Ble kurderne lurt igjen i Irak?

4

Det kurdiske folket har en lang historie med å bli sviktet av stormaktene. Kurdiske ledere i Irak og Syria har alliert seg med USA og Israel og har trodd at denne gangen skal de realisere drømmen om en kurdisk stat.

De kurdiske separatistene i Nord-Irak under ledelse av Masoud Barzani gikk til og med så langt at de 25. september 2017 arrangerte en folkeavstemning for å opprette et uavhengig Kurdistan i det nordlige Irak.

Men til deres overraskelse var det bare Israel som applauderte prosjektet. Vestmaktene med USA i spissen lot sine allierte i stikken. Og prosjektet til Barzani ser nå ut til å kollapse fullstendig etter at irakiske regjeringsstyrker inntok den oljerike byen Kirkuk, som lenge har vært kontrollert av de kurdiske separatistene.

Det var USAs invasjon i Irak i 2003 og den brutale knusinga av den irakiske staten som USA-koalisjonen så utførte, som gjorde det mulig for Barzanis folk å ta kontrollen over den nordlige delen av landet.

Men Irak er i ferd med å komme på beina igjen. I 2016 og 2017 har irakiske styrker nedkjempet IS-okkupasjonen av Mosul, som ligger nordvest for Kirkuk. Og nå var altså turen kommet til Kirkuk.

Dette handler i høy grad om olje og gass. Israel få 75% av sin naturgass ulovlig fra Kurdistan, og kurderne har håpet på å kunne eksportere olje og gass via Nord-Syria og Tyrkia til Europa.

Ingen fungerende sentralregjering i Irak ville kunne tolerere dette. Kirkuk står for to tredeler av all oljeproduksjon i Nord-Irak. Når Irak gjeninntar byen er dermed hele det strategiske landskapet i Nord-Irak endret. Hjertet i irakiske Kurdistan er operert ut. Og Kirkuk har ingen kurdisk majoritetsbefolkning. Sjølve byen er dominert av arabere og turkmenere, så en eventuell folkeavstemning der, ville heller ikke gitt Barzani noen støtte. Det er på landsbygda rundt byen at kurderne er i flertall.

Inspirert av artikler i internasjonal presse av den notoriske Bernard-Henri Lévy, og et møte med denne franske krigshisserfilosofen, trodde kanskje Barzani at han hadde Vestens solide støtte.

Men så var det ikke sånn. Da røyken lettet var det bare Israel igjen. Verken Irak, Syria, Iran eller Tyrkia vil tillate at det oppstår en kurdisk stat, og USAs politikk i regionen er så sjølmotsigende og ad hoc at det ikke er mye å bygge en kontroversiell stat på.
USA kan alliere seg med kurderne en dag og dolke dem i ryggen den neste dagen. Og det er ingen grunn til å innbille seg at USA vil gå tungt inn med styrker som er store nok til å kunne holde et uavhengig Kurdistan på plass.

Skjebnen til det kurdiske prosjektet i Irak burde også få kurderne i Syria til at USA også kommer til å svikte dem så snart USA ikke lenger har noe behov for dem.

Internasjonale oljeselskaper, blant dem norske DNO, har satset tungt på kurdisk uavhengighet i Nord-Irak. DNO inngikk så seint som i september 2017 en stor oljeavtale med de kurdiske regionsmyndighetene, men det vil bli opp til Baghdad om de får noe ut av avtalen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. De lurar sig ständigt själva. Att de inte ens i Irak klarar av att uppträda enigt – där finns det ju två självstyrande områden – och inte klarar av ett demokratiskt styrelsesätt där heller, det visar att kurderna fortfarande befinner sig på klannivå.

  • Ja, og der befinner du deg i godt selskap med -b (red. av siden) , innkludert kommentarfeltet på moonofalabama i dag 18.10. Anbefales.

 2. Makta rår.
  Husk hva Henry Kissinger sa: USA har ingen venner, USA har bare interesser.
  Dette gjelder for Kurdistan og det gjelder også for Norge.
  I neste runde er det Norge som kan bli sviktet av USA.

  At IS i sin tid lykkes med å opprette sin egen stat skyldes utelukkende at de hadde mektige allierte med seg som støttet dem. Dette enkle faktum klarer ikke media i Norge å forstå eller å forundre seg over. Det IS klarte på 2 år har ikke kurderne klart å få til på 100 år. Og når stormaktene deretter går inn for å nedkjempe IS-kalifatet så faller IS-staten sammen nærmest som et korthus i løpet av meget kort tid, men altså uten at norsk media heller klarer å undre seg over dette (bla hvor skrøpelig IS-staten har vært).

  Opp som en løve og ned som en skinnfelle kan man si. Hvordan er noe slikt som dette mulig i et såpass militarisert område som Midt-Østen? Men tror man på eventyrfortellinger så tror man vel også på at det er mulig for en liten militant gruppe om IS å kunne opprette sin egen stat i Midt-Østen helt på egenhånd. Både folk i vesten og IS-tilhengerne tror tydeligvis på den samme eventyrfortellingen. I den reelle virkeligheten er det derimot stormaktene som bestemmer. Dette gjelder både for IS og for kurderne og for Norge.

 3. Folkvord som er en av Norges mest ihuga kurderromantiker, er eller var for få dager siden i Syria, tatt seg ulovlig inn i landet fra Irak. Han blir gjengitt i ABCNyhetene at det er etablert noe han kaller Nord Føderasjonen Syria. Konseptet er mye av det samme som falt som et mageplask i Irak. Folkvord uttalte at kurderne får militær støtte fra USA, men at de skal ordne det politiske i eget hus. Han har med seg kunstgressmatte som skal gi fotballglede for barna i Kobane. Alt fint så langt, men så må Folkvord ha forsnakket seg, fordi som han sier, for å komme til Kobane er det fiender å se. Jeg har mistanke om at det er den syriske hæren som er den mest iøyenfallende. Da er vi tilbake til start. Det er noe med at han og andre kurderromantikere ikke ser den egentlig fienden for bare Assad.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.