Monthly Review: Venstresidas allianse med USA-imperialismen

3

Det marxistiske tidsskriftet Monthly Review tar på sine nettsider et gnistrende oppgjør med det de kaller The left alliance with U.S. imperialism:

«Faktum er at det ikke var noen verdslig, moderat kraft verdig til navnet som opererte i Syria; Nesten hele anti-Assad-innsatsen domineres av islamistiske ekstremister som, hvis Assad ble styrtet, sannsynligvis ville erstatte en verdslig diktator med noe verre. Obama-politikken for regimeendring i Syria, som Bush-politikken i Irak, har gjort lite mer enn å utløse styrker som USA ikke klarte å kontrollere, kostet amerikanske skattebetalere hundrevis av milliarder dollar og blodet fra amerikansk militærpersonell som mistet livet i gjennomføringen. »

Er dette fra en venstrepublikasjon? Nei; American Conservative!!

De av oss som sa fra begynnelsen at Syria aldri handlet om noen forenklet pro- eller anti-Assad, men handlet om amerikansk imperialisme og måtte bekjempes, ble ondskapsfullt sjikanert av det myke, objektivt pro-U.S.-imperialistiske latte-venstre.

Monthly Review har hatt stor autoritet på den internasjonale venstresida og under sin redaktør John Bellamy Foster har magasinet drevet en omfattende kritikk og analyse av dagens imperialisme, av kapitalismen slik den arter seg i vår tid og av sammenhengen mellom miljøkrisene og kapitalismen.

MROnline er en videreføring av dette arbeidet, og hvis man ser på deres dekning av Syria-spørsmålet, vil man se at MR har fortsatt sin konsekvente kritikk av USA-imperialismen, også i en epoke da støre deler av venstresida i USA og Europa har falt til fote. Artikkelen om venstresidas allianse med USA-imperialismen slutter slik, og vi gjengir den i originalspråket for å få med de saftige nyansene:

I would add to the U.S.-centric lens from the piece above that in the clumsy, incoherent process of attempting to realize full spectrum dominance after their blunder with the invasion and occupation and defeat in Iraq, hundreds of thousands of innocents have lost their lives and ancient cities from civilizations much older and developed than those of Europe were destroyed.

But I don’t expect any of those who supported this barbarism on the left to change position, they are much too invested and beyond the politics—the moral implications of their collaboration is quite obvious. That is why they would never bring themselves to admit that they were wrong.

But it is imperialist privilege that allows you in the safety of your gentrified communities to allow U.S. imperialism to destroy peoples and nations while you pontificate about authoritarianism and the mistakes being made in revolutionary processes when you haven’t made shit.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Venstresiden forveksler globalisering med inter-nasjonalisme (såkalt internasjonalisme).
  R2P (responsibility to protect) fremstår som å være noe veldig høyverdig moralskt sett og ikke som å være et skalkeskjul for imperialisme.
  Bill Clinton og Barack Obama fremstår som rene rockestjerner, det er veldig kult.
  Det finnes krigsmotstand i USA, men den er i veldig stor grad konsentrert blant Trumps velgere som har pårørende som har blitt drept eller skadet som soldater i utlandstjeneste (fattige delstater i USA har hatt de største tapene).

 2. Paul Sweezy var redaktør for Monthly Review fra starten i 1949 og helt fram til sin død i 2004, 94 år gammel. Hans mest kjente bok var Monopolkapitalen som kom i 1966 skrevet sammen med Paul Baran. (Baran døde like etterpå). Sweezy var mest kjent for sin tanke om sløsing i privat sektor og underforbruk i offentlige sektor i USA, men ikke i forsvaret!

 3. Mange på venstresiden, spesielt i vesten, blir jo også lurt av de hegemoniske diskursene i den korporative pressen. Intet sant er blitt fortalt publikummet der om utviklingsland vesten ville røve ressursene fra. Dette gjelder fra da Colon kom til Mexico i 1492 til idag. Og bedre er det ikke innen andre ideologiske apparater, som skolen. Derfor så viktig med alternative kilder fra venstresiden, som Steigan.no. Spesielt normenn og nordkvinner er viden kjent for sin lettlurthet og naivisme. Dette går jo helt tilbake til skolen som oppfordrer bare til pugging og reproduksjon via re-presentasjon av leksa, mens kritikk og selvstendig refleksjon og søking etter alternative synspunkter blir møtt med negative holdninger der. Så eleven forblir elev resten av livet, og er dårlig rustet til noen kritikk av den hegemoniske diskursen, som, som allerede Marx-Engels var klar over, i enhver epoke, er elitens hegemoniske diskurser. Som tjener dets interesser. Så de hele blir mere et spørsmål om sann eller falsk viten, også hos venstresiden.
  La Paz.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.