Catalonia vil ikke gi etter for press fra Madrid

0

Politiet i den spanske regionen Catalonia har nektet å gi kontroll over sine styrker til myndighetene i Madrid, som forsøker å hindre folkeavstemningen om uavhengighet fra å gjennomføres den 1. oktober. Dette skriver Bloomberg.

SAP, den største fagforeningen for den regionale politistyrken i Mossos d’Esquadra på 17.000 medlemmer, sa at de ville motsette seg ordren fra sentralregjeringen. De stilte seg da på linje med de katalanske separatistiske myndigheter.

Dette skjer samtidig med at 4000 Spanias Guardia Civil er utkommandert til regionen på grunn av tvil om lojaliteten hos de lokale politistyrkene.

The Express melder at planen var at Guardia Civil-styrkene skulle huses i fire cruiseskip, men lokale havnearbeidere har sluttet seg til separatistenes protester og vil boikotte skip med sikkerhetsstyrker fra sentralregjeringen.

Mer enn 40.000 demonstranter samlet seg i Barcelona for å protestere mot myndighetenes intervenering overfor folkeavstemningen, samt arrestasjonen av katalanske myndighetspersoner og konfiskeringen av valgmateriale og stemmesedler som fant sted på onsdag. Blant de arresterte var Josep Maria Jové, generalsekretær for økonomiske spørsmål Catalonia, og høyre hånd for regionens visepresident, Oriol Junqueras.

Spanias forfatningsdomstol forbød avstemningen tidligere denne måneden etter at statsminister Mariano Rajoy sa at den er i konflikt med Spanias grunnlov av 1978, som sier landet er udelelig.

Meningsmålinger viser at om lag 40 prosent av katalanerne støtter uavhengighet for den velstående nordøstlige regionen, og et flertall vil ha en folkeavstemning om spørsmålet.

Catalonias planer im folkeavstemning har fått blandet mottagelse utenfor Spania.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier at det er i hennes lands interesse med fortsatt «stabilitet» i Spania. Dette er antakelig representativt for oppfatningen i EU, og EU-Kommisjonens leder Jean-Claude Juncker har advart om at katalansk løsrivelse fra Spania også vil bety umiddelbar EU-exit for regionen. Det er en opplagt frykt i Brüssel for hva katalansk uavhengighet vil føre med seg i en tid med mye uro rundt unionen og separatistiske stemningsbølger i flere land.

Samtidig har store aviser som Washington Post og Le Monde støttet en folkeavstemning.

Forrige artikkelRussland og Kina planlegger massiv infrastruktur og investeringer i BEGGE Koreanske stater.
Neste artikkelHvem vil kjøpe bruktbil av Espen Barth Eide?