Catalonia vil ikke gi etter for press fra Madrid

6

Politiet i den spanske regionen Catalonia har nektet å gi kontroll over sine styrker til myndighetene i Madrid, som forsøker å hindre folkeavstemningen om uavhengighet fra å gjennomføres den 1. oktober. Dette skriver Bloomberg.

SAP, den største fagforeningen for den regionale politistyrken i Mossos d’Esquadra på 17.000 medlemmer, sa at de ville motsette seg ordren fra sentralregjeringen. De stilte seg da på linje med de katalanske separatistiske myndigheter.

Dette skjer samtidig med at 4000 Spanias Guardia Civil er utkommandert til regionen på grunn av tvil om lojaliteten hos de lokale politistyrkene.

The Express melder at planen var at Guardia Civil-styrkene skulle huses i fire cruiseskip, men lokale havnearbeidere har sluttet seg til separatistenes protester og vil boikotte skip med sikkerhetsstyrker fra sentralregjeringen.

Mer enn 40.000 demonstranter samlet seg i Barcelona for å protestere mot myndighetenes intervenering overfor folkeavstemningen, samt arrestasjonen av katalanske myndighetspersoner og konfiskeringen av valgmateriale og stemmesedler som fant sted på onsdag. Blant de arresterte var Josep Maria Jové, generalsekretær for økonomiske spørsmål Catalonia, og høyre hånd for regionens visepresident, Oriol Junqueras.

Spanias forfatningsdomstol forbød avstemningen tidligere denne måneden etter at statsminister Mariano Rajoy sa at den er i konflikt med Spanias grunnlov av 1978, som sier landet er udelelig.

Meningsmålinger viser at om lag 40 prosent av katalanerne støtter uavhengighet for den velstående nordøstlige regionen, og et flertall vil ha en folkeavstemning om spørsmålet.

Catalonias planer im folkeavstemning har fått blandet mottagelse utenfor Spania.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier at det er i hennes lands interesse med fortsatt «stabilitet» i Spania. Dette er antakelig representativt for oppfatningen i EU, og EU-Kommisjonens leder Jean-Claude Juncker har advart om at katalansk løsrivelse fra Spania også vil bety umiddelbar EU-exit for regionen. Det er en opplagt frykt i Brüssel for hva katalansk uavhengighet vil føre med seg i en tid med mye uro rundt unionen og separatistiske stemningsbølger i flere land.

Samtidig har store aviser som Washington Post og Le Monde støttet en folkeavstemning.

KampanjeStøtt oss

6 KOMMENTARER

 1. Det er feks OK at Jugoslavia splittes opp og at Kosovo løsriver seg fra Serbia og dessuten at Skottland løsriver seg fra Storbritannia hvis det er flertall for noe slikt i Skottland (noe det neste var ved siste folkeavstemming i Skottland). Derimot er det ikke OK (sett med vestlige øyne) at Krim løsriver seg fra Ukraina eller at Catalonia løsriver seg fra Spania til tross for at det kan være stort flertall for noe slikt. Men selvfølgelig, at landområder løsriver seg er nok egentlig et uttrykk for at det er kriser på gang i verden. Til og med kan California og Texas komme til å løsrive seg fra USA hvis krisen blir ille nok.

 2. – eller de andre 47 statene løsriver seg også fra USA …
  det hadde nok vært det aller beste – med noen
  løsrivelser her og der – og Norge løsriver seg fra EU
  og slår seg sammen med resten av Norden – og alle
  berikelser reiser vederlagsfritt tilbake dit de kom ifra –
  og slår seg sammen med sine egne og frender i ånden –
  da hadde det kanskje blitt litt mer levelig på jordkloden –
  og litt mere oversiktlig – sånn at vi igjen kunne
  skille høyre fra venstre – og venn fra fiende.

  • Hei Rigmor,
   Du har med noen meget få setninger uttrykket essensen i hva nesten alle av oss føler ville være det beste for alle – bortsett fra de som LEVER av Dette Vannviddet og påtvinger oss å BETALE REGNINGEN, som omfatter ikke kun det økonomiske men våre Barns Fremtid som skal arve Jorden med alle dets ufattelige Rikdommer som stjeles ifra oss.

 3. «Catalonia vil ikke gi etter for press fra Madrid»

  Storartede nyheter !-)

  – Elsker Barcelona, Katalonia, Spania – i den rekkefølgen.

  Spania, særlig under den falangist-støttede Rajoy, har behandlet Katalonia dårlig i årervis – decennier.

  Katalanerne er også ganske, ahem, selvbevisste i konflikten.
  – De husker også hvor diktator Franco, 1939-1975, kom fra og holdt til: Madrid.

  Anarkistene i Barcelona godtok aldri sentralastyret fra Madrid. Det merkes nå. – Spennende tider.

  Lykke til, til katalanerne! 😉

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.