Et bakhold i Niger og USAs økende militære virksomhet i Afrika

0

Tre spesialsoldater fra USA ble drept i et bakhold i Niger 4. oktober 2017. Det er uklart hvem som utførte bakholdet, men det skjedde i et område der to jihadistgrupper er aktive, Boko Haram og al-Qaida i islamsk Maghreb. 

Dette skriver USA-magasinet Foreign Policy. FP skriver at angrepet og USAs tilstedeværelse i Niger er tegn på den økende militære virksomheten til USA på det afrikanske kontinentet.

Med henvisning til terroristvirksomhet driver USA en stille intervensjon i Afrika. Det er ingen erklært krig, men en påstått assistanse til ulike afrikanske regimer. Det var Barack Obama og Hillary Clinton som startet denne virksomheten, og nå videreføres den av Donald Trump. Det er nå 800 amerikanske spesialsoldater i Niger og det har lenge eksistert en amerikansk dronebase i landet.

Spesialsoldater fra USA fører krig i Tsjad og Nigeria, og i begge tilfeller er angivelig Boko Haram motstanderen.

Den gamle karavanebyen Agadez i Niger er blitt et senter for menneskesmuglere som smugler afrikanere nordover mot Europa. Men det skal også bli USAs nye dronebase i Afrika. Det var nettstedet The Intercept som fikk tak i hemmeligstemplede dokumenter om dette.

Africom er det sentrale redskapet for disse kommende krigene. Antallet operasjoner øker stadig. Det samme har antallet baser.

Norge deltar i USAs militære opptrapping i Afrika, som når vi deltar i USAs Operasjon Flintlock.

I 2006 var bare 1% av USAs spesialstyrker plassert i Afrika. Ti år seinere er 17,3% av U.S. Special Operations-styrker, deriblant Navy SEALS og Green Berets utplassert i Afrika. 

Brigadegeneral Donald C. Bolduc forteller til Africa Defense at disse spesialstyrkene opererer over hele kontinentet. Han snakker om hvordan disse styrkene opererer i «gråsonen» mellom krig og fred. 

General Bolduc påstår at USA ikke er i krig i Afrika, men som Nick Turse skriver i The Intercept:

That statement stands in stark contrast to this year’s missions in Somalia where, for example, U.S. Special Operations forces assisted local commandos in killing several members of the militant group, al-Shabab and Libya, where they supported local fighters battling members of the Islamic State. These missions also speak to the exponential growth of special operations on the continent.

The Intercept har brukt USAs egne data og kommet til at disse spesialstyrkene er utplassert i 33 land, eller 60 % av alle stater på det afrikanske kontinentet.

Frankrikes Emmanuel Macron har signalisert en lang mer aktiv fransk kolonialisme i Afrika, og landet vil nå også satse på væpnede droner i Afrika, skriver War on the Rocks (WOTR).

WOTR skriver også at den økende terrorismen i Frankrike har gjort at franskmenn lettere godtar alle metoder som framstilles som effektive virkemidler mot terror. Hva som er årsak og hva som er virkning her, sies det ingenting om.

Fra naturens side har Afrika enorme rikdommer, og på tross av generasjoner med utenlandsk plyndring er det fortsatt svært, svært mye igjen. Kanskje er Afrika det rikeste av alle kontinentene, samtidig som det er det fattigste. Nå er kappløpet om disse rikdommene igang igjen, ånden til Joseph Conrads Kurtz i boka Mørkets hjerte er tilbake. Afrika skal plyndres, og de fattige kan bare ha det så godt. Eventuelt kan de jages nordover.

 

Les: Apokalypse nå: Gribbene samles om Afrika.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.