Et bakhold i Niger og USAs økende militære virksomhet i Afrika

0
Soldater fra USAs AFRIICOM i Vest-Afrika.

Tre spesialsoldater fra USA ble drept i et bakhold i Niger 4. oktober 2017. Det er uklart hvem som utførte bakholdet, men det skjedde i et område der to jihadistgrupper er aktive, Boko Haram og al-Qaida i islamsk Maghreb. 

Dette skriver USA-magasinet Foreign Policy. FP skriver at angrepet og USAs tilstedeværelse i Niger er tegn på den økende militære virksomheten til USA på det afrikanske kontinentet.

Med henvisning til terroristvirksomhet driver USA en stille intervensjon i Afrika. Det er ingen erklært krig, men en påstått assistanse til ulike afrikanske regimer. Det var Barack Obama og Hillary Clinton som startet denne virksomheten, og nå videreføres den av Donald Trump. Det er nå 800 amerikanske spesialsoldater i Niger og det har lenge eksistert en amerikansk dronebase i landet.

Spesialsoldater fra USA fører krig i Tsjad og Nigeria, og i begge tilfeller er angivelig Boko Haram motstanderen.

Den gamle karavanebyen Agadez i Niger er blitt et senter for menneskesmuglere som smugler afrikanere nordover mot Europa. Men det skal også bli USAs nye dronebase i Afrika. Det var nettstedet The Intercept som fikk tak i hemmeligstemplede dokumenter om dette.

Africom er det sentrale redskapet for disse kommende krigene. Antallet operasjoner øker stadig. Det samme har antallet baser.

Norge deltar i USAs militære opptrapping i Afrika, som når vi deltar i USAs Operasjon Flintlock.

I 2006 var bare 1% av USAs spesialstyrker plassert i Afrika. Ti år seinere er 17,3% av U.S. Special Operations-styrker, deriblant Navy SEALS og Green Berets utplassert i Afrika. 

Brigadegeneral Donald C. Bolduc forteller til Africa Defense at disse spesialstyrkene opererer over hele kontinentet. Han snakker om hvordan disse styrkene opererer i «gråsonen» mellom krig og fred. 

General Bolduc påstår at USA ikke er i krig i Afrika, men som Nick Turse skriver i The Intercept:

That statement stands in stark contrast to this year’s missions in Somalia where, for example, U.S. Special Operations forces assisted local commandos in killing several members of the militant group, al-Shabab and Libya, where they supported local fighters battling members of the Islamic State. These missions also speak to the exponential growth of special operations on the continent.

The Intercept har brukt USAs egne data og kommet til at disse spesialstyrkene er utplassert i 33 land, eller 60 % av alle stater på det afrikanske kontinentet.

Frankrikes Emmanuel Macron har signalisert en lang mer aktiv fransk kolonialisme i Afrika, og landet vil nå også satse på væpnede droner i Afrika, skriver War on the Rocks (WOTR).

WOTR skriver også at den økende terrorismen i Frankrike har gjort at franskmenn lettere godtar alle metoder som framstilles som effektive virkemidler mot terror. Hva som er årsak og hva som er virkning her, sies det ingenting om.

Fra naturens side har Afrika enorme rikdommer, og på tross av generasjoner med utenlandsk plyndring er det fortsatt svært, svært mye igjen. Kanskje er Afrika det rikeste av alle kontinentene, samtidig som det er det fattigste. Nå er kappløpet om disse rikdommene igang igjen, ånden til Joseph Conrads Kurtz i boka Mørkets hjerte er tilbake. Afrika skal plyndres, og de fattige kan bare ha det så godt. Eventuelt kan de jages nordover.

 

Les: Apokalypse nå: Gribbene samles om Afrika.

Forrige artikkelMacrons vision om Europas framtid – gottpåse för mer överstatlighet
Neste artikkelTilnærming mellom Japan og Kina?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).