Destruktionen av Jemen

0

Av Roland Hedayat.

I skuggan av Syriens kamp för överlevnad utspelar sig i Jemen ännu en ofantlig katastrof, också den skapad av människor. Förövarna är Saudiarabien med ett bihang av oljerika gulfländer. Sedan ett och ett halvt år har denna ”koalition” av stater bombat Jemen, detta fattiga land med sin rika och stolta historia, till grus och aska, steg för steg, dag efter dag.
Den sannolikt största krigsförbrytelsen under en enskild dag var flygangreppet mot en begravninghall med tre tusen sörjande för ett par dagar sedan — uppemot 150 människor dödades och över 600 skadades allvarligt — i ett land där sjukvårdssystemet är i färd med att bryta samman under bomber och blockad och med brist på medicin, bränsle, el och rent vatten.

Millioner av barn i Jemen lever i en humanitær krise. Mange trues av sultedøden. Noen dør av kolera og andre sjukdommer.

Jemens bödlar har Västvärldens, först och främst US/UK:s aktiva, men tysta stöd. Med andra ord i huvudsak samma aktörer som de som ligger bakom ”rebellerna” i Syrien. Vilken överraskning!

För över ett år sedan kom ordföranden för Rödakorskommittén (ICRC), Peter Maurer, tillbaka från en resa i Jemen och konstaterade att landet efter fem månader av saudi-ledda bombningar såg ut som Syrien efter fem år! Redan då varnade han och andra hjälporganisationer om en stundande humanitär katastrof.
Saudiarabien och dess bundsförvanter har utlöst en av världens största nutida humanitära katastrofer i Jemen.

Enligt hjälporganisationen Oxfam International:
*21 miljoner människor — över 80% av befolkningen — är i behov av akut nödjälp
* Över 14 miljoner kämpar för att skaffa tillräckligt med mat, varav över 7 miljoner är allvarligt ”food insecure” dvs. de vet inte hur de skall skaffa nästa måltid
* Över 19 miljoner saknar adekvat tillgång till rent vatten och sanitära faciliteter
* Över 14 miljoner har inte längre tillgång till sjukvård
* Ett av tre barn under fem år (1,3 miljoner) lider av akut undernäring — också kallat svält

I denna situation tog sig den brittiske journalisten Peter Oborne och den jemen/brittiske journalisten och filmaren Nawal al-Maghafi till Jemen förra månaden. De har gjort en serie reportage där de skådar förödelsen, svälten och destruktionen av Jemen, inte minst dess omistliga världsarv som de saudiska barbarerna och deras medlöpare har tagit sig an med sina bomber.

Peter Oborne och Nawal al-Maghafi är starkt kritiska till USA:s, Storbrittanniens och Frankrikes bidrag till de saudiska barbarernas bärsärkargång i Jemen (Sverige och Norge skulle med sin pågående vapenexport till Saudiarabien utan vidare kunna läggas till denna lista) — ett bidrag som bland annat består i:
* Direkt militärt stöd i form av lufttankning av bombplan, aktiv närvaro i saudiernas kommandocentral, logistiskt stöd samt utbyte av underrättelseinformation
* Ständiga leveranser av vapen, bomber och ammunition till angriparna

Det kanske viktigaste bidraget från US/UK har varit att ge Saudiarabien diplomatiskt stöd och skydd i FN

Några invändningar till artikelförfattarnas framställning är dock på sin plats:
För ”balansens” och ”objektivitetens” skull lämnar Peter Oborne och Nawal al-Maghafi stort utrymme åt att påpeka att också Houthi-rebellerna har ägnat sig åt grymheter. Visst har de säkert gjort det, men upprepningen och viktningen av detta i artiklarna leder till en orimlig skuldbeläggning av dessa i förhållande till de ofantliga grymheter som har begåtts av Saudiarabien och deras koalition, nu senast med begravningsmassakern. Dessa har dessutom angripit Jemen oprovocerat. Jemen eller Houthi-rebellerna har inte hotat dem eller utgjort ett hot mot dem.
Saudiernas destruktion t.ex av det unika världsarvet visar med all tydlighet att de ägnar sig åt psykologisk krigföring mot Jemen i syfte att bryta dess ryggrad. Vidare genomförs en utsvältningskampanj mot Jemens befolkning i form av en marinblockad. Bombardemangen av marknadsplatser, bröllopsfester, sjukhus, skolor och övrig civil infrastruktur är så omfattande och systematisk att det inte rör sig om ”olycksfall i arbetet”. Det är helt uppenbart att det finns ett uppsåt i att knäcka Jemen.

Det är absurt att jämställa detta med Houthi-rebellernas handlingar eftersom de kämpar för landets suveränitet och därnäst för en mindre marginaliserad plats i utformningen av landets politiska framtid.
Det finns dessutom flera aktörer på marken än Houthi-rebellerna:
AQAP (AlQaeda in the Arabic Peninsula), en i praktiken saudi-stödd AlQaida-filial i Jemen (ansvarig för terrorattentatet mot Charlie-Hebdo i Paris 2015) samt markstyrkor från koalitionen, ofta legosoldater, bland annat från det ökända företaget Blackwater och från Colombia. Dessa har ingen relation till Jemens befolkning och agerar därefter. Det har däremot Houthi-rebellerna som är fullt medvetna om att de inte kan vara med och öva inflytande över landets framtid utan samarbete med andra politiska och etniska grupperingar i landet.
Om Houthi-milisen och Saudiarabien vore av samma skrot och korn när det gäller grymheter, hur kan det gå ihop med journalisternas egen rapportering om att ”… saudiska flygangrepp som har dödat tusentals civila har lett till ett kraftigt uppsving i popularitet för Houthi-rebellerna” …?
Vidare skriver de: ”Djupet av ilskan mot Saudiarabien kan inte underskattas. En änka vid en station för vattendistribution i Sanaa sade till oss: ”Om hjälpen kommer från hjälporganisationer så tar vi emot den. Kommer den från saudierna svälter vi hellre till döds…”
Peter Oborne och Nawal al-Maghafi skriver utförligt om Storbritanniens smutsiga roll i kriget mot Jemen. De visar hur det brittiska UD blåljuger till Parlamentet om att de gjort utredningar som påstås fastslå att Saudiarabien inte har gjort sig skyldiga till krigsbrott! Detta för att skyla över sitt eget grava medansvar genom att beväpna Saudiarabien till tänderna och därtill aktivt stödja deras folkrättsvidriga krig.
Den tid är svunnen då en skandinav kan luta sig tillbaka och med humanistisk självbelåtenhet tänka att det där angår inte oss, för vi är så bra… Både Sverige och Norge är medansvariga till kriget i Jemen genom sin vapenexport till Saudiarabien och flera andra länder i ”koalitionen”. Det hjälpte tyvärr inte att vi har ”världens mest ansvarsfulla vapenexportkontroll”.

Och för ynnesten att få lov att sälja vår dödsteknologi till angriparna så betalar vi med tystnad — medlöparens tystnad. I Sverige är denna absoluta tystnad resultatet av en pakt mellan de saudiarabiska prinsarna och en ny svensk Treenighet: ”Kungen, Regeringen och Den svenska Vapenexportlobbyn”. Den är ett litet besvärande exempel på den så kallade ”feministiska utrikespolitiken” in action!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.