Amazon sletter kritiske kommentarer til Hillary Clintons bok

8

Amazon, verdens største online-forhandler, har slettet over 1000 negative kommentarer til Hillary Clintons nyutgitte bok, What Happened, for å gi boka en femstjerners vurdering.

Bokas Amazon-brukerangering er høyere enn de mest populære utgavene av Krig og fred og en Fortelling om to byer, som anses å være blant de beste bøkene som noensinne er skrevet.

Tidlig på dagen for utgivelsen hadde boka en ekstremt lav vurdering på to og en halv stjerner, basert på nesten 1700 anmeldelser. Men tallet ble kuttet ned til litt over 500 seinere på dagen, og står på 914 når dette blir skrevet. Rangeringen skjøt opp til 4,9, avrundet til fem stjerner i grafikken som vises til brukerne.

Amazon prøvde å rettferdiggjøre denne massesensuren: «Vi har mekanismer på plass for å sikre at mange stemmer ikke drukner ut noen få stemmer, og vi fjerner kundeanmeldelser som bryter med retningslinjene våre,» sa en Amazon-talsmann til Fortune.

Som et resultat av denne manipulasjonen har boka bare 28 svært kritiske anmeldelser og 835 svært positive. Dette er til tross for det faktum at de øverste sju mest populære kundeanmeldelser ga den en eller to stjerner. Nesten ingen har gitt boka 2, 3 eller 4 stjerner, noe som i seg sjøl er oppsiktsvekkende.

Et typisk slakt er slik:

” It’s the same tired list of excuses why Hillary lost. Nothing new that we haven’t heard from her and her minions before. It’s a very fast read, but a waste of money. Cheaper just to Goggle Hillary Clinton’s excuses. She blames everyone but herself.”

Naturligvis pågår det en beinhard kamp i USA om Hillary Clintons politisk ettermæle, med henne sjøl som aktiv premissleverandør. Og naturligvis har innbitte motstandere benyttet den muligheten Amazons åpne kommentarfelt gir til å levere et slakt. Men når Amazon er verdens største bokhandler og driver meningssensur på denne måten, så reiser det mer enn ett spørsmål knyttet til sensur og meningskontroll.

Amazon eies av verdens nest rikeste mann, Jeff Bezos, som også eier Washington Post, ei avis han har gjort om til et propagandaorgan. Clinton har lovprist hans overtakelse av avisa. Som utenriksminister var hun med på å lansere Amazons Kindle Mobile Learning Initiative, så det er ikke helt urimelig å tenke på samrøre.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

  1. «Amazon sletter kritiske kommentarer til Hillary Clintons bok »

    Merk at Amazon/Bezos også drifter dataskyen til CIA for dem. – En viss gjensidig påvirkning må påregnes.

    • Du har rett i at første halvdel av artikkelen kommer fra wsws. Det burde ha vært lenket til den. Andre halvdel er min kommentar og kan verken tilskrives eller belastes dem.

  2. Hvorfor kjøpe noe som helst på Amazon? Utenlandske bøker kjøper jeg på Book Depository i London, utmerket service og de sender fraktfritt. Der koster den engelske utgaven 140 kroner.

    • Jeg antar det er til meg du svarer. Det var selvfölgelig ikke meningen å väre reklameskilt for Amazon, uten å vise hvordan de som verdens störste online-handler lett kan rense i sitt tilbud hvis CIA, som er en av deres store kunder, hvisker dem noe i öret. Det er en slags «corporate censorship» i likhet med det FaceBook, Google, Twitter etc. også bedriver for å befri verden fra det de kaller «populister». Det kan väre greit å ha kjennskap til det og til å ta stilling til det. Det kanskje til og med förer til at man heller kjöper en bok fra Book Depository.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.