstremt tett (i pappen)…

   • Jeg har også hemmelige kilder innen jordmor-miljøet som hardnakket påstår at slike sammenstøt kan føre til graviditetsbølger, men det tror jeg ikke noe på.

    Hva vet vel jordmødre om hvordan jorden ble født?

    Nei, om Erna ble drektig etter litt kyss og klapp og klem med Porosjenko, så kommer hun nok til å føde en stjerne som er på størrelse med Betelgeuse!

    En superstjerne!

     • OK, da prøver jeg igjen uten så mange linker:

      Litt modifisert kommentar:

      Ok, siden ingen spurte om mer dårlig humor, så fortsetter jeg med mer dårlig humor…

      Jeg tenker ofte på trente sirkusdyr slik som Nellie når det gjelder «store» politikere slik som Erna, Trump og Porosjenko.

      Både Nellie og Trump forlot sirkusmansjen/reality TV.

      Nellie the Elephant packed her trunk
      And said goodbye to the circus
      Off she went with a trumpety-trump
      Trump, trump, trump

      Nellie The Elephant- Toy Dolls:
      [Ingen link her, men sangen finnes på internettet. (De som tviler kan søke!).]

      Den sangen må jo bare kunne tolkes som en fremtid med Trump. Ikke sant?

      (Jeg er ikke helt sikker på om det er stemmen til Snåsamannen, Baba Vanga eller Edgar Cayce jeg hører inne i hodet mitt akkurat nå).

      Elektrisk regn hadde jo også en spådom om norges største politiker, men de spådde feil navn og kjønn, men de fikk en innertier med størrelsen.

      Håkon Den Fete – Elektrisk regn:
      http://www.youtube.com/watch?v=tVF2mHLUWXM

      «Hvordan han fikk det til var det ingen som visste,
      men han ville frem, kom inn på en liste.
      Politiker – popstjerne – konge – minister?,
      I dag er han landets statsminister.»

      Og når det gjelder sport så ønsker jeg en toppkamp mellom Cecilia Brækhus og Erna Solberg.

      Jeg er ikke helt sikker på hvordan dette fungerer, men bør ikke Solberg ha en fordel ved å stille i større vektsklasse?

      Nå sier Snåsamannen, Baba Vanga og Edgar Cayce enstemmig at jeg bør satse penger på at Erna vinner på grunn av at Brækhus blir disket for å tafse på statsministeren.

      Nå ble jeg litt usikker… Ser spåmenn virkelig inn i fremtiden, og er de til å stole på?

      Jeg har jo også alltid trodd at det var Audun Hugleiksson som var norges «største»/beste politiker, men han endte jo opp i en galge i år 1302…

      Men det er jo også litt morsomt. (Når menn blir hengt og knekker nakken så får de sin siste ereksjon, og det pleide å trekke masse publikum for å se om den henrettede fikk en siste bul i buksen, slik at de kunne peke og le tihihi haha).

      Nok «humor» for i dag!

      Heretter bare alvor.

      The Saker publiserte igår en artikkel (skrevet av Arturo Íñiguez) om folk som vil inn på en liste, og hvorfor de ikke har noe der å gjøre i et demokrati:

      «On the meaning of the word ‘democracy’»:
      Ingen link her…
      Men jeg jeg tenker på slike folk som vil opp og frem (Solberg, Trump, Hillary, Stoltenberg ++) som går over lik for å oppnå makt og rikdom.

      Psykopater slik som Jens Stoltenberg, som latet som om han var motstander av NATO helt til han ble sjefsbomber for NATO.

      Mannen burde mistet all troverdighet når han krasjet inn i en bil og latet som om han skrev noe på en lapp som han festet under vidusviskeren på bilen han hadde bulket.

      En mann gjenkjennte jensemann og gikk bort til bilen for å se hva han hadde skrevet på lappen.

      Lappen var helt blank, Stoltenberg tok ansvar for å ha bulket en bil ved å gi eieren av bilen en lapp der det ikke stod noenting. Ikke noe navn. Ikke noe telefonnummer. Ikke hvilket forsikringsselskap som skulle kontaktes… ikke ingenting…

      Snakk om ansvarsfra»skrivelse» !

      Stoltenberg beviste at han kunne lyge uten å bli flau.

      Det var vel derfor han fikk jobben som sjefsløgner for NATO?

      Jensemann kommer sikkert til skrive under sin tilståelse for sin krigsforbrytelse mot Libya med usynlig blekk.

  • Hei Solgt og solgt. På papiret så eier han ikke lenger roshen (sjokoladen) men han styrer det fremdeles. En av hans venner står som deleiere. Han har i tillegg tatt over nesten all sukkerproduksjon i landet og puttet avgifter på det som går rett til lomma hans. Var i Ukraina på jobbreise. Møtte en leverandør som fortalte meg alt dette.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.