Kilde opplyser at amerikanerne evakuerer IS-ledere fra Deir es-Zor-området

4

Kilder opplyser til russiske medier at USA evakuerer IS-ledere fra Deir ez-Zor. Den rusiske nettavisa Vzgljad skrev 07.09.2017:

Kilde opplyser at amerikanerne evakuerer IS-ledere fra Deir es-Zor-området.

Det amerikanske luftvåpenet har evakuert mer enn 20 frontkommandanter fra IS og deres nærmeste krigere fra området Deir es-Zor til nord-Syria, melder en militær-diplomatisk kilde.

Ria Novosti [nyhetsbyrå] gjengir kilden slik: «En rekke frontkommandanter kontrollert av amerikanske spesialtjenester er på bakgrunn av de syriske regjeringsstyrkenes fremgang i løpet av av de siste ukene av august blitt evakuert fra Deir es-Zor-området til sikre områder for videre utnyttelse av deres erfaring i andre retninger.

Det bemerkes bl. a. at to europeiske IS-kommandanter sammen med familiemedlemmer ble fløyet ut fra området Treif til et sted nordvest for Deir es-Zor 26. august om natten. De ble brakt ut av et helikopter fra det amerikanske luftvåpenet. Senere, 28. august, ble omtrent 20 frontkommandanter og deres nærmeste krigere brakt ut fra området Albu-Leil sørvest i Deir es-Zor – også til nord-Syria.

Kilden tilføyde at IS-krigerne uten sine kommandanter mest sannsynlig vil avslutte organisert motstand og oppgi sine posisjoner. «Alt dette vil til sjuende og sist bidra til ytterligere framgang for regjeringsstyrkenes offensive operasjoner i øst-Syria», bemerket kilden.

Samtidig dementerte den amerikanskledede koalisjonen meldingen om at 20 frontkommandanter skulle være blitt evakuert fra øst-Syria av amerikanske helikoptre. Onsdag meddelte den russiske generalstaben at de syriske regjeringsstyrkene har vunnet kanpen mot terroristene om Deir es-Zor. En syrisk frontavdeling brøt tirsdag beleiringen i området rundt byen.»

Denne nyheten er også gjengitt på flere russiske TV-kanaler, slik som her.

Det er ikke første gang det er blitt hevdet at USA har evakuert IS-ledere fra kampsonen. Det samme hevdet irakiske militære i desember 2015, Det samme skjedde i februar 2017, da det ble hevdet at USA evakuerte IS-ledere fra Tal-Afar i Irak.

Er det grunn til å feste lit til meldingene? Det minste man kan si er at de ikke er usannsynlige. IS ble skapt av USAs nære allierte Saudi-Arabia. I april 2016 skrev Financial Times:

After the Iraqi city of Mosul fell to a lightning Isis offensive in 2014, even the late Prince Saud al-Faisal, the respected Saudi foreign minister, remonstrated with John Kerry, US secretary of state, that “Daesh [Isis] is our [Sunni] response to your support for the Da’wa” — the Tehran-aligned Shia Islamist ruling party of Iraq.

De saudiarabiske utenriksministeren Saud al-Faisal sa altså rett ut til John Kerry at det var oljediktaturet sjøl som har skapt IS.

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

  1. Det kan jo være taktikk å evakuere IS-ledere, dersom det er sant. Da kan man hindre at de blir henrettet for å stoppe kjeften på dem, og avhøre dem og få nyttige opplysninger fra dem.

  2. Dette dreier seg om herdede, kamptrente og fanatiske jihadistkrigere som US/Nato har bruk for andre steder i verden nå som slaget om Syria synes tapt. Sannsynligvis i et eller annet land der Kina planlegger sin One Belt – One roaad, OBOR.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.