Norge selger igjen ammunisjon til koalisjon som beskyldes for krigsforbrytelser

0
Millioner av barn i Jemen lever i en humanitær krise. Mange trues av sultedøden. Noen dør av kolera og andre sjukdommer.

I fjor drepte den Saudi-ledede koalisjonen minst 683 barn i Jemen, ifølge en ny FN-rapport. Nå gjenopptar Norge salget av ammunisjon til en av koalisjonens viktigste partnere.
Dette skriver avisa VG, som fortsetter:

Etter to og et halvt år med brutal krig er sykehus, infrastruktur og fabrikker ødelagt. Hungersnød og dårlig sanitære forhold har gjort at kolera sprer seg i rekordfart. På tre måneder er 2000 døde, en halv million er smittet.

Landet er splittet av krig, mellom Houti-militsen, som har tatt kontroll over hovedstaden, og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia, som kjemper mot Houtiene. Over 10.000 mennesker er drept og situasjonen i landet beskrives som verdens verste humanitære katastrofe.

I utkastet til en ny FN-rapport som ble lekket i forrige uke, går det fram at 683 barn ble drept i koalisjonens luftangrep i Jemen i fjor. Koalisjonen har i tillegg ansvaret for nesten tre firedeler av angrepene på skoler og sykehus, ifølge rapporten.

En av Saudi-Arabias viktigste og mektigste samarbeidspartnere i Jemen-krigen er De forente arabiske emirater. Den lille, rike Gulf-staten trener og væpner militsgrupper og regulære hærstyrker sør i Jemen….

I fjor stoppet Norge eksporten av såkalt A-materiell til Emiratene, altså militært materiell som kan ta liv, som ammunisjon og våpen. …

Halvannet år har gått, og krigen i Jemen har bare blitt verre. Samtidig viser det seg at Norge igjen eksporterer ammunisjon til Emiratene.

Kommentar:

Vår allierte Saudi-Arabia fører en hensynsløs og kriminell krig mot det fattige nabolandet Jemen. Det offisielle Norge har hele tida støttet den krigen politisk, og nå også med våpen, som VG peker på.

Utenriksminister Børge Brende var på Dagsrevyen 31. mai i år og “raste” mot sulten i Jemen etter at han hadde sett bilder av den døende Jamila (7 år). Han lovte at Norge vil gi én milliard ekstra kroner til å bekjempe sulten. Men ha sa ingenting om hvorfor barna i Jemen sulter – og han sa ingenting om Norges medansvar. Dette er norsk hykleri på sitt aller verste.

Og hva sier Børge Brende nå? I tillegg til Jamila var det altså 683 barn som ble drept av vår rike allierte. Men hvor er engasjementet til utenriksministeren? Og hvor er norske politikere ellers?

Hovedårsaken til sultkatastrofen i Jemen er den kriminelle krigen som Norges allierte Saudi-Arabia fører mot det fattige nabolandet. 23. mars 2015 gikk Saudi Arabia til krig mot Jemen. Krigen pågår fortsatt med full styrke og den har rammet befolkninga i Jemen med katastrofal styrke. Tapene er stor og lidelsene enorme. Over 21 millioner mennesker har umiddelbart behov for humanitær hjelp. Krigen støttes av USA og Vesten og de vestlige mediene er nesten fullstendig tause om det som foregår.

 

Forrige artikkelDanskene ønsker velferd, ikke skattelettelser
Neste artikkelIntervju med John Pilger: ta atomkrig på alvor
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).