Våpenfabrikkane på Balkan slit med å produsere nok kalasjnikovar etter at Donald Trump bestemte seg for å væpne opprørsgruppene i Syria som kjempar mot IS.
Dette skriver NRKs journalist Roger Sevrin Bruland. Han fortsetter:
I juli opna ein ny våpenfabrikk i Serbia.
Den skal lage klassiske handvåpen kjende frå det tidlegare Sovjetunionen.
I ei pressemelding kunngjorde President Aleksandar Vucic at ein kunne femdobla kapasiteten til fabrikken og framleis selt rubbel og bit.
For USAs president har gjeve kampen mot IS høgste prioritet, og væpninga av opprørsgruppene har skote fart.
Ifølgje ein omfattande artikkel i Balkan Insight, støtta av det internasjonale journalistnettverket OCCRP, vil USA totalt bruke 2,2 milliardar dollar på våpen i Aust-Europa, for å væpne rundt 30.000 opprørarar som kjempar mot IS.
Dette kjem på toppen av eit væpningsprogram finansiert av Tyrkia, Saudi-Arabia og andre land i Midtausten, verdt rundt 1,2 milliardar dollar.
Dette er samme sak som vi brakte for kort tid siden på steigan.no, men det er bra at også NRK nå gjengir dette.
NRK har intervjuet våpenkontrollforsker Pieter Wezeman ved tenketanken SIPRI i Stockholm, og han sier til NRK at artikkelen gir et grundig bilde av de enorme mengdene våpen og ammunisjon som USA sender fra Balkan til Syria.
Han seier det er vanskeleg å gje nøyaktige tal, men at det allereie kan vere sendt av stad 100.000 handvåpen, og han viser til det var 50 millionar patroner i ei enkelt forsending.
– Så vi kan berre tenkje oss kor mykje ammunisjon det er snakk om, fortel han.
USA sier som kjent at våpnene skal brukes i kampen mot IS, men det er heller tvilsomt hvor våpnene havner. Pieter Wezeman peker på det som skjedde i Irak:
– Der kapra IS tok store mengder våpen frå den irakiske hæren på slagmarka. Dette førte til at IS kunne halde fram offensiven sin. Så USA gjorde ein stor feil der, og det vi må spørje oss er om dei ikkje gjer same feilen ein gang til.
Det NRK i denne omganngen ikke legger vekt på, men som går fram av det materialet artikkelen bygger på, er at denne gigantiske, ulovlige våpentransporten skjer i samarbeid med organiserte kriminelle nettverk i Øst-Europa og på Balkan. Det betyr at USA direkte er med på å finansiere organisert kriminalitet og bidra til at de styrker seg over store deler av kontinentet.
Magasinet Foreign Policy, som hører til main stream media i USA skriver at mange av de våpenhandlerne Pentagon bruker i blant annet Kasakhstan, Georgia og Ukraina har forbindelser til kriminelle nettverk.
The program sidesteps long-established checks on international weapons trafficking, the report alleges, and appears to be turbocharging a shadowy world of Eastern European arms dealers.
Den tyske sjefsanklageren vurderer om det bør gjøres juridiske tiltak overfor USA på grunn av at landet ulovlig har brukt Ramstein-basen i nærheten av Rhinen til mange av disse transportene. Nå hevder riktignok USA at de har sluttet å bruke Ramstein slik, men det gjør det ikke mer lovlig det de gjorde fram til 2016.