Catalonias leder undertegner uavhengighetserklæring

0

Den katalanske presidenten Carles Puigdemont og andre katalanske ledere undertegnet 10. oktober 2017 et dokument som erklærte Catalonia for en uavhengig stat, melder Reuters.

«Catalonia erklærer i dag sin fulle suverenitet,» heter det i dokumentet.

«Vi oppfordrer alle stater og internasjonale organisasjoner om å anerkjenne den katalanske republikken som en uavhengig og suveren stat. Vi oppfordre regjeringa i Catalonia om å ta alle nødvendige skritt for å iverksette denne erklæringa og de tiltakene som overgangsloven forutsetter for å grunnlegge republikken.»

Puigdemont sa også at en gjennomføring av uavhengighetserklæringa er suspendert inntil videre for å gi tid til forhandlinger med regjeringa i Madrid. Når den katalanske lederen  undertegner en uavhengighetserklæring samtidig som han suspenderer den, er det svært uklart hva han egentlig vil oppnå.

I Madrid vil erklæring bli sett på som et brudd på grunnloven, og statsminister Mariano Rajoy har gjort det klart at det ikke blir noen forhandlinger før Puigdemont «vender tilbake til lovens vei».

Fra Madrid meldes det at Rajoy vil utløse grunnlovens paragraf 155, som vil gi ham fullmakter til å suspendere regionsregjeringa i Catalonia, Generalitat, og ta direkte kontroll over regionen.

Den spanske politikeren Saenz de Santamaría sa på vegne av den spanske regjeringa til avisa El Païs:

Regjeringa kan ikke akseptere uttalelsene fra Generalitats president Carles Puigdemont, om Catalonias uavhengighet, og langt mindre godta resultatene av den ulovlige folkeavstemningen den 1. oktober. Det er ingenting å forhandle med regjeringen om som gjelder uavhengighet for Catalonia.

Frankrikes Europa-minister, Nathalie Loiseau, sa på vegne av sitt lands regjering at det ikke kommer på tale for Frankrike å anerkjenne et uavhengig Catalonia. «Den første og umiddelbare konsekvensen av en uavhengighet, ville være at Catalonia må forlate EU,» sa hun.

Hvis Generalitat og Carles Puigdemont har trodd at de ville få drahjelp av det EU som de er så tilhengere av, så har de gjort opp regninga uten vert.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.