De rikeste blir enda rikere

0

Det kommer ikke som noen overraskelse, men nye data bekrefter det som allerede er kjent. De rikeste i USA blir enda rikere.

Federal Reserve har publisert 2016-versjonen av Survey of Consumer Finances. Her er et kort innlegg fra It’s our economy om noe av det rapporten viser om den økende ulikheten i USA.

Grafen nedenfor viser rikdomsnivået ved hvert prosentil av verdifordelingen. Rikdommen er i  overveldende grad konsentrert øverst i samfunnet.

Den neste grafen viser hvilken prosent av rikdommen som  eies av hver tiprosentgruppe. De nederste 10 prosent eier -0,5 prosent av rikdommen i landet (de er netto skyldnere), mens de mest velstående 10% eier 77,1 prosent av rikdommen i USA.

Her ser man hva den rikeste prosenten eier av den totale rikdommen.

I 1989 eide topp 1 prosent 29,9 prosent av rikdommen i Survey of Consumer Finances. I 2016 var det opptil 38,5 prosent.

Den rikeste prosenten i USA har nå en større del av rikdommen i samfunnet enn den rikeste 1% hadde for 100 år siden.

Forrige artikkelSyria krever at Tyrkia umiddelbart trekker seg ut
Neste artikkelWashington svirrer av rykter om palassrevolusjon
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).