– Pentagon støvsugar Aust-Europa for våpen i kampen mot IS

0
Foto: Shutterstock

Våpenfabrikkane på Balkan slit med å produsere nok kalasjnikovar etter at Donald Trump bestemte seg for å væpne opprørsgruppene i Syria som kjempar mot IS.
Dette skriver NRKs journalist Roger Sevrin Bruland. Han fortsetter:

I juli opna ein ny våpenfabrikk i Serbia.

Den skal lage klassiske handvåpen kjende frå det tidlegare Sovjetunionen.

I ei pressemelding kunngjorde President Aleksandar Vucic at ein kunne femdobla kapasiteten til fabrikken og framleis selt rubbel og bit.

For USAs president har gjeve kampen mot IS høgste prioritet, og væpninga av opprørsgruppene har skote fart.

Ifølgje ein omfattande artikkel i Balkan Insight, støtta av det internasjonale journalistnettverket OCCRP, vil USA totalt bruke 2,2 milliardar dollar på våpen i Aust-Europa, for å væpne rundt 30.000 opprørarar som kjempar mot IS.

Dette kjem på toppen av eit væpningsprogram finansiert av Tyrkia, Saudi-Arabia og andre land i Midtausten, verdt rundt 1,2 milliardar dollar.

Dette er samme sak som vi brakte for kort tid siden på steigan.no, men det er bra at også NRK nå gjengir dette.

NRK har intervjuet våpenkontrollforsker Pieter Wezeman ved tenketanken SIPRI i Stockholm, og han sier til  NRK at artikkelen gir et grundig bilde av de enorme mengdene våpen og ammunisjon som USA sender fra Balkan til Syria.

Han seier det er vanskeleg å gje nøyaktige tal, men at det allereie kan vere sendt av stad 100.000 handvåpen, og han viser til det var 50 millionar patroner i ei enkelt forsending.

– Så vi kan berre tenkje oss kor mykje ammunisjon det er snakk om, fortel han.

USA sier som kjent at våpnene skal brukes i kampen mot IS, men det er heller tvilsomt hvor våpnene havner. Pieter Wezeman peker på det som skjedde i Irak:

– Der kapra IS tok store mengder våpen frå den irakiske hæren på slagmarka. Dette førte til at IS kunne halde fram offensiven sin. Så USA gjorde ein stor feil der, og det vi må spørje oss er om dei ikkje gjer same feilen ein gang til.

Det NRK i denne omganngen ikke legger vekt på, men som går fram av det materialet artikkelen bygger på, er at denne gigantiske, ulovlige våpentransporten skjer i samarbeid med organiserte kriminelle nettverk i Øst-Europa og på Balkan. Det betyr at USA direkte er med på å finansiere organisert kriminalitet og bidra til at de styrker seg over store deler av kontinentet.

Magasinet Foreign Policy, som hører til main stream media i USA skriver at mange av de våpenhandlerne Pentagon bruker i blant annet Kasakhstan, Georgia og Ukraina har forbindelser til kriminelle nettverk.

FP skriver:

The program sidesteps long-established checks on international weapons trafficking, the report alleges, and appears to be turbocharging a shadowy world of Eastern European arms dealers.

Den tyske sjefsanklageren vurderer om det bør gjøres juridiske tiltak overfor USA på grunn av at landet ulovlig har brukt Ramstein-basen i nærheten av Rhinen til mange av disse transportene. Nå hevder riktignok USA at de har sluttet å bruke Ramstein slik, men det gjør det ikke mer lovlig det de gjorde fram til 2016.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNorges viktigste verdi er sjølråderetten
Neste artikkelCIA startet falsk vaksinekampanje for å ta Osama bin Laden
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).