Planer om å privatisere krigen i Afghanistan

0
Kilde: Shutterstock

Krigen i Afghanistan er den lengste krigen i USAs historie, og en krig landet tydeligvis har små utsikter for å vinne. Den har kostet mer enn 1000 milliarder dollar hittil og mer enn 2400 amerikanske liv, samt om lag 100.000 afghanske liv.

Nå drøfter Det hvite hus et forslag om å privatisere hele krigen. Forslaget kommer, ikke overraskende, fra Erik Prince, grunnleggeren av leiesoldatfirmaet Blackwater. Blackwater er nå restrukturert og kaller seg Academifint skal det være.

Prince sier til USA Today at hans plan går ut på å sende en leiehær på 5.500 soldater til Afghanistan for å være «rådgivere» for den afghanske hæren. Dette vil også omfatte et privat flyvåpen med minst 90 fly for å drive bombekampanjer mot Taliban.

Denne planen er kommet på bordet etter at den føderal appelldomstol har omgjort fengselsstraffene mot tidligere Blackwater-soldater som var delaktige i massakren på Nisoor-plassen i Baghdad i 2007, der de brukte maskinpistoler og håndgranater i en folkemasse og drepte 17 sivile.

Det hvite hus kan være fristet til å gjøre som Eric Prince foreslår. Tap av leiesoldaters liv får ikke noen politiske ettervirkninger. Deres brudd på menneskerettigheter, deres brutalitet og deres krenkelser av internasjonal lov får ikke de samme juridiske konsekvensene. Og så er det billigere! Prince hevder at hans plan vil koste bare 20% av de 48 milliardene dollar USA vil bruke på krigen i Afghanistan i 2017. – Dessuten vil jo Prince og hans like bli enda rikere på å drepe folk langt borte.

Prince leder i dag Frontier Services Group (FSG), et selskap som er aktivt i Afrika og Sør-Asia. For sikkerhets skyld (!) er FSG eid av investorer i Kina og De forente arabiske emiratene. Største eier er CITIC, som igjen er eid (78%) av Folkerepublikken Kina.

Så kanskje det er det man lurer på i Det hvite hus: Hvordan selge Afghanistan-krigen til kineserne?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.