Israel har gjort sin versjon av politistaten til en merkevare

0
Israel selger sin politistatsteknologi over hele verden

Israel har klart å gjøre sin form for militær okkupasjon av Palestina og sine politistatsmetoder til en merkevare som landet selger over hele verden.
Dette skriver Jeff Halper i en kronikk i den israelske avisa Haaretz. Harper er leder for Israel Committee Against House Demolitions (ICAHD) forfatter av boka War Against the People: Israel, the Palestinians and Global Pacification (London, Pluto Books, 2015).

Halper kommenterer terrorangrepet i Barcelona og oppfordrer Europa til ikke å godta Israels forsøk på å selge sine politistatsmetoder i kampen mot terror. Han skriver at hver gang det skjer en terrorhandling i Europa, er israelske politikere ut og raljerer over europeiske lederes naivitet og deres inkompetanse. Grovest var det, skriver han, da Israels etterretningsminister Yisrael Katz kommenterte bombinga i Brussel i mars 2016 da 34 mennesker ble drept.

“If in Belgium they continue to eat chocolate, enjoy life and parade as great liberals and democrats while not taking account of the fact that some of the Muslims who are there are organizing acts of terror, they will not be able to fight against them.”

Israel selger sin politistatsteknologi over hele verden

Det Israel ønsker med slike utspill, skriver Harper, er å selge sin såkalte «sikkerhetsstat». Og hva er så denne sikkerhetsstaten?

Essentially, it is a state that places security above all else, certainly above democracy, due process of law and human rights, all of which it considers “liberal luxuries” in a world awash in terrorism. Israel presents itself, no less, than the model for countries of the future. You Europeans and others should not be criticizing us, say Katz and Netanyahu, you should be imitating us. For look at what we have done. We have created a vibrant democracy from the Mediterranean to the Jordan River that provides its citizens with a flourishing economy and personal security – even though half the population of that country are terrorists (i.e., non-citizen Palestinians living in isolated enclaves of the country). If we can achieve that, imagine what we can offer those of you threatened by terrorist attacks?

Og, skriver, Harper, Israel selger dette produktet, denne politistaten med overvåkingssystemer, våpen og det hele over hele verden: Til Kina, til Saudi-Arabia, til India og Mexico for å nevne noen eksempler.

Harper nevner tre eksempler på hvordan Israel gjør dette:

1. Israel utnytter utenlandske sikkerhetsbyråer og politistyrker til å drive lobbying for sikkerhetsstatsmetoder i sine egne land. De håner vestlige demokratiers uvilje mot å benytte etnisk og rasemessig profilering, ettersom Israels sikkerhet og politi gjør det på Ben-Gurion internasjonale flyplass og over hele landet.

2. Det israelske nasjonale politiet holder dusinvis av treningsprogrammer og konferanser med politistyrker fra hele verden, med hovedvekt ikke på innenlands polititaktikk, men heller på «intern opprørsbekjempelse» og pasifisering av vanskelige befolkninger. Georgia International Law Enforcement Exchange Center i USA hevder å ha hatt 24.000 amerikanske politifolk trent av sine israelske kolleger.

3. Israel er verdensledende innen sikring av byer, mega-hendelser og «ukontrollerbare» soner. Det er en direkte sammenheng mellom nedleggelsen av palestinske nabolag, landsbyer og flyktningleirer og markedsføring av slike taktikker for lokalpolitiet for å skape rensede «sikkerhetssoner» og «omkretsforsvar» rundt finansielle bykjerner, statlige distrikter, ambassader, steder der G-8 og NATO holder toppmøter, oljeplattformer og tankstasjoner, konferansesentre i «usikre» Tredje Verden-innstillinger, turistmål, kjøpesentre, flyplasser og havner, nettsteder for mega-hendelser og hjem og reiseleder for de rike. Så involvert er Israel i Trumps grensemur at den har fått kallenavnet «Palestina-Mexico-grensen.»

Som et eksempel på det Harper skriver om, kan det nevnses at regjeringa i Storbritannia betalte det israelske selskapet NICE Systems 24 millioner pund i 2015 for overvåkingssystemer i Glasgow by.

Israelske NICE Systems er aktive selgere av politistaten over hele verden

Det er det israelske selskapet Magna BSP som driver overvåkingssystemene rundt Gaza, og de har gått i partnerskap med selskaper i USA for å komme inn i det lukrative markedet for grensesikkerhet. NICE Systems og Privacy International er to andre selskaper som har store kontrakter over hele verden på dette området. Politistaten er storindustri og Israel er markedsleder. Men som Harper skriver:

But only the world’s privileged few will enjoy the democratic protections of the Security State, as do Israeli Jews. The masses, those who resist repression and exclusion from the capitalist system, those who struggle for genuine democracy, are doomed to be global Palestinians. The Israelization of governments, militaries and security forces means the Palestinianization of most of the rest of us.

En israelisering av regjeringer og finanskapitalen og en palestinisering av alle oss andre. Det er en svært treffende beskrivelse på de tendensene vi ser. Dette svarer godt til ett av scenariene til World Economic Form, som Erik Plahte omtalte her på steigan.no.

Scenario 1 – Befestede byer

Erik Plahte skriver:

Jeg leser beskrivelsen som et nyliberalt helvete omtrent som i Margaret Atwoods bok Oryx og Crake (Aschehoug, 2004), med ekstrem ulikhet, alle felles goder og offentlige tjenester privatisert og tilgjengelig bare for dem som har penger og som bor i festningsaktige byer for å holde de undertrykte og mer eller mindre rettsløse hordene ute. I resten av verden finnes alle de fattige og arbeidsløse, flyktninger, væpnede bander, mafia og kriminelle, borgerkriger og humanitære kriser som militariserte sikkerhetsstyrker ikke klarer å kontrollere. Verden vil minne om middelalderen, skriver WEF, men i mine øyne er denne framtida mye verre.

Å kalle dette middelalder er å rakke ned på middelalderen. Og det verste er at USA med sine kriger, statskupp og intervensjoner allerede har skapt slike forhold i en rekke land, såkalte “failed states”. Dette er Afghanistan, Somalia, Irak, Jemen, Libya, Syria… Og flere land kommer etter i rask rekkefølge. Dette kan være en beskrivelse av flere land i Europa lenge før 2030.

 

PS: Og forresten – Oljefondet er stor eier i NICE, med aksjer for 469 millioner kroner og 1,33% av totalen er vi blant de tjue største eierne.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMonthly Review: Venstresidas allianse med USA-imperialismen
Neste artikkelal-Qaida truer med terror mot jernbanen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).