Planer om å privatisere krigen i Afghanistan

0
Kilde: Shutterstock

Krigen i Afghanistan er den lengste krigen i USAs historie, og en krig landet tydeligvis har små utsikter for å vinne. Den har kostet mer enn 1000 milliarder dollar hittil og mer enn 2400 amerikanske liv, samt om lag 100.000 afghanske liv.

Nå drøfter Det hvite hus et forslag om å privatisere hele krigen. Forslaget kommer, ikke overraskende, fra Erik Prince, grunnleggeren av leiesoldatfirmaet Blackwater. Blackwater er nå restrukturert og kaller seg Academifint skal det være.

Prince sier til USA Today at hans plan går ut på å sende en leiehær på 5.500 soldater til Afghanistan for å være «rådgivere» for den afghanske hæren. Dette vil også omfatte et privat flyvåpen med minst 90 fly for å drive bombekampanjer mot Taliban.

Denne planen er kommet på bordet etter at den føderal appelldomstol har omgjort fengselsstraffene mot tidligere Blackwater-soldater som var delaktige i massakren på Nisoor-plassen i Baghdad i 2007, der de brukte maskinpistoler og håndgranater i en folkemasse og drepte 17 sivile.

Det hvite hus kan være fristet til å gjøre som Eric Prince foreslår. Tap av leiesoldaters liv får ikke noen politiske ettervirkninger. Deres brudd på menneskerettigheter, deres brutalitet og deres krenkelser av internasjonal lov får ikke de samme juridiske konsekvensene. Og så er det billigere! Prince hevder at hans plan vil koste bare 20% av de 48 milliardene dollar USA vil bruke på krigen i Afghanistan i 2017. – Dessuten vil jo Prince og hans like bli enda rikere på å drepe folk langt borte.

Prince leder i dag Frontier Services Group (FSG), et selskap som er aktivt i Afrika og Sør-Asia. For sikkerhets skyld (!) er FSG eid av investorer i Kina og De forente arabiske emiratene. Største eier er CITIC, som igjen er eid (78%) av Folkerepublikken Kina.

Så kanskje det er det man lurer på i Det hvite hus: Hvordan selge Afghanistan-krigen til kineserne?

 

Forrige artikkel– Laserangrep viser hvor sårbare selvkjørende biler er
Neste artikkel– Kriminelle står bak oppdrag i flere offentlige bygg, blant annet Slottet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).