Norge selger igjen ammunisjon til koalisjon som beskyldes for krigsforbrytelser

13
Millioner av barn i Jemen lever i en humanitær krise. Mange trues av sultedøden. Noen dør av kolera og andre sjukdommer.

I fjor drepte den Saudi-ledede koalisjonen minst 683 barn i Jemen, ifølge en ny FN-rapport. Nå gjenopptar Norge salget av ammunisjon til en av koalisjonens viktigste partnere.
Dette skriver avisa VG, som fortsetter:

Etter to og et halvt år med brutal krig er sykehus, infrastruktur og fabrikker ødelagt. Hungersnød og dårlig sanitære forhold har gjort at kolera sprer seg i rekordfart. På tre måneder er 2000 døde, en halv million er smittet.

Landet er splittet av krig, mellom Houti-militsen, som har tatt kontroll over hovedstaden, og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia, som kjemper mot Houtiene. Over 10.000 mennesker er drept og situasjonen i landet beskrives som verdens verste humanitære katastrofe.

I utkastet til en ny FN-rapport som ble lekket i forrige uke, går det fram at 683 barn ble drept i koalisjonens luftangrep i Jemen i fjor. Koalisjonen har i tillegg ansvaret for nesten tre firedeler av angrepene på skoler og sykehus, ifølge rapporten.

En av Saudi-Arabias viktigste og mektigste samarbeidspartnere i Jemen-krigen er De forente arabiske emirater. Den lille, rike Gulf-staten trener og væpner militsgrupper og regulære hærstyrker sør i Jemen….

I fjor stoppet Norge eksporten av såkalt A-materiell til Emiratene, altså militært materiell som kan ta liv, som ammunisjon og våpen. …

Halvannet år har gått, og krigen i Jemen har bare blitt verre. Samtidig viser det seg at Norge igjen eksporterer ammunisjon til Emiratene.

Kommentar:

Vår allierte Saudi-Arabia fører en hensynsløs og kriminell krig mot det fattige nabolandet Jemen. Det offisielle Norge har hele tida støttet den krigen politisk, og nå også med våpen, som VG peker på.

Utenriksminister Børge Brende var på Dagsrevyen 31. mai i år og “raste” mot sulten i Jemen etter at han hadde sett bilder av den døende Jamila (7 år). Han lovte at Norge vil gi én milliard ekstra kroner til å bekjempe sulten. Men ha sa ingenting om hvorfor barna i Jemen sulter – og han sa ingenting om Norges medansvar. Dette er norsk hykleri på sitt aller verste.

Og hva sier Børge Brende nå? I tillegg til Jamila var det altså 683 barn som ble drept av vår rike allierte. Men hvor er engasjementet til utenriksministeren? Og hvor er norske politikere ellers?

Hovedårsaken til sultkatastrofen i Jemen er den kriminelle krigen som Norges allierte Saudi-Arabia fører mot det fattige nabolandet. 23. mars 2015 gikk Saudi Arabia til krig mot Jemen. Krigen pågår fortsatt med full styrke og den har rammet befolkninga i Jemen med katastrofal styrke. Tapene er stor og lidelsene enorme. Over 21 millioner mennesker har umiddelbart behov for humanitær hjelp. Krigen støttes av USA og Vesten og de vestlige mediene er nesten fullstendig tause om det som foregår.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Politikere er som andre mennesker, hyklere. Mennesket er en vandrende selvmotsigelse, og vi skjuler oss alltid bak et janusansikt. Konsekvensene av politikernes hykleri har derimot langt alvorligere følger, derfor er det så tvingende nødvendig at mediene fotfølger dem for å avsløre deres medfødte tilbøyeligheter. Servile media er livsfarlig for demokratiet! Steigan er den minst servile person jeg kjenner til på norsk jord. Ja, han oppholder seg vel mest på tolfansk jord da. Hvorfra han har fritt utsyn over verden, og hvor intet unnslipper hans årvåkne blikk.

 2. Det var vel militsen som startet det hele ved å ta kontrollen over landet. Men da burde vel Saudi-koalisjonen bombe dem og ikke hele sivilbefolkningen. Hvorfor bomber de de sivile, tro? Er det fordi noen professorer har fått dem til å tro at sivilbefolkningen er djevler?

 3. Børge Brende har vist oss gang på gang at han er en hykler. Det skal politisk mot til å sette det på trykk.

 4. At VG «tør» å sette Norges rolle i å vedlikeholde SAs krig mot sivilbefolkningen i Jemen er «beundringsverdig». Selv om vi i Steigan.no lenge har gjennomskuet dobbeltmoralen i norsk utenrikspolitikk, bidrar VG med dette at en større del av befolkningen får innsyn, og dermed kan gjøre seg egne oppfatninger om den reelle norske politikken på dette området. Selv om antall «likes» til kommentarer til VG-oppslag ikke er etterrettelig, synes det som om den interesserte leser er klar i mot Norges rolle i «Jemen-konflikten».

 5. Regjeringa, med Listhaug i spissen, seier at dei vil bekjempe terror.
  Gjennom å gjenopne for sal av ammunisjon til SA er det sannsynleg at Noreg tvert om bidrar til å auke faren for å rekruttere til terror.

  • Ja her er det snakk om å bekjempe konsekvensen av handlingene man er involvert i. Det er alt for få norske politikere i fengsel. Lås dem inne og kast nøkkelen. La ekte mennesker slippe til i stedet for Hollywoodstjernene vi har i dag.

   • Og hvem skal velge de nye som skal styre? Skal psykologiprofessorer, psykologer og psykiatere velge dem ut etter egnethet og «mental sunnhet»? Da vil snart politi og forsvar begynne å massakrere hellige her i landet og borgerkrigen være i gang.

    I andre land der slike «fagfolk» har fått lov til å ansette og sparke folk i politi og forsvar, har de fått kontroll over atomvåpen og truer jordas eksistens.

  • Kanskje det enkle tankesettet til Listhaug&co er; at hvert barn som drepes i Jemen, er en potensiell terrorist mindre.

 6. Det er ganske utrolig at Norge har havnet opp med å bli alliert med Saudi Arabia i landets brutale krigføring mot andre land. Det er snart ikke lenger grenser for hva Norge deltar i. Man tror vel ikke at Saudi Arabia kriger for å fremme demokrati og menneskerettigheter i verden? Demokrati og menneskerettigheter er vel ikke lenger en vestlig og norsk verdi som man skal kjempe for. Hvis man først skal leke stormakt og være kynisk og helt uten moral: er det så sikkert at det er i Norges langsiktige interesse å støtte krigføringen til dagens regime i Saudi Arabia? På sikt kan det komme et helt annet og feks et mer Kina vennlig regime i landet.

 7. Hva gjør amerikanske kamphelikotere i Yemen? Kan det være slik som vi så i Syria at de har flere svin på skogen og hjelper til?

  • Ifølge Pentagon var helikoteret som styrtet ute på øvelse. Øvelse? Hva slags øvelse bedriver de i en krig? De kan si hva de vil og majoriteten av vestens folk sluker alt rått.

 8. Mye direkte løgn her om hungersnød, de er skyld i det sjøl da de har allokert mesteparten av de dyrkbare landområdene til å dyrke khat. Jeg har ikke ork til å grave fram alle referansene men her er noen.
  Så alt som hevdes her om at saudi er ansvarlig er løgn, typisk for venstresida, dere har ennå vansker med Hitler, Stalin, Mao Pol Pot osv og ikke minst islam.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.