Solbergregimet 0 – Moxnes 1

0

Stortingspresident Olemic Thommessen (H), som ble gjenvalgt med knapt flertall, nektet Rødt og Miljøpartiet De grønne å stille spørsmål til statsministeren da høstens første muntlige spørretime ble gjennomført i Stortinget 18. oktober 2017.

Thommessen er frimurer i åttende grad – Høyst Lysende Salomos Betroede Broder, og har vel utviklet sitt forhold til demokratiet i losjen.

Partiene fikk ikke lov til å stille spørsmål, og derfor gjennomførte Rødt-leder Bjørnar Moxnes sin egen spørretime på Facebook fra vandrehallen i Stortinget samtidig som statsminister Erna Solberg (H) svarte på spørsmål i stortingssalen.

– Når stortingspresidenten nekter oss å bruke Stortingets talerstol, så får vi bruke andre kanaler for å få ut politikken vår- og det er mange som er på Facebook, sier Moxnes til Nettavisen.

Solberg-regimet har tydeligvis problemer med å takle at de har fått litt opposisjon inn på Stortinget og oppfører seg like elegant som den kjente elefanten i porselensbutikken.

Fortsetter Høyst Lysende Broder og hans sjef å oppføre seg på denne måten, vil de antakelig møte ei mye større Rødt-gruppe etter neste valg.

Episoden kan ganske enkelt oppsummeres som Solberg-regimet 0 – Moxnes 1.

Men det bør også være en lærepenge for Rødt. Før valget var det flere talspersoner for partiet som ga inntrykk av at bare Rødt kom inn på tinget, ville landets lover bli endret og politikken bli lagt om til venstre. Men realiteten er at Rødt har fått en ny talerstol, og altså knapt nok det.

Det er som Emma Goldmann sa: Hvis valg kunne forandre noe, ville de blitt forbudt.

Forrige artikkelÇa fait mal quand les empires tombent
Neste artikkelSpania klart for direktestyre av Catalonia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).