Catalonias leder undertegner uavhengighetserklæring

10

Den katalanske presidenten Carles Puigdemont og andre katalanske ledere undertegnet 10. oktober 2017 et dokument som erklærte Catalonia for en uavhengig stat, melder Reuters.

«Catalonia erklærer i dag sin fulle suverenitet,» heter det i dokumentet.

«Vi oppfordrer alle stater og internasjonale organisasjoner om å anerkjenne den katalanske republikken som en uavhengig og suveren stat. Vi oppfordre regjeringa i Catalonia om å ta alle nødvendige skritt for å iverksette denne erklæringa og de tiltakene som overgangsloven forutsetter for å grunnlegge republikken.»

Puigdemont sa også at en gjennomføring av uavhengighetserklæringa er suspendert inntil videre for å gi tid til forhandlinger med regjeringa i Madrid. Når den katalanske lederen  undertegner en uavhengighetserklæring samtidig som han suspenderer den, er det svært uklart hva han egentlig vil oppnå.

I Madrid vil erklæring bli sett på som et brudd på grunnloven, og statsminister Mariano Rajoy har gjort det klart at det ikke blir noen forhandlinger før Puigdemont «vender tilbake til lovens vei».

Fra Madrid meldes det at Rajoy vil utløse grunnlovens paragraf 155, som vil gi ham fullmakter til å suspendere regionsregjeringa i Catalonia, Generalitat, og ta direkte kontroll over regionen.

Den spanske politikeren Saenz de Santamaría sa på vegne av den spanske regjeringa til avisa El Païs:

Regjeringa kan ikke akseptere uttalelsene fra Generalitats president Carles Puigdemont, om Catalonias uavhengighet, og langt mindre godta resultatene av den ulovlige folkeavstemningen den 1. oktober. Det er ingenting å forhandle med regjeringen om som gjelder uavhengighet for Catalonia.

Frankrikes Europa-minister, Nathalie Loiseau, sa på vegne av sitt lands regjering at det ikke kommer på tale for Frankrike å anerkjenne et uavhengig Catalonia. «Den første og umiddelbare konsekvensen av en uavhengighet, ville være at Catalonia må forlate EU,» sa hun.

Hvis Generalitat og Carles Puigdemont har trodd at de ville få drahjelp av det EU som de er så tilhengere av, så har de gjort opp regninga uten vert.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

  • Interessant igjen men har ikke Spania en autoritær regime nå i disse dager da lander er konkurs på alle måter? Det må jo oppmuntre til oppsplitting av landet. I dagens situasjon så finnes det 2 måter å løse den økonomiske krisen. 1. Dele knappe resurser 2. Autoritær regime og bruk av hersk og splitt strategier og plutokrati trur jeg da..

 1. Elefanten i det spanske rommet heter ikke Catalonia, den har ikke engang samme status som Catalonia, den kalles Baskerland.
  I det øyeblikk kampene starter, eksploderer Baskerland – igjen. Sluttspillet kan bli en atomisering av Spania og starten på en lignende prosess i Frankrike, store deler av Baskerland ligger på fransk side av grensen.

  • Du har garantert rett i det du sier ang Baskerland. Lombardien i Italia er også på vei ut…og HELE EU-Konstruksjonen som er en Fascistisk Totalitær konstruksjon i samklang med The New World CAOS som er forprogrammert med NATO som Terrororganisasjon INNENFOR og UTENFOR Europas grenser.
   Den utviklingen som kommer blir et BIBELSK Armageddon – TOTAL ØDELEGGELSE av Økonomi, Samfunn, Europeisk Kultur og Identitet. Ssom fremdeles er i elv de mest optimistiske med sitt Intellekt og Klarsyn i behold ser SVART på de neste 6 årene mot 1922, når støvet har lagt seg og Vi overlevende kan begynne å skape et Nytt og Bedre Samfunn – En NY GULLALDER – men først må de gamle strukturter bort, selv om det betyr krig, smerter, tap og ruin. Å stole på andre enn SEG SELV i en slik situasjon vil være fatalt.

   https://www.youtube.com/watch?v=zkbXcZTWcf4&list=PLkAVwIupiazlip10PrK0b6TvfpeTXVMUw

 2. En uavhengighetserklæring kan fungere som ris bak speilet ved forhandlinger med Madrid. Catalonia må jo ha noen konkrete kort på hånden som kan sette hardt mot hardt. (Men det er jo uklart om det egentlig er flertall for løsrivelse i Catalonia, flertallet av de stemmeberettige var jo hjemmesittere ved folkeavstemmingen).

  Innenfor en nasjonalstat foregår det overføring av offentlige penger mellom de ulike regionene/fylkene. Mellom land i EU foregår det derimot ikke overføring av offentlige penger mellom landene (feks fra velstående Tyskland til fattigere Spania). Bryter Catalonia ut av Spania og blir et eget land, så slipper Catalonia altså å måtte overføre penger til resten av Spania. ECB trykker penger/euro for å stimulere de rikeste og akjsemarkedet (børsen) fremfor å stimulere realøkonomien til nytte for folk flest.

  For Catalonia går det penger bare en vei, fra Catalonia til Madrid. Catalonia har noe slikt som 16% av Spanias befolkning, 20% av Spanias BNP og 25% av Spanias eksport. Catalonia er den rikeste regionen i Spania og økonomien fungerer realtivt godt sammenlignet med resten av Spania som derimot er tapere i globaliseringen. Men ungdomsarbeidsledigheten i Catalonia er høy, boligprisene for utleie har økt med ca 20% i løpet av siste år. Mange leier ut leiligheter til turister istedenfor til egen befolkning. ECB pengetrykking (QE) ser ut til å ført til økt boligspekulasjon og verdipapirspekulasjon i Catalonia istedenfor å hjelpe den spanske staten og det spanske folket. Det ser ut som Catalonia også er en taper i globaliseringen, men relativt mindre enn resten av Spania.

 3. Dersom Catalonien erklærer seg uavhengig fra Spanien, så blir jo dette interessant. Catalonien vil jo da implisitt heller ikke være en del av EU, og behøver ikke som sådann å melde seg ut, – men heller melde seg inn. Catalonierne blir da heller ikke EU-borgere, og en må vel regne med at både Spanien, Frankrike og Andorra vil sette opp grenser med toll-, pass- og visakrav. Siden Catalonien da ennu ikke er en «godkjendt» nasjon, vil catalonierne neppe kunne få lov til å reise ut av landet, og cataloniere allerede i utlandet vil kunne få problemer med retur, da de ikke har pass, og kan således risikere å bli internert i andre land i påvente av en identitetsavklaring. Videre vil kjøretøyer registrert i den Catalonske regionen ikke ha kjøretillatelse noen steder utenfor Catalonien, og vil således regnes som ulovlige på veiene utenfor Catalonien, og kan beslaglegges av andre nasjoner. På samme måte vil en kunne behandle fartøyer registrert i Catalonien, ved at disse blir beslaglagt som manglende identitet, og/eller henvist til egen ankringsplass og mannskapet internert. Telekommunikasjonslinjene til/fra Catalonien vil kunne bli avstengt, da det neppe finnes avtaler mellem nasjonen Catalonien og andre land.

  Og slik kan jeg ramse opp i lang tid. Det er nok ikke «bare-bare» å bli en ny nasjon i dag.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.