De rikeste blir enda rikere

10

Det kommer ikke som noen overraskelse, men nye data bekrefter det som allerede er kjent. De rikeste i USA blir enda rikere.

Federal Reserve har publisert 2016-versjonen av Survey of Consumer Finances. Her er et kort innlegg fra It’s our economy om noe av det rapporten viser om den økende ulikheten i USA.

Grafen nedenfor viser rikdomsnivået ved hvert prosentil av verdifordelingen. Rikdommen er i  overveldende grad konsentrert øverst i samfunnet.

Den neste grafen viser hvilken prosent av rikdommen som  eies av hver tiprosentgruppe. De nederste 10 prosent eier -0,5 prosent av rikdommen i landet (de er netto skyldnere), mens de mest velstående 10% eier 77,1 prosent av rikdommen i USA.

Her ser man hva den rikeste prosenten eier av den totale rikdommen.

I 1989 eide topp 1 prosent 29,9 prosent av rikdommen i Survey of Consumer Finances. I 2016 var det opptil 38,5 prosent.

Den rikeste prosenten i USA har nå en større del av rikdommen i samfunnet enn den rikeste 1% hadde for 100 år siden.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Den sterkeste eller muligens nest sterkeste drivkraften i mennesket er misunnelsen. Disse store forskjellene river i filler tilliten i samfunnet og dermed selve samfunnslimet. Bongard er meget klar på dette: https://radio.nrk.no/serie/mellom-himmel-og-jord/DMTL04000417/22-01-2017#t=17m56s

  Hvorfor i all verden holder vi oss med et slikt samfunnssystem? Økonomien må underlegges demokratiet, hvor vi demokratisk bestemmer fundamentet for en borgerlønn, samt at vi demokratisk bestemmer hvor mye mer de som gjør en ekstra innsats skal få av felleskaka. Bestemmer vi demokratisk hvor mye og hvordan enkelte bør forfordeles, godtar vi dette. Det er klart at de som faller utenfor samfunnet uten å ha en stemme, blir fulle av hat til samfunnet. Disse blir stadig flere, og en dag smeller det noe inst inn i granskauen.

  • «Hvorfor i all verden holder vi oss med et slikt samfunnssystem?» Tre årsaker, minst: Fordi de som eier pengene aldri vil endre dette, for da vil ta tape masse penger, kontroll, makt og innflytelse; økonomer og andre som har investert tid og penger i systemet vil ikke endre på dette; og det store flertallet i befolkningen har ikke peiling på hvordan det monetære pengesystemet egentlig fungerer og hvilke alternativer som finnes.

   • Jeg håper dette kan endre seg når Mot Dag AS blir Nordens største mediaselskap. For det er nok først og fremst informasjonskampen som her må vinnes, og da nytter det ikke å være nest størst. Vi må bli størst! Større enn NRK, SVT, DR, TV2 – 3 og 4. Skandinavia var for verden en sosialdemokratisk utopi med det svenske «folkhemmet» i spissen. Med Mot Dag AS kan vi ta skrittet videre inn i en ny, postkapitalistisk epoke, hvor Terje Bongard blir samlende maskot for et nytt Norden, hvor Bongards selveierdemokrati råder grunnen, og Mot Dag AS er det foretrukne massemedium.

    De fleste av mine artikler og kommentarer om Bongards selveierdemokrati finnes her: http://permaliv.blogspot.no/search/label/IGD

    Jeg innser nå at tiden er moden for å foredle dem i artikkelformat for Mot Dag AS, med bokprosjekt som endelig mål. Er det noen som ønsker å være sponsor for dette arbeidet, er jeg svært takknemlig!

    Kontakt meg på permaliv at yahoo dot com eller tlf. 48023242.

 2. Dette betyr stadig økende overakkumulasjon: De rikeste tjener stadig mye mer enn hva de selv klarer å konsumere og hva de klarer å investere (pga mangel på lønnsomme investeringsmuligheter). Disse formuer kan selvfølgelig lånes bort, men dette blir stadig vanskeligere i en verden hvor den totale gjeldsgrad nå ligger på nesten 330% av verdens BNP. Folk og land må håndtere stadig mer gjeld (og bruke stadig mer penger på å betale renter og avdrag) og dette svekker etterspørselen i verdensmarkedet og svekker grunnlaget for nye investeringer. Det høres ut som et økonomisk sammenbrudd er på vei.

 3. En belgisk professor trur jeg det var mener at det er dels den raske teknologiutvikling som har resultert i en for dårlig regulert spekulasjons økonomi i hvilken et antall private aktører som blir alt større (monopol) tilvirker penger i alt større mengde utover stater. Kan nok vare poeng og resultatet er ikke så bra:)….

  «Den rikeste prosenten i USA har nå en større del av rikdommen i samfunnet enn den rikeste 1% hadde for 100 år siden.»

  • Teknologi-utviklingen er nok heller et resultat av spekualsjons-økonomien. Det kan vi se på hvor innsatsen har vært.
   Den går på brød og sirkus for massene, mens nettet bokstavelig talt snøres rundt dem.
   Pengene er de ultimate stemmesedlene, og utviklingen går dit de sterkeste stemmene ønsker. Hva de ønsker er jo helt tydelig – de vil leve herske over oss dødelige til evig tid, personlig.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.